Μεγάλα σχέδια για την Μεσόγειο έχει η Τουρκία, της οποίας επόμενος στόχος είναι η ναυπήγηση πυρηνικού υποβρυχίου. Ένα εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης υποβρύχιο, που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια και θα έχει ενεργειακή αυτονομία 30 έτη. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει την απόσυρση πολλών πλοίων, μειώνοντας τις οροφές, προωθώντας το δόγμα του «μικρού κι ευέλικτου ΠΝ».
Του Χρήστου Μαζανίτη
Με τίτλο με το εθνικό αεροπλανοφόρο και το καταδρομικό TF-2000, η Τουρκία θα γίνει ηγετική δύναμη στους ωκεανούς… Ο ειδικός στην φιλοερντογανική εφημερίδα HURRIYET αποκαλύπτει ότι «Σειρά έχει το πυρηνικό υποβρύχιο».
Η Τουρκία, η οποία συνεχίζει την κατασκευή 31 νέων πολεμικών πλατφορμών για το πολεμικό της ναυτικό, φιλοδοξεί να γίνει μια από τις κορυφαίες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου.
- Γιατί λοιπόν η Τουρκία κατασκευάζει αεροπλανοφόρα;
- Τι θα αποφέρουν αυτές οι πλατφόρμες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις;
- Ποιες είναι οι απειλές που αναγκάζουν την Τουρκία να κατασκευάσει στόλο αεροπλανοφόρων;
- Τι στοχεύει η Τουρκία στη Μεσόγειο και στους ωκεανούς;
Τούρκοι ειδικοί απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν περιέργεια σχετικά με τις νέες ναυπηγήσεις του τουρκικού Ναυτικού και τα σχέδια της Άγκυρας, που επεκτείνονται από την Μεσόγειο.
Στις 2 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίασης για την κατασκευή του MUGEM (εθνικό αεροπλανοφόρο), των αντιτορπιλικών αεράμυνας TF-2000 και του MİLDEN (εθνικό υποβρύχιο). Με αυτόν τον τρόπο, μαζί με τις φρεγάτες κλάσης ISTIF, τα υποβρύχια κλάσης Reis και τις υπόλοιπες ναυτικές πλατφόρμες, σήμερα τα τουρκικά ναυπηγεία παράγουν 31 νέες πλατφόρμες μάχης για το Πολεμικό Ναυτικό.
Το σχέδιο MUGEM ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο κοινό από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2024. Το MUGEM θα είναι το δεύτερο πλοίο της Τουρκίας μετά το TCG Anadolu, το οποίο θα διαθέτει αεροδιάδρομο και θα μπορεί να μεταφέρει αεροσκάφη. Το MUGEM είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Milli Uçak Gemisi, που σημαίνει Εθνικό Αεροπλανοφόρο. Όταν ωστόσο καθελκυστεί θα ονομαστεί «ΡΟΥΜΕΛΙΑ». Θα είναι μήκους 285 μέτρων, πλάτους 72 μέτρων και θα έχει αυτονομία 10.000 ναυτικών μιλίων (18.500 χλμ), με την δυνατότητα μεταφοράς δύο μοιρών μαχητικών, που μεταφράζεται σε 50 αεροσκάφη.
Μετά τα υποβρύχια κλάσης Reis, πέρασαν στην κατασκευή των εθνικών υποβρυχίων με το MİLDEN.
Ενώ μετά το MİLDEN, θα ακολουθήσουν τα εγχώρια πυρηνικά υποβρύχια. Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα ρομποτικά πλοία, τα οποία ονομάζουν SİDA – οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη- όσον αφορά την τακτική και τη στρατηγική, τίθενται σε υπηρεσία από το Ναυτικό της Άγκυρας. Η Τουρκία διατείνεται ότι έχει εκπαιδεύσει επαρκή αριθμό προσωπικού για τη διαχείριση αυτών των νέων πλατφορμών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανά περισσότερα για την άμυνα και να συνεργάζεται στενότερα ενώ θα πρέπει να αποκοπούν από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους οι αμυντικές δαπάνες. Με την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το αίτημα αυτό έχει γίνει ακόμη πιο επείγον.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι επίσης μια από τις 21 χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα αεράμυνας European Sky Shield Initiative (ESSI) που ξεκίνησε η Γερμανία. Ωστόσο, στους κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας ασκείται κριτική ότι το πρόγραμμα κινείται πολύ αργά.
Ωστόσο, όπως πρώτο έχει αποκαλύψει το enikos.gr, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει αποφασίσει την μείωση των οροφών του Στόλου, ιδιαίτερα σε μεγάλες μονάδες επιφανείας, με αποσύρσεις πλοίων και υποβρυχίων εντός του 2025.
Και πυρηνική βόμβα…
Η Τουρκία έχει πυρηνικά όνειρα και δεν το κρύβει. Είναι κάτι που έχουμε παρουσιάσει στο enikos.gr με την Άγκυρα να βάζει στο κάδρο των απειλών Ελλάδα και Ισραήλ.
«Δεδομένου ότι το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τα εδάφη της χώρας μας στους στόχους της Γης της Επαγγελίας, διαθέτει πυρηνικά όπλα, πρέπει να τα αποκτήσουμε και εμείς. Το γεγονός επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν οι κυρώσεις δεν αποδώσουν, δεν θα καθυστερήσουν να εξοπλίσουν την Ελλάδα με πυρηνικά όπλα, δεν αλλάζει την κατάσταση: Η Ελλάδα δεν είναι ήδη μια πλήρης βάση των ΗΠΑ; Άλλωστε, αφού το “γενοκτόνο Ισραήλ” απέκτησε την ατομική βόμβα, θα έκανε τόση διαφορά να έχει η Ελλάδα;» ανέφερε ο αρθρογράφος της SABAH, Salih Tuna, πριν από μερικούς μήνες.
Το θέμα με τα πυρηνικά όνειρα της Τουρκίας δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι τίθεται με πιο επίμονο τρόπο να μπει σε φάση υλοποίησης.
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει πυρηνικά όνειρα. Δεν το κρύβει και κινείται μεθοδικά για την υλοποίησή τους. Το πρώτο απ’ όλα είναι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αρχή γίνεται με το Άκουγιου, για το οποίο στις αρχές Δεκέμβρη δόθηκε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με την κυβέρνηση να παραχωρεί τη σχετική άδεια στην εταιρεία διαχείρισης – την ρωσικών συμφερόντων Rosatom- του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.
Όμως, τα όνειρα του Ερντογάν δεν εξαντλούνται εκεί. Απεναντίας από εκεί ξεκινούν κι επεκτείνονται. Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου είναι αυτή που φιλοδοξεί να πάρει και το πρόγραμμα κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου στην Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων.
Και πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου, η τουρκική κυβέρνηση ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της για την κατασκευή και τρίτου.
Όμως, τα όνειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων κάθε άλλο παρά ξένα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είναι. Στο enikos.gr έχουμε δημοσιεύσει πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο αντιπολιτευόμενος αγγλόφωνος ιστότοπος Nordic Monitor ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή, παράλληλα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου και τις σκέψεις για κατασκευή ακόμη ενός.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κάνει λόγο για την ανάπτυξη μυστικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, αποκαλύπτοντας την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – όπως και επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, από τον Ερντογάν, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και για πυρηνικά.
Το σχέδιο απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία δεν είναι νέο. Το έχει εκφράσει επίσημα ο Ερντογάν από το 2018 όταν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, ενώ αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ερντογάν είχε ανοιχτά δηλώσει ότι «κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι έναν – δύο. Αλλά μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ».
Πέρυσι, στις 10 Ιανουαρίου 2024, κι ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις Κρίσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Επιτελείων, ο Τούρκος αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Deniz Aytan, υποστήριζε σε άρθρο στο «Deniz Kuvvetleri Dergisi», το περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ότι μετά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού υποβρυχίου.
Ένα σχέδιο το οποίο, έναν χρόνο μετά, αποκαλύπτεται ότι μπαίνει σε ράγες.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις