Αντιμέτωπη με επικίνδυνο αδιέξοδο στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς έχει «καταφέρει» να οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε δύο οδυνηρές επιλογές: Είτε να αποδεχτεί στην πράξη τα τετελεσμένα της τουρκικής γαλάζιας πατρίδας, είτε να οδηγήσει τα ελληνοτουρκικά και πάλι σε «θερμή» κρίση και στην αμερικανοΝΑΤΟϊκή «διαμεσολάβηση».
Μετά την άρον – άρον αποχώρηση των (Γάλλων – Ιταλών ) ερευνητικών πλοίων που είχαν αναλάβει το συμβόλαιο για την πραγματοποίηση έρευνας για την πόντιση του καλωδίου που θα διασυνδέει την Κρήτη με την Κύπρο, στην Αθήνα κυβερνητικό «ρουλεμάν» δημοσιευμάτων υπογράμμιζε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα NAVTEX για να συνεχιστούν οι εργασίες.
Οι εν λόγω εργασίες, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, σταμάτησαν τον περασμένο Φλεβάρη μετά την οξύτατη τουρκική αντίδραση (διπλωματική και επί του πεδίου με την αποστολή πολεμικών πλοίων) αφήνοντας στον αέρα το «φιλόδοξο» πρότζεκτ.
Ψάχνοντας… φίλους
Έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει τη στήριξη των μερών (Ισραήλ και Γαλλίας) που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο εμπλέκονται στη διαδικασία. Μάλιστα, οι «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου αναζωπύρωσαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την υποστήριξη (και τις εγγυήσεις) που εξασφάλισε ο ίδιος ο Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου. Oι εν λόγω διαρροές δεν έκρυβαν τον ευσεβή πόθο του Μαξίμου ότι ο Νετανιάχου θα συνηγορήσει υπέρ των ελληνικών θέσεων κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Ευσεβείς πόθοι
Οι ευσεβείς πόθοι περί της (υποτιθέμενης) επιρροής του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο εξανεμίστηκαν μετά τη συνάντηση που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκρυψε ότι «νιώθει» πιο κοντά με την Τουρκία στο πλαίσιο της τουρκο-ισραηλινής αντιπαράθεσης, μίλησε και πάλι δημόσια με θαυμασμό για τον Ερντογάν και κάλεσε τον Νετανιάχου να «είναι λογικός» στη συνδιαλλαγή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Δεν χρειάζονται, προφανώς, περισσότερα από όσα δημοσίως διατύπωσε ο Τραμπ για να κατανοήσει κανείς πως ό,τι κι αν έχει κατά νου ο Νετανιάχου για να υποστηρίξει το πρότζεκτ πόντισης του καλωδίου, δεν έχει σε καμία περίπτωση εξασφαλίσει την υποστήριξη ή την ανοχή της Ουάσιγκτον, η οποία εμμέσως αλλά σαφώς καλεί το Τελ Αβίβ να είναι «λογικό», δηλαδή να λαμβάνει υπόψη του τα τουρκικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή…
Αμετακίνητη… Άγκυρα
Ποια είναι τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή φρόντισε να το υπενθυμίσει το τουρκικό ΥΠΕΞ με διαρροή στην εφημερίδα «Turkiye».
Σύμφωνα με δημοσίευμα ο προγραμματισμός για έρευνες που αφορούν το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που έχει προαναγγείλει η Αθήνα θα ανεβάσει και πάλι την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα από τα «μονομερή βήματα που πραγματοποιούνται στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».
Οι πηγές (του τουρκικού ΥΠΕΞ) που επικαλείται η εφημερίδα χαρακτηρίζουν τις προγραμματιζόμενες έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία όπως αναφέρουν πραγματοποιείται «μαζί με το Ισραήλ», ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
Εν αναμονή της NAVTEX
Η εφημερίδα αναφέρεται σε ελληνικά δημοσιεύματα περί έκδοσης νέας NAVTEX στο πλαίσιο ερευνών για το καλώδιο σημειώνοντας ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «μονομερή βήματα της Ελλάδας, τα οποία είναι “προκλητικά”, δεδομένου ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία».
Επισημαίνει ακόμα το δημοσίευμα ότι «η Άγκυρα έχει επανειλημμένως δηλώσει σε διεθνή φόρα ότι τέτοιες δραστηριότητες παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας». Και υπενθυμίζει επίσης ότι πριν από δύο μήνες, μία τέτοια προσπάθεια στα ανοικτά της Κρήτης «ανεστάλη λόγω παρέμβασης κορβέτας των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Το περιστατικό αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι η Άγκυρα «έχει ήδη δηλώσει ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή παρακολουθούνται στενά» και ότι «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου χωρίς καμία επιφύλαξη»».
Τετελεσμένα αντί για διάλογο
Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα «η εξέλιξη αυτή, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική τετελεσμένων αντί να επιλέγει τον διάλογο με την Τουρκία».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση όσον αφορά τα όρια της ΑΟΖ».
Όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία από το καλοκαίρι του 2020, με την πολυήμερη πρόκληση του «Ορούτς Ρέις» που χαρτογράφησε (με τη συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών) όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου, Κρήτης και Ρόδου φτάνοντας μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών, έχει ξεκαθαρίσει πως τα εν λόγω νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παρά την κατηγορηματική αυτή τουρκική θέση η ελληνική κυβέρνηση έχει συρθεί σε έναν ατέρμονα ελληνοτουρκικό διάλογο, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο έμμεσα την τουρκική ατζέντα.
Και ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» συνεχίζεται μέχρι που ο κόμπος να φτάσει (και όπως φαίνεται, έφτασε) στο χτένι…
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις