Την ώρα που η Γαλλία σχεδιάζει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 να παραδώσει κατ’ αρχην έναν μικρό αριθμό αεροσκαφών, Mirage 2000-5, η ελληνική κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της ως προς τις προοπτική να δώσει και η Ελλάδα τέτοιου είδους μαχητικά. Παρά τις κατά καιρούς ανεπίσημες διαψεύσεις περί τέτοιων προθέσεων, το αίτημα που φέρεται να έχει καταθέσει το Παρίσι στην Αθήνα για να δοθούν και ελληνικά Mirage, παραμένει στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, το Παρίσι, βάσει των σχεδιασμών του, σκοπεύει να δώσει στο Κίεβο μόλις έξι παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη, Mirage 2000-5, το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού προηγουμένως έχουν εκσυγχρονιστεί και Ουκρανοί πιλότοι και μηχανικοί εκπαιδευτούν στη Nancy, στη μοίρα 2/3 Champagne, η οποία διαθέτει επτά διθέσια Mirage 2000B για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Οπως έγραφε, ήδη τον Ιούνιο του 2024, η εφημερίδα, La Tribune Dimanche, θα δοθούν όχι περισσότερα από έξι Mirage 2000-5. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες χώρες. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διαθέτει μόνο 26 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Είκοσι από αυτά, όμως, θα πρέπει μάλλον να τα κρατήσει, προκειμένου να διατηρήσει μια μοίρα που διαθέτει. Ωστόσο, έξι μαχητικά κάθε άλλο παρά αρκούν στο Κίεβο. Οπότε ο Μακρόν θα πρέπει πιθανώς να αναζητήσει Mirage από την Ελλάδα, το Κατάρ και τα Εμιράτα, σημειώνει η εφημερίδα.
Στο σφυρί ελληνικά μαχητικά
Φημολογείται ότι ένας αριθμός 6 – 8 αεροσκαφών έχει ζητηθεί από την Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, κατα καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι δεν θα δοθούν, δεδομένου ότι τα Mirage είναι απαραίτητα για την εθνική άμυνα. Πάντως, το παράθυρο εξακολουθεί να μένει ανοικτό. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ανύποπτο χρόνο (20 Απριλίου 2024) είχε δηλώσει πως «αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο». Κατά πληροφορίες, η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την Ινδία, αλλά φημολογείται ότι «τσάκισε».
Προηγουμένως, ο Ν. Δένδιας, στις 25 Μαρτίου 2024, ανέφερε ότι «τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, αλλά πρέπει να πωληθεί. Αλλά υπάρχουν F-16, τα παλιά F-16 Block 30, τα οποία είναι εξαιρετικά καλά αεροπλάνα, τα Mirage 2000-5 επίσης εξαιρετικά καλά αεροπλάνα, όσο διατηρούν μια σημαντική αξία πρέπει να πωληθούν. Δε λέω ότι θα βρούμε τα χρήματα που κόστιζαν αυτά τα αεροπλάνα, έχει υποβαθμιστεί η αξία τους, αλλά παραμένουν ικανά αεροπλάνα και πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να τα πουλήσουμε».
Σύμφωνα, πάντως, με τον γαλλικό ιστότοπο, BFMTV, η Γαλλία μπορεί να αγοράσει από την Ελλάδα παλιά Mirage για να τα στείλει στην Ουκρανία. Τα Mirage 2000-5 που υποσχέθηκε η Γαλλία στην Ουκρανία μπορεί να είναι ελληνικά.
Υποσχέσεις Μακρόν
Τον Ιούνιο του 2024, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα δώσει στην Ουκρανία κάποια από τα πλεονάζοντα μαχητικά αεροσκάφη της κατασκευάστριας, Dassault, παλαιά Mirage. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα αεροσκάφη Mirage 2000-5, τα οποία θα είναι εκσυγχρονισμένα και όχι για τους πιο παλιούς τύπους, Mirage 2000C ή Mirage 2000D-R1. Οπως λέγεται, το αεροσκάφος θα διαθέτει βελτιωμένο ραντάρ και θα μπορεί να φέρει πυραύλους, Storm Shadow/SCALP–EG.
Παρατημένα ελληνικά Mirage στην Τανάγρα
Κοινή πεποίθηση, ωστόσο, μεταξύ των ειδικών σε στρατιωτικά θέματα είναι τα Mirage είναι απίθανο να τα βγάλουν πέρα σε αερομαχίες με μαχητικά της ρωσικής ΠΑ, ιδιαίτερα δε με τα αεροσκάφη Su-35 και Su-30SM. Ετσι, ο ρόλος των Mirage μάλλον θα είναι να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακόμα και εντός της ρωσικής επικράτειας. Κάτι, πάντως, που ενέχει μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι μπορεί να πληγούν από τη ρωσική αεράμυνα.
Αναζητούνται Mirage
Οπως και να’ χει, ο Ε. Μακρόν δεν διευκρίνισε πόσα Mirage θα δοθούν στην Ουκρανία. Ο γαλλικός ιστότοπος, Ouest-France, ανέφερε ότι ο γαλλικός στόλος αριθμούσε στο παρελθόν περίπου 40 Mirage 2000-5. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, στην Ουκρανία τελικώς θα δοθούν περίπου 20. Επειδή, όμως, αυτός ο αριθμός δεν αρκεί για την Ουκρανία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, η Γαλλία προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες να ενταχθούν σε αυτόν τον συνασπισμό (Ελλάδα, Ινδία, Κατάρ, Εμιράτα, Βραζιλία).
Βέβαια, η Βραζιλία ή τα Εμιράτα είναι αμφίβολο κατά πόσον θα προβούν σε ένα τέτοιο βήμα, δεδομένου ότι διατηρούν αρκούντως καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Ερώτημα υπάρχει, επίσης, και για την Ινδία, λόγω των αυξημένων οικονομικών – ενεργειακών σχέσεών της με τη Ρωσία, αν και ινδικές πολεμικές βιομηχανίες στέλνουν -μέσω Ευρωπαίων «μεσαζόντων»- μαζικά οβίδες στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τα Mirage 2000-5, τα οποία κατασκευάστηκαν για τη γαλλική ΠΑ τη δεκαετία του 1990, επρόκειτο να αποσυρθούν μέχρι το 2029, αλλά όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, το μαχητικό που θα τα αντικαταστήσει, το Rafale, θα μπορούσε να παραδοθεί νωρίτερα, με φυσικό επακόλουθο να αποσυρθούν τα Mirage νωρίτερα.
Εκπαίδευση πιλότων – μηχανικών
Οπως αναφέρει η έκδοση, Forbes, η ουκρανική ΠΑ μπήκε στον πόλεμο, τον Φεβρουάριο του 2022, με περίπου 125 μαχητικά αεροσκάφη, σοβιετικού τύπου, Su-24, Su-25, Su-27 και MiG-29. Σε διάστημα 28 μηνών, όμως, έχασε περίπου 80 αεροσκάφη. Γι’ αυτό, μαχητικά σοβιετικών τύπων δόθηκαν στην Ουκρανία από χώρες του πρώην «Ανατολικού μπλόκ» (Πολωνία, Σλοβακία, κ.ο.κ.), ενώ ανασύρθηκαν από τις ουκρανικές αποθήκες παλαιότερα αεροπλάνα που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν εν αχρηστία.
Στο μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, το Κίεβο ενισχύθηκε με μαχητικά F-16 από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Συνολικά, πρόκειται να δοθούν 85 τέτοια αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε αυτά στις ΗΠΑ, τη Δανία και τη Ρουμανία. Από τη μεριά της, η Γαλλία ή άλλη χώρα που διαθέτει Mirage 2000, όπως για παράδειγμα, η Ελλάδα, θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύσει ουκρανικά πληρώματα σε αυτό το αεροσκάφος. Η εκπαίδευση κανονικά, διαρκεί ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, όπως έχουν επισημαίνει Δυτικοί στρατιωτικοί, έχει αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα. Πόσο μάλλον, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί F-16 και πιλότοι κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, εξαιτίας της πολύ σύντομης και ελλειμματικής εκπαίδευσής τους.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις