«Ξεδιπλώθηκε» και το σκάνδαλο για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης
Χαρακτηριστικά κακόγουστης κωμωδίας προσλαμβάνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις λίστες Πέτσα, καθώς η Ν.Δ. βάζει μπλόκο σε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα οι εργασίες της να οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο, εφόσον οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που όφειλαν να προσέλθουν και να δώσουν εξηγήσεις… αγνοούνται.
Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής υποτίθεται πως θα βρισκόταν χθες η καμπάνια εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας, η οποία κόστισε πάνω από 19.000.000 ευρώ και ανακοινώθηκε ξαφνικά παραμονές Χριστουγέννων του 2020. Αντί όμως να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός ή έστω ο γενικός γραμματέας του, η Ν.Δ. κάλεσε ακόμη μία φορά ένα υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Πανταζή. Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν επικεφαλής ούτε υπεύθυνος της επίμαχης σύμβασης για την καμπάνια στα μίντια, αλλά διατελούσε απλώς μέλος της επιτροπής σχεδιασμού και εκτέλεσης του έργου.
Οπως αναμενόταν, η κατάθεση του μάρτυρα δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, καθώς κατέθεσε πως «δεν υπήρξε λάθος» και πως «τηρήθηκαν όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί». Πάντως, η μη κλήση του πολιτικού του προϊσταμένου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Ραγκούση να μιλά για βάναυση προσβολή του Κοινοβουλίου καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχει σκοπό τη συγκάλυψη, επειδή είναι ένοχη. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξέτασε καθόλου τον μάρτυρα, προκαλώντας το σχόλιο των «γαλάζιων» βουλευτών ότι «η στάση τους αυτή απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η μοναδική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η αναζήτηση της αλήθειας».
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της εξεταστικής βρέθηκε και η περίεργη σύμβαση, ύψους 1.000.000 ευρώ, της Enterprise Greece με την εταιρία Edelman για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Αλγεινή εντύπωση και βεβαίως εύλογη υπόνοια αδιαφάνειας προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Enterprise ζήτησε την εξαίρεση από την υποχρέωση δημοσίευσης στη «Διαύγεια», με τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Γιώργο Φιλόπουλο να παραδέχεται στην εξεταστική πως όχι μόνο υπήρξε τέτοιο αίτημα, επειδή, όπως κατέθεσε προς έκπληξη όλων, «η Διαύγεια είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία», αλλά και ότι το αίτημα διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από την ίδια την κυβέρνηση. Για την ιστορία, το πρωτάκουστο αυτό αίτημα απορρίφθηκε από το συμβούλιο.
Αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση της Enterprise -σημειωτέον, πρόκειται για έναν οργανισμό που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και του οποίου σκοπός είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση εξαγωγών-, ο μάρτυρας δέχθηκε πυρά και κριτική για το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη να δαπανηθεί δημόσιο χρήμα για το επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής της εταιρίας υποστήριξε πως η σύμβαση «αφορά την εικόνα της χώρας και της κυβέρνησης, γιατί η κυβέρνηση είναι ο εκπρόσωπος της χώρας», ενώ κατέθεσε πως η σύμβαση ήταν δική του εισήγηση και «δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την κυβέρνηση». Μάλιστα, για να στηρίξει το επιχείρημα περί αναγκαιότητας τέτοιων συμφωνιών, ανέφερε πως σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και από κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως η Βενεζουέλα και η Τουρκία…
Η εξεταστική συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της με το πλέον επίκαιρο θέμα των δημοσκοπήσεων, καθώς καταθέτει ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις