Να γελάσει κανείς ή να κλάψει;

 

Ιανουάριος 2020

Ήταν Ιανουάριος του 2020 όταν διαπιστώθηκαν προβλήματα στη λειτουργία ελληνικών κυβερνητικών ιστοσελίδων. Μεταξύ αυτών ήταν η ιστοσελίδα της κυβέρνησης, του υπουργείο Εξωτερικών, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείο Ναυτιλίας, του υπουργείου Οικονομικών, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και της ΕΥΠ,  ενώ προβλήματα παρουσιάζονταν και στην φόρτωση της ιστοσελίδας της Πυροσβεστικής. Εκτός λειτουργίας βρέθηκε και η ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

Τότε είχε ανακοινωθεί πως υπεύθυνοι ήταν Τούρκοι χάκερς και συγκεκριμένα η ομάδα Anka Neferler που επιχείρησε το λεγόμενο DDoS attack. Οι ελληνικές αρχές έριξαν τους σέρβερ προκειμένου να αποφευχθεί χακάρισμα.

Türk hackerlerden İsveç'e siber saldırı! - Kent Haber Ajansı

Ιούνιος 2020

Μετά λοιπόν τις κυβερνοεπιθέσεις του Ιανουαρίου του 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη  ανακοίνωσε: «Νέο αίµα» στον ελληνικό κυβερνοστρατό: Με 80 χάκερ στελεχώνεται η ΕΥΠ.

Στη μάχη για την κυβερνοασφάλεια της χώρας θα πέσουν 80 νέοι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε µια περίοδο που οι κυβερνοεπιθέσεις αρχίζουν να απασχολούν αρκετά κράτη, περισσότερο και από τους συµβατικούς πολέµους. Πρόκειται για… τζίνιους πράκτορες, µε πολυσέλιδο βιογραφικό στον τοµέα της Πληροφορικής.

Με 80 «χάκερ» επανδρώνεται η ΕΥΠ-«Νέο αίµα» στον Ελληνικό κυβερνοστρατό

Σήμερα

Ξανά σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε: «Ασπίδα» απέναντι στις επιθέσεις χάκερ

«Ένα νέο υπερσύγχρονο εργαλείο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία του κράτους από τις κυβερνοεπιθέσεις, αποκτά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων για την Κυβερνοασφάλεια, το οποίο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο (24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα), σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από ανώτατα στελέχη».

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ένα σύνθετο πλέγμα πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων η Υπηρεσία αναλαμβάνει κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην προστασία όλων των κρατικών φορέων από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ παράλληλα ισχυροποιείται η θέση της χώρας, καθώς εξοπλίζεται και ενισχύεται με τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής, εναρμονισμένα με τα διεθνή πρότυπα.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (SOC – Security Operation Center), θα λειτουργεί στην Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ και θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση, ανίχνευση και αντίδραση σε κυβερνοαπειλές και παραβιάσεις ασφάλειας, κρατικών ψηφιακών υποδομών της χώρας. Επί της ουσίας έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις της Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ, η οποία λειτουργεί για την υποστήριξη όλων των φορέων του κράτους σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη προειδοποίηση και στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο ρόλος της Υπηρεσίας ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (ΕΘΝΙΚO CERT).

Για την επίτευξη της αποστολής του, όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας, το SOC θα διαθέτει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν διεθνώς και θα στελεχωθεί με την «αφρόκρεμα», όπως λένε χαρακτηριστικά, των πληροφορικάριων της ίδιας της Υπηρεσίας, καθώς και των πιο εξειδικευμένων από διάφορους άλλους κρατικούς φορείς που θα μετακινηθούν στην ΕΥΠ, ενώ θα προχωρήσει διαγωνισμός και για την πρόσληψη νέων, με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και απαιτήσεις. Παράλληλα θα τρέξει ειδικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση στελεχών άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα σύστημα με ίδια γλώσσα και κώδικες επικοινωνίας της ΕΥΠ, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν κυβερνοεπιθπέσεις.

Όπως εξηγούν τα συγκεκριμένα στελέχη, το ΕΘΝΙΚO CERT (Computer Emergency Response Team ), είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες για την Κυβερνοασφάλεια, με αποστολή να διασφαλίζει τα ευαίσθητα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Διοίκησης, να παρακολουθεί απειλές, όπως προσπάθειες επιθέσεων DDOS και παράλληλα θα έχει τον έλεγχο για οποιαδήποτε προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης στα ευαίσθητα συστήματα της κεντρικής ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικά, τo SOC έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στον τομέα της Κυβερνοσφάλειας στην Κεντρική Διοίκηση της χώρας και να θωρακίσει την Κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι τρεις πυλώνες του τομέα Κυβερνοασφάλειας της ΕΥΠ είναι:

Η Εθνική Αρχή INFOSEC (Information Security), η οποία παρέχει συμβουλές, οδηγίες και τεχνική συνδρομή σε φορείς του Δημοσίου σε θέματα ασφάλειας των επικοινωνιών και όλων των διαβαθμισμένων συστημάτων, δικτύων και πληροφοριών, καθώς και την προώθηση των πολιτικών για τα μέτρα ασφάλειας και την απαραβίαστη λειτουργία τους, είτε πρόκειται για κινητά είτε για σταθερά τηλέφωνα και αντιμετώπιση κακόβουλων ενεργειών με τη χρήση ειδικών λογισμικών.

Η Εθνική Αρχή TEMPEST (Telecommunication Electronics Material Protected from Emanating Spurious Transmissions), η οποία είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα συστήματα πληροφοριών μέσω διαρροών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών, μαγνητικών και ηχητικών σημάτων και δονήσεων, δηλαδή εξασφαλίζει την θωράκιση χώρων, ώστε να μην μπορούν να διαρρεύσουν, είτε συνομιλίες, είτε επικοινωνίες με την χρήση συστημάτων ειδικών προδιαγραφών και εξοπλισμού.

Και τέλος Η Εθνική Αρχή CRYPTO, που υποστηρίζει το Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε θέματα κρυπτασφάλειας, παράγει τους εθνικούς κώδικες και τις εθνικές κλείδες και παράλληλα, εκδίδει πολιτικές ασφάλειας σχετικά µε τη χρήση των πάσης φύσεως κρυπτογραφικών προϊόντων, αξιολογεί και πιστοποιεί τα κρυπτογραφικά συστήματα.

 

Τελικά όντως η ιστορία επαναλαμβάνεται, δίχως όμως να γνωρίζουμε το λόγο!

Μετά από 4 χρόνια που θεωρητικά είχαν θωρακίσει το κράτος  οι τζίνιους πράκτορες που μας είπαν ότι προσελήφθησαν το 2020, μάλλον δεν επαρκούσαν και τώρα μας ανακοινώνουν την ίδρυση SOC (Security Operation Center), που έπρεπε ήδη να υπάρχει και να λειτουργεί.

Πως το λέει ο λαός μας; Όποιος κοροϊδεύει τον άλλο κοροϊδεύει τα μούτρα του;

 

Όπως και νάχει το παιχνίδι με την ΕΥΠ πρέπει να σταματήσει. Είναι μια υπηρεσία αιχμή του κράτους, και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δεν είναι δυνατόν η όποια κυβέρνηση να εκδίδει δελτία τύπου, όπως το σημερινό, προς τέρψη της φιλοδοξίας της πως, κάτι κινείται και στην ΕΥΠ.

Ποιος ο λόγος να μας ανακοινώσουν την έναρξη λειτουργίας του SOC ;

Αφού δεν έκαναν και εγκαίνια-φιέστα, σαν το κέντρο τηλεδιοίκησης που θα έκαναν στη Λάρισα, πάλι καλά…

 

Είναι εντελώς απαράδεκτο, ντροπή για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία,  η Ελληνική  ΕΥΠ μέσα σε 15 χρόνια να έχει αλλάξει 7 διοικητές, και αναρίθμητους υποδιοικητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανακλήθηκαν από την εφεδρεία, λες και δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένας άξιος να αναλάβει να διοικήσει.

Θεμιστοκλής Δεμίρης
Παναγιώτης Κοντολέων
Γιάννης Ρουμπάτης
Θεόδωρος Δραβίλλας
Κωνσταντίνος Μπίκας
Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Ιωάννης Κοραντής
Και η Τουρκική ΜΙΤ σε 13 χρόνια, να έχει αλλάξει μόλις ένα (1) Διοικητή,
τον Hakan Fidan.
Who is Hakan Fidan, the new Minister of Foreign Affairs, how old is he and where is he from?
Ένα κράτος σοβαρό, πρέπει να έχει συνέχεια και να επανδρώνεται από άξιους και όχι πρόθυμους…
ΦΤΑΝΕΙ!  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!
Κάνετε κακό στο κράτος, στην Εθνική ασφάλεια, και παίζετε με την ψυχοσύνθεση των στελεχών της ΕΥΠ και την αποδοτικότητά τους.
Στέφανος Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις