“Δεν μπορεί να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο” διαμήνυσε στη Γερμανία ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, τις κυρώσεις, το μεταναστευτικό. “Θέλουμε Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα”.
Μηνύματα στη Γερμανία όσον αφορά στην πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία, αλλά και για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, καθώς και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο τις κυρώσεις στη γειτονική χώρα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης έλαβε μέρος σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021». Τη συζήτηση συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Nicole Bastian, ενώ συμμετείχε και ο Thomas Enders, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Airbus. Παρενέβη επίσης ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Gerd Höhler, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1979.
“Ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά πως η Καγκελάριος έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθειά της να μεσολαβήσει. Χαίρομαι που η σχέση (με την Τουρκία) έχει βελτιωθεί, αλλά πάντα επιζητούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλες τις χώρες όταν υπερασπιζόμαστε αυτό που θεωρούμε ως μια σωστή θέση. Και νομίζω ότι έχουμε δίκιο να διεκδικούμε την επίλυση της μιας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς πως βλέπουν οι Έλληνες τη Γερμανία και την ΕΕ.
“Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας” προσέθεσε.
Ερωτηθείς τι είδους υποστήριξη θα ήθελε η Αθήνα από την Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Πολλές από αυτές τις συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Συμβούλιο έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποιες φορές θα ανέμενα ακόμη ισχυρότερη στήριξη αλλά συνολικά καταφέραμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, και θα πρέπει να είναι και στο μεταναστευτικό, αλλά σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναμένουμε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας ενιαία προσέγγιση και αλληλεγγύη χωρίς προϋποθέσεις.”
Σημείωσε όμως επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής.
“Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω πως όντως κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα:
“Και αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35.”
Ο πρωθυπουργός συνέχισε διαμηνύοντας στο Βερολίνο: “Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο.”
Όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σταθερή στη θέση της για το ζήτημα του Ναβάλνι, καταδικάζοντας απερίφραστα αυτό που συμβαίνει και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις, όταν εφαρμόζονται συστηματικά, συνεπάγονται κόστος, συνεπώς πρέπει να εφαρμοστούν με έξυπνο τρόπο.
Χαρακτήρισε την Κίνα ένα πολύ πιο σύνθετο θέμα, που απαιτεί μία εντελώς ξεχωριστή συζήτηση, καθώς είναι ένας εμπορικός εταίρος, αλλά θα μπορούσε η ΕΕ να την αντιληφθεί και ως στρατηγικό αντίπαλο. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με την προσέγγιση που αφορά τις επενδύσεις αλλά χωρίς να παραμένει σιωπηλή για ζητήματα που ειναι ζωτικού ενδιαφέροντος για εκείνη.
Όσον αφορά το θέμα των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Σημείωσε επίσης: «Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού», διευκρινίζοντας παράλληλα: «Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις