Πολύ έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με το ελληνοτουρκικό «κόκκινο τηλέφωνο» να έχει πάρει «φωτιά»

Σκηνικό έντασης στήνει στο Αιγαίο η Άγκυρα το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, όπου τις τελευταίες ημέρες πλέει το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume και χαρτογραφεί την περιοχή για πόντιση υποβρύχιων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη.

Πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη άρχισαν να αναπτύσσονται μόλις λίγα μίλια έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα όταν το ιταλικό σκάφος διεξήγαγε έρευνα σε σημείο κάτω από το στενό Κάσου-Καρπάθου σε διεθνή ύδατα. Σε απάντηση, στην περιοχή έσπευσαν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού σε μικρή απόσταση.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία πριν από μερικές ημέρες είχε αντιδράσει στη σχετική NAVTEX για το Ievoli Relume με δική της NAVTEX με την οποία δήλωνε ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας επικαλούμενη επιστολή που είχε αποστείλει στον ΟΗΕ το 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της που με συνυπολογισμό του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

 

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο OPEN, αυτή τη στιγμή το ιταλικό ερευνητικό σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νότια της Κάσου. Την ίδια στιγμή στο σημείο βρίσκονται παραταγμένα και τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρωί της Δευτέρας, όταν έφτασαν τα πρώτα τουρκικά πολεμικά πλοία, το ερευνητικό σταμάτησε τη δραστηριότητά του για λόγους ασφαλείας. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με το ελληνοτουρκικό «κόκκινο τηλέφωνο» να έχει πάρει «φωτιά» και γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μπορέσει το ιταλικό σκάφος να συνεχίσει τις έρευνες.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία που έχει το ιταλικό σκάφος για τις έρευνες ισχύει μέχρι και την Τετάρτη. Άρα οι προσπάθειες γίνονται για να μπορέσει το ερευνητικό να ξεκινήσει και πάλι την δραστηριότητά του.

 

Πώς παρακολουθεί το θέμα η Αθήνα

Αυτό που αναφέρουν από την ελληνική πλευρά είναι ότι αυτή η τόσο ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας δεν υποτιμάται, καθώς πρόκειται για ηχηρή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

 

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Στο διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

 

Σε αυξημένη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα αν χρειαστεί να στείλει περισσότερες Μονάδες στο Καρπάθιο πέλαγος, δεν σχεδιάζει προς το παρόν να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ δεν ανακαλείται καμία άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι νότια της Κάσου έχει αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

«Απέναντι», σε διεθνή ύδατα, βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες Gokova και Goksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, που παρακολουθούν στενά τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις