Το πρόβλημα των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές, εφιάλτης για την τουριστική περίοδο Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: «Κινδυνεύουν ζωές… Αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά», ενώ κάνει λόγο για αναποτελεσματικά «μπαλώματα».

Τραγικές είναι οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων τους. Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη έρχεται η τουριστική περίοδος που εντείνει τις ανάγκες, με τη Νέα Δημοκρατία στα λόγια να συνεχίζει να διαφημίζει πως η Υγεία είναι προτεραιότητά της, αλλά στην πράξη να επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία.

Η συμβολική παραίτηση του γιατρού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Σερίφου, Θανάση Κοντάρη, ανέδειξε την ακραία κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που επικρατεί στη νησιωτική χώρα. Γιατροί και νοσηλευτές είναι δυσεύρετοι και όσοι υπάρχουν βιώνουν μια αφόρητη καθημερινότητα. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Ν.Δ. αρνήθηκε να παράσχει κίνητρα στους υγειονομικούς ώστε να μετακινηθούν από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά. Πρόβαλε τα 1.800 ευρώ (μικτά) ως ικανή ανταμοιβή για έναν γιατρό, χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα, κυρίως για διαμονή και διατροφή.

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια, κινδυνεύουν ζωές ασθενών», μας λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), και εκπέμπει σήμα κινδύνου για τα τεράστια κενά στη στελέχωση των υγειονομικών δομών στα νησιά.

«Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 800 ευρώ και τον τόπο κατοικίας τους αλλού;», διερωτάται. «Αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά».

Το παράδειγμα της Λήμνου είναι ενδεικτικό: Στο νοσηλευτικό ίδρυμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος. Και αυτό καθώς ο ένας που υπηρετεί είναι με δικαιολογημένη άδεια. «Εγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Οπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Ετσι δεν γίνονται χειρουργεία. Εχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό γιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ»!

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Νοσοκομείου της Λήμνου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «χειρότερα από Κέντρο Υγείας». «Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά», επισημαίνει και ζητά από τη νέα κυβέρνηση να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των τεράστιων κενών και να θεσμοθετήσει κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσει προσωπικό.

Η κατάσταση σε 6 νησιά

Ρόδος: Στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτών και αναισθησιολόγων (υπηρετούν δύο γιατροί), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο!

Σαντορίνη: «Εάν λύση είναι η ιδιωτικοποίηση, γιατί το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά;», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος. Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο έναν γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο και καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο.

Σύρος: Στο νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, ενώ δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία καθώς υπάρχει ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.

Κως: Γίνονται προκηρύξεις για παθολόγους που προκύπτουν άγονες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καλύπτεται με μετακινήσεις.

Τήνος: Μόνο ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα. Επίσης, υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος.

Ντάνι Βέργου

Πηγή

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις