Η επίθεση Ντογιάκου στα ΜΜΕ έγινε θέμα και στο Politico
Για μια ακόμα φορά, η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ, με δημοσιεύματα που αφορούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αυτή τη φορά, στο προσκήνιο βρίσκονται οι απειλές (για φορολογικούς ελέγχους) του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκου προς τα ΜΜΕ που άσκησαν κριτική για του στην υπόθεση των υποκλοπών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος απείλησε με φορολογικό έλεγχο εκδότες και δημοσιογράφους οι οποίοι «συμπωματικά» επικρίνουν τους χειρισμούς της ∆ικαιοσύνης σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.
«Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου, να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της», είπε ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Σε νέο δημοσίευμά του το Politico, αναφέρει ότι τα σχόλια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχονται μετά από συνεχή κριτική από αριστερά ΜΜΕ και πολιτικούς της αντιπολίτευσης προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τον χειρισμό της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι επικρίσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με συγκρίσεις όσον αφορά στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ενήργησαν οι βελγικές αρχές στην έρευνά τους για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις Ντογιάκου για τα ΜΜΕ, ότι «δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών» και ότι «κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες». «Ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι σχολιαστές και πολιτικοί έχουν ενταχθεί στη «χορωδία» της κριτικής: «Φέρτε έναν Βέλγο εισαγγελέα» γράφουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Βέλγιο σώσε μας», έγραψαν κάποιοι άλλοι, ενώ ο Βέλγος ανακριτής Michel Claise που χειρίζεται το σκάνδαλο του Qatargate γίνεται διάσημος στην Ελλάδα, αναφέρει το Politico.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη δήλωση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σχολίασε ότι «ζηλεύει» το Βέλγιο. «Τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και διωκτικές Αρχές και η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα.
Το Politico αναφέρεται και στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος συνεχάρη τις βελγικές αρχές «που αποκάλυψαν το σκάνδαλο σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν σκάνδαλα».
Όπως τονίζει το δημοσίευμα η σύγκριση της βελγικής δικαιοσύνης με την ελληνική είναι «αναπόφευκτη». Η έρευνα για το Qatargate, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν τουλάχιστον 16 έφοδοι σε σπίτια και τέσσερις συλλήψεις, συγκρίνεται αναπόφευκτα με τον χειρισμό του σκανδάλου των ελληνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, αναφέρει το Politico.
Έπειτα, γίνεται αναφορά στη δήλωση του Ντογιάκου, ο οποίος είπε: «Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων».
Αφήνοντας αιχμές για την ελληνική δικαιοσύνη, το Politico, σημειώνει: «Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν επικριθεί ότι επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς καταλήγουν οι διαρροές στον Τύπο, παρά στο ίδιο το σκάνδαλο».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αποκάλυψη του Euractiv ότι ο Γιώργος Κύρτσος και ο Τάσος Τέλλογλου έπεσαν θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Η αποκάλυψη έγινε μετά από έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ, η οποία επισκέφθηκε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να ελέγξει τυχόν εντολή παρακολούθησης στους αριθμούς των δύο προσώπων αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει τα όσα γράφτηκαν για τον Ντογιάκο, ότι δηλαδή προσπάθησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο. Ο εισαγγελέας είπε ότι πράγματι επικοινώνησε με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της έρευνας της ΑΔΑΕ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπόδισε την έρευνα, παρόλο που πιστεύει ότι ο έλεγχος δεν ήταν νόμιμος, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τέλος, το Politico αφήνει αιχμές για καθυστερημένη έφοδο στις εταιρείες με κακόβουλα λογισμικά σημειώνοντας ότι τέσσερις μήνες αφότου οι Έλληνες εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το σκάνδαλο υποκλοπών και τη χρήση κακόβουλου λογισμικού υποκλοπής Predator και ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της πρώτης κατασκοπείας, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία των εταιρειών που εμπλέκονται στην αγορά spyware.
Οι εισαγγελείς υπέβαλαν επίσης επίσημα αιτήματα στην κρατική υπηρεσία κατασκοπείας, ζητώντας της να επιβεβαιώσει εάν πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήταν πράγματι υπό παρακολούθηση, καταλήγει το δημοσίευμα.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις