Πρωτοφανή γεγονότα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου καταγγέλλει το Δίκτυο Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας, μετά την έναρξη από τις 25 Ιανουαρίου των λιγοστών δρομολογίων μεταξύ Λάρισας και Βόλου τα οποία είχαν διακοπεί από 6 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η δεύτερη κύρια Γραμμή να έχει καταληφθεί από εμπορικούς συρμούς. Οι καταγγελίες αναφέρουν πως οι ιθύνοντες του ΟΣΕ στο Βόλο (Γραμματεία Επιθεώρησης), στην Λάρισα (Επιθεώρηση) και στην Αθήνα (Προϊστάμενος Υπηρεσίας), δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για την εύρυθμη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου και κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης, αποφάσισαν και σταθμεύουν τις επιβατικές αμαξοστοιχίες στην 3 η Γραμμή, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να υποχρεώνονται να διέρχονται από την, κατειλημμένη με εμπορικά βαγόνια, 2 η Γραμμή, προκειμένου να διέλθουν από την αποβάθρα των επιβατικών τρένων στην αποβάθρα του Σταθμού και αντιστρόφως. Επίσης λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, οι επιβάτες γίνονται μούσκεμα, προκειμένου να κινηθούν μεταξύ της αποβάθρας του Σταθμού και της αποβάθρας των επιβατικών τρένων στην 3 η Γραμμή. Η βάρδια εφεδρείας μηχανοδηγών που διανυκτερεύει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου δεν μπορεί να εποπτεύσει επαρκώς την επιβατική αμαξοστοιχία που παραμένει όλο το βράδυ στον Βόλο, στην 3 η Γραμμή, λόγω των παρκαρισμένων εμπορικών βαγονιών στη 2 η Γραμμή, που εμποδίζουν την ορατότητα μεταξύ αποβάθρας του Σταθμού και της 3 ης Γραμμής.

«Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τα επιβατικά τρένα χρησιμοποιούσαν την 1 η Γραμμή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, κάτι που γινόταν κατά το παρελθόν και ήταν πολύ συνηθισμένο σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά ; Κατά τη γνώμη μας όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη κατάργηση της Δ΄ Επιθεώρησης Βόλου, μέσω του νέου Οργανογράμματος, την υποβάθμιση όλων των Υπηρεσιών του Βόλου, το επαπειλούμενο «κλείσιμο» του Δ΄ Τμήματος Συντήρησης Γραμμής, τις μετακινήσεις – μεταθέσεις όλων των κλειδούχων του Βόλου στη Λάρισα, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης του σιδηροδρόμου στον Βόλο και στη Θεσσαλία γενικότερα που εκτελεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η Διοίκηση του ΟΣΕ.

Το ΔΙΚΤΥΟ ζητά :

– Να σταματήσει αυτός ο πόλεμος εναντίον των εργαζομένων και εναντίον των επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
– Την ην εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου με την εφαρμογή του αυτονόητου. Δηλαδή της χρήσης της 1 ης Γραμμής από τα επιβατικά τρένα.
– Την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας.
– Να γυρίσουν οι κλειδούχοι στο Βόλο
– Να υλοποιηθούν τα έργα της ηλεκτροκίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών
– Να μην προχωρήσει, μέσω του νέου οργανογράμματος, η κατάργηση του Δ΄ Τμήματος γραμμής και της Δ΄ Επιθεώρησης στο Βόλο,
– Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς
– Διαφάνεια και κανόνες στις προσλήψεις και στις τοποθετήσεις προσωπικού.

e-thessalia