Οι αντιδράσεις στην ανεξέλεγκτη ενεργειακή φρενίτιδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι πια προνόμιο ακτιβιστών, Οικολόγων ή παρατάξεων αντιπολιτευσης. Ολόκληροι δήμοι λένε πια “Όχι”, “Φτάνει πια” στην εγκατάσταση Αιολικών και προειδοποιούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Ο πιο πρόσφατος είναι ο ξεσηκωμός σε Μεσσηνία και Μάνη ενάντια στα δυο νέα μεγάλα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται σε Ταΰγετο και στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Μαλέα, στη Λακωνία. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι αντιδρά το σύνολο των κατοίκων στις περιοχές αλλά και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Στις δημόσιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες εκφράζονται μαζικά οι αντιδράσεις ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές ενάντια στα δυο έργα.

Το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Μάνης ομόφωνα απέρριψε το σχέδιο εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου επισημαίνονται πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αλλοιώσει το φυσικό πλούτο της περιοχής και θα πλήξει το τουριστικό προϊόν της. Στο δήμο δημιουργήθηκε μάλιστα επιτροπή στην οποία συμμετέχουν νομικοί και μηχανικοί με στόχο να προσβάλλουν τη μελέτη Περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Παράλληλα κατατέθηκε πρόταση να παραιτηθεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση που αγνοηθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Ομόφωνο είναι και το “ΟΧΙ” του δήμου Μονεμβασιάς ο οποίος μαζί με 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη χερσόνησο του Μαλέα η οποία θα χαρακτηριστεί ως “περιφερειακό Πάρκο και τοπίο διεθνούς εμβέλειας”. 

Οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν για πρώτη φορά τις εταιρείες που σχεδιάζουν τη σαρωτική επέκταση των αιολικών να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις. Υποστηρίζουν πως τα αιολικά Πάρκα βοηθούν στην αναγέννηση των δασών. Η δήλωση τους ότι «θα υπάρξει μέριμνα για την όσο το δυνατό λιγότερη απομάκρυνση δασικής βλάστησης και αναπλήρωση αυτής με φυτοτεχνικές εργασίες», στη μελέτη που υποβλήθηκε για το Αιολικό Πάρκο στον Ταΰγετο εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Η εμπειρία από την Εύβοια, τον Έβρο αλλά και τη Βοιωτία όπου η εγκατάσταση του “δάσους ανεμογεννητριών” εξαφάνισε κάθε άλλη μορφή φυσικού περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων ενισχύει στο μέγιστο βαθμό τις αντιδράσεις τους.

Ποια είναι τα δύο έργα που ξεσήκωσαν την τοπική κοινωνία

Τα δύο νέα αιολικά πάρκα σε Μεσσηνία και Λακωνία εντάσσονται στο στόχο της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει την παραγόμενη ενέργεια στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”. Το πρώτο έργο ανήκει στην εταιρεία Volton των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου που κατέχουν πλέον και πληθώρα media. Προβλέπει την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων ισχύος 155,4 MW, με την εγκατάσταση συνολικά 37 ανεμογεννήτριών σε τρεις δασικές περιοχές του Ταϋγέτου, μία εξ΄αυτών είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν τροποποιήθηκε ο νόμος που απαγορεύει την εγκατάσταση αιολογικών σε περιοχές Natura, κάτι που θα αλλάξει σύντομα με τις νέες διατάξεις που προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος. Η Volton επίσης όπως ήταν υποχρεωμένη κατέθεσε τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, κάτι που σύντομα δεν θα είναι υποχρέωση καμίας εταιρείας. Το νέο ενεργειακό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος φροντίζει για αυτό διευκολύνοντας τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα να απαλλαγούν από τις χρονοβόρες διαδικασίες των μελετών!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή στην “Εφημερίδα των Συντακτών” οι 37 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στην ιστορική περιοχή της Μάνης, πάνω από τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκωνας, θα είναι ορατές από την παραλιακή Μάνη και θα έχουν ύψος 150 μέτρων. Αναλυτικά οι οκτώ ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στην περιοχή «Γαϊδουροβούνι» στην ομώνυμη θέση της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, 23 ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε θέσεις που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου-Γυθείου, των Δήμων Δυτικής Μάνης-Ανατολικής Μάνης, και ακόμη 6 θα τοποθετηθούν στη Δημοτική Ενότητα Οιτύλου, του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Για την υλοποίηση του έργου θα κατασκευαστούν δρόμοι για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασης του έργου και την εσωτερική οδική διασύνδεση των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού συνολικού μήκους 48,7 χιλιομέτρων!

Το δεύτερο σχέδιο στη χερσόνησο Μαλέα στον Δήμο Μονεμβασιάς αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος πέντε αιολικών πάρκων ισχύος 57,5MW με την εγκατάσταση 12 ανεμογεννητριών από θυγατρικές εταιρείες ενέργειας του κατασκευαστικού ομίλου ΤΕΡΝΑ. Όλες οι θέσεις των έργων βρίσκονται εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς και οι 15 περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που αντιδρούν έντονα.

Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν πτοείται από αντιδράσεις

Και ενώ οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωρίς φραγμό και όρια εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά όλη της χώρας, το υπουργείο περιβάλλοντος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα λεηλασίας της φύσης. Έως και τις 16 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νέο “Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)”. Αν κάποιος αφαιρέσει 250 και πλέον σελίδες του τις γενικόλογες αναφορές περί πράσινης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής, θα διαπιστώσει πως το διακύβευμα είναι η πλήρης απελευθέρωση του ενεργειακού κεφαλαίου. Στα μεγάλα συμφέροντα παραδίδονται ολόκληρες ζωτικές περιοχές της χώρας για αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπονται κάποιες βασικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη “υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο ΕΣΕΚ το 2019, για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου”. Η υπερκάλυψη αυτή ωστόσο δεν είχε καμία απολύτως θετική επίπτωση για τους πολίτες αυτής της χώρας. Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι των ολιγαρχών της χώρας είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται ενώ οι τιμές ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο χρηματιστήριο των ξέφρενων επενδύσεων.

Τα υπερκέρδη που έχουν αποκτήσει οδηγούν στους νέους επιθετικούς στόχους ως το 2030. Τους καταγράφουμε όπως προβλέπονται:

  • Αύξηση των φωτοβολταϊκών σε 13,5 GW, από 5,4 GW.
  • Αύξηση των χερσαίων αιολικών στα 8,9 GW, από 4,7 GW.
  • Πρόσθετα θαλάσσια αιολικά ισχύος 1,9 GW
  • Μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 4,3 GW
  • Συστήματα αντλησιοταμίευσης χωρητικότητας 1,7 GW
  • Αύξηση των υδροηλεκτρικών σε 4,5 GW από 3,1 GW (ως το 2050).

Το σχέδιο ολόκληρο μπορείτε να το δείτε-κατεβάσετε παρακάτω. Η διαβούλευση συνεχίζεται εδώ

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις