Τα όπλα της Τουρκίας, η κλιμάκωση στον Καύκασο και τα… «στραβά μάτια» της Δύσης.

Εκτεταμένη χρήση “drones αυτοκτονίας” (kamikaze drone) κάνει το Αζερμπαϊτζάν, στην ευρείας έκτασης στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε προ ημερών κατά της Αρμενίας, με στόχο την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ορεινό Καραμπάχ).

Πρόκειται για drones που προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, αλλά και την Τουρκία.

Η μαζική πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών-καμικάζι από το Ισραήλ προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις, ενώ ήδη ο Αρμένιος πρέσβης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από το Ισραήλ.

Αντίθετα, ο εξοπλισμός του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν ξένισε κανέναν, αφού η Άγκυρα ανοικτά υποστηρίζει εδώ και χρόνια το Μπακού, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, διαφήμιζε τις αποστολές οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τις επανειλημμένες κοινές ασκήσεις που έκαναν τα στρατεύματα των δυο χωρών.

 

“Πόλεμος UAV”

Ο “πόλεμος των UAV” που βρίσκεται σε εξέλιξη και, έως τώρα, έχει προκαλέσει εκατόμβες θυμάτων, τόσο μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού, όσο και σε αμάχους, αποτελεί αντικείμενο μελέτης, όχι μόνον από τα επιτελεία των εμπολέμων, αλλά γενικότερα από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους πολλών χωρών.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διεξαγωγής του πολέμου αφορά άμεσα στην Ελλάδα, η οποία, σε περίπτωση αναμέτρησης με την Τουρκία, θα έχει να αντιμετωπίσει τόσο τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη αναγνώρισης, που έχουν και την δυνατότητα να καταφέρουν και πλήγματα, όσο και τα kamikaze drones. Ως γνωστόν, σε αυτούς τους τομείς, η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Εκτεταμένη χρήση UAV δεν κάνει μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Αρμενία. Να σημειωθεί ότι οι δυο χώρες, δεδομένου ότι παλαιότερα αποτελούσαν τα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης στον Καύκασο, με την Τουρκία και το Ιράν, διαθέτουν ακόμα ισχυρές αντιαεροπορικές άμυνες.

 

Εντατικές προετοιμασίες

Ηδη, από το μέσον του καλοκαιριού ήταν εμφανές ότι η ένταση στον Καύκασο κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Μάλιστα, μετά από ένα σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο που σημειώθηκε περίπου προ διμήνου, Μπακού και Αγκυρα ύψωσαν τους τόνους, διαφημίζοντας τις πολεμικές προετοιμασίες που έκαναν από κοινού.

Κατά πληροφορίες, η Τουρκία άρχισε να εφοδιάσει εντατικά το Αζερμπαϊτζάν με drones και άλλα οπλικά συστήματα ήδη από τον Αύγουστο, ενώ, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αζερικής επίθεσης κατά της Αρμενίας, το Μπακού προμηθεύτηκε μια μεγάλη παρτίδα kamikaze drone και άλλων οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ.

Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα πυρομαχικών των Αρμένιων θα διαρκέσουν για τρεις εβδομάδες και των Αζέρων για ένα μήνα.

 

Κάνουν τα στραβά μάτια

Οπως όλα δείχνουν, οι τουρκικές προμήθειες οπλισμού προς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται και τώρα. Ωστόσο, ουδείς διεθνής ή περιφερειακός Οργανισμός έχει παρέμβει για να μπει τέλος σε αυτό το μακελειό.

Παρ’ ότι ήταν φανερό, ήδη από το μέσον του καλοκαιριού ότι η κατάσταση υποτροπιάζει, οι μεγάλες δυνάμεις, πέραν κάποιων τυπικών ανακοινώσεων, στις οποίες εξέφραζαν την ανησυχία τους, ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία ανέλαβαν για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Μόλις προ ημερών, και ενώ είχαν ξεσπάσει οι εχθροπραξίες, εκδόθηκε μια κοινή δήλωση Τραμπ-Πούτιν-Μακρόν για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

 

Η ΕΕ δέσμια του Μπακού;

Η ΕΕ, από τη μεριά της, για μια ακόμα φορά δείχνει να κρατά στάση θεατή απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση που εξελίσσεται στην αυλή της.

Μάλιστα, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της, όπως απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία για τις επιθετικές κινήσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, το ίδιο απέφυγε να αναφερθεί στη -έμμεση, πλην σαφή- εμπλοκή της Αγκυρας στο πλευρό του Μπακού.

Εκτιμάται ότι η ΕΕ, και ειδικότερα η γερμανική προεδρία της, ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων προς τα εμπόλεμα κράτη, δεδομένου ότι διαθέτει στενές σχέσεις με το Μπακού, και ειδικά με την αζέρικη ενεργειακή κρατική εταιρεία, SOCAR, η οποία εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Ως γνωστόν, η ΕΕ, ακολουθώντας τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, για “απεξάρτηση” της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, στηρίζει τους αγωγούς μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου που περνούν από την Τουρκία.

Ως γνωστόν, η SOCAR επεδίωκε να αποκτήσει την ελληνική ΔΕΣΦΑ, αλλά τα τελευταία χρόνια η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Κάτι που προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις του Αζέρου προέδρου προς την Ελλάδα.

Πάντως, ο κ.Ιλχάμ Αλίγιεφ δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώσει την υποστήριξή του στην “αδελφή” Τουρκία, όπως έκανε πρόσφατα, κατά τη διαπίστευση του νέου Ελληνα πρέσβη στο Μπακού.

 

Θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ

Αν και η ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία θεωρείτο αναμενόμενη, αντίθετα, η στάση του Ισραήλ προκάλεσε έκπληξη. Πόσο μάλλον, όταν το Τελ Αβίβ συστηματικά επικρίνει την Αγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για τις πωλήσεις kamikaze drone δέχτηκε έντονη κριτική και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδα με το Τελ Αβίβ.

Επίσης, ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται σφόδρα για εξαγορές ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και για να πάρουν μεγάλες “δουλειές”. Από το νέο “ελληνικό” τυφέκιο, μέχρι drones και πολεμικά πλοία.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρη Ρούσσου, στα social media, για τις πωλήσεις ισραηλινών όπλων:

“Το Ισραήλ -έγραψε, μεταξύ άλλων- βοηθά στην επιτυχία των τουρκικών ηγεμονικών σχεδίων, μέσω της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων στο Αζερμπαϊτζάν και τη στενή στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα αυτή. Ο λόγος για τη συνεργασία αυτή είναι η ισραηλινή πρόσβαση στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν”.

Από τη μεριά της, η Jerusalem Post σχολίασε: “Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η πολεμική σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας δεν αφορά το Ισραήλ. Πόσο μάλλον, λόγω των ευρύτερων στρατηγικών επιπτώσεών της, αλλά και της σχέσης του Ισραήλ με τις εμπλεκόμενες χώρες. Επιπλέον, ιδιαίτερα επειδή η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, πιθανώς, αποτελεί ένα “σταυροδρόμι” για την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν και τον αυξανόμενο ρόλο τους στη Μέση Ανατολή.

 

Σκάνδαλο

Πρόσφατα, η αντιπολιτευόμενη στον Νετανιάχου ισραηλινή εφημερίδα, Haaretz, προέβη σε μια σοβαρή αποκάλυψη.

Κατά την ίδια, σύμφωνα με εκθέσεις Τραπεζών που διέρρευσαν, προκύπτει ότι η κρατική εταιρεία-κολοσσός, Israel Aerospace Industries, προέβη σε μεταφορές χρημάτων (155 εκατομμύρια δολάρια) προς δύο εταιρείες, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.

Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι οι μεταφορές άρχισαν λίγους μήνες μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας αγοράς οπλικών συστημάτων από το Μπακού, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οπως γράφει η ιστοσελίδα, Axios, το 60% των όπλων και οπλικών συστημάτων που προμηθεύεται το Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από το Ισραήλ.

Από τη μεριά του, το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας του Ισραήλ.

 

Η μεταφορά

Πάντως, το Μπακού ουδόλως έκρυψε ότι προμηθεύτηκε σύγχρονο οπλισμό από το Ισραήλ.

Ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου, Χικμέτ Αλίγιεφ, δήλωσε πρόσφατα στα Ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι Αζέροι χρησιμοποιούν ισραηλινά drones στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και ότι “εκτιμούν πάρα πολύ τη συνεργασία με το Ισραήλ, ειδικά την αμυντική”. Ανέφερε, επίσης, ότι χρησιμοποιούνται και τουρκικά drones.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Haaretz, ισραηλινός οπλισμός μεταφέρθηκε στο Αζερμπαϊτζαν ακόμα και μόλις λίγες ημέρες προτού εκδηλωθεί η αζέρικη επίθεση.

Ειδικότερα, κατά την εφημερίδα, δύο αζέρικα μεραφορικά αεροσκάφη, τύπου Ilyushin Il-76, προσγειώθηκαν στο Ισραήλ για αυτό το σκοπό, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα δυο αζέρικα φορτηγά πλοία.

Από τη μεριά της, η Jerusalem Post έγραψε ότι, νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκε πως η ισραηλινή εταιρεία, Elbit Systems, πούλησε το drone, SkyStriker, στο Αζερμπαϊτζάν. Τότε, και η Τουρκία είχε προσφερθεί να δώσει στο Μπακού το Bayraktar, καθώς και άλλα ιπτάμενα μέσα.

Θανάσης Αργυράκης

πηγή:Lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις