Τουλάχιστον άνω των εξήντα εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατ’ άλλες πληροφορίες περισσότερα από ογδόντα, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προωθεί το υπουργείο Αμυνας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και συμφωνίες για αγορές άνω των είκοσι δισ. την τελευταία εξαετία. Νούμερα που ζαλίζουν και θα δεσμεύσουν τους φορολογούμενους πολίτες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους για πολλά χρόνια.

Οπως επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, το υπουργείο Αμυνας, κατά την προηγούμενη κυβέρνηση -επίσης του Κυριάκου Μητσοτάκη- είχε στη λίστα του πάνω από 800 μικρά και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (!). Ο,τι εξοπλιστικά «καλούδια» ήθελε ο καθένας, τα έβαζε στη λίστα. Μάλιστα, έχει κατ’ επανάληψη αφήσει αιχμές για την προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι τώρα ο ίδιος προέβη σε εξορθολογισμό αυτού του «ποταμού» του προγραμμάτων, τα οποία μείωσε στα 60. Κατά άλλες πληροφορίες, ανέρχονται σε πάνω από 80. Ωστόσο, αποφεύγει να διευκρινίσει ποιο το ακριβές ύψος των πενήντα προγραμμάτων, που κατά πληροφορίες του περιβάλλοντός του, είναι πάντως μικρότερο των πενήντα δισ. Οπως και να’ χει, πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά. Κοντός ψαλμός αλληλούια, διότι σύντομα καταθέτει στη Βουλή το δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όπως επίσης και νέο νομοσχέδιο για τη θητεία.

«Γιαπί» και … υπουργικές πλάκες

Ο Ν. Δένδιας, στην εθιμοτυπική συνάντησή του με δημοσιογράφους, ενόψει των Χριστουγέννων (συνεντεύξεις Τύπου, τι έχει κόψει προ πολλού), που έγινε χτες, ερωτηθείς εάν … ξανασκέφτηκε τα περί πρότασης Μητσοτάκη για να πάει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνήθηκε και πάλι αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να θεωρεί τιμή του την πρόταση. Κάτι, ωστόσο, που εάν συμβεί, τον βγάζει αυτομάτως εκτός της κούρσας των «δελφίνων» για τη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Κατά τα λοιπά, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις μεγάλες δαπάνες που προγραμματίζονται για εξοπλιστικά προγράμματα, στο υπουργείο Αμυνας συνεχίζεται το ράβε ξήλωνε. Γίνονται εργασίες για την ανέγερση κτιρίου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ, με δωρεές ιδιωτών, όπως το συγκεκριμένο κτίσμα με δωρεά του «Ιδρύματος Λασκαρίδη», το οποίο εσχάτως θεμελίωσε ο Ν. Δένδιας παρέστη σήμερα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, ξηλώνονται «μνημεία» που είχε στήσει η προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία, κ.ο.κ.

 

Γιαπί είναι ακόμα και η είσοδος του υπουργείου, στην οποία μάλιστα φτιάχτηκαν και νέες πλάκες με τα ονόματα όλων των υπουργών Αμυνας, όπου προστέθηκε τώρα και αυτό του Ν. Δένδια. Με την είσοδό του στο υπουργείο, το πρώτο στο οποίο πέφτει το μάτι του επισκέπτη, είναι όνομα του νυν υπουργού Αμυνας.

Τα πανάκριβα F-35

Ενα εκ των σημαντικότερων προγραμμάτων, είναι η –αμφιλεγόμενη κατά πολλούς- αγορά του νέου μαχητικού αεροσκάφους, 5ης γενιάς, F-35, το οποίο κατασκευάζεται από τον αμερικανικό κολοσσό, Lockheed Martin. Στις ΗΠΑ, ως γνωστόν, η εταιρεία επικρίνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όπως και το μαχητικό για ανεπίλυτα προβλήματα. Κάτι που έκανε πρόσφατα και ο υπερυπουργός του Τράμπ, ζάμπλουτος, Ελον Μάσκ. Ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαφημίζει συνεχώς το αεροσκάφος, όλα είναι … ρόδινα.

Το κόστος 40 τέτοιων αεροσκαφών υπολογίζεται σε 7 με 8 δισ., χωρίς τον οπλισμό τους. Κάτι που δεν αποκλείονται, σύμφωνα με υπολογισμούς, να ξεπεράσει τα 10 δισ. Κι’ αυτό, υπό ομαλές συνθήκες. Εφόσον δηλαδή δεν συνεχιστούν τα προβλήματα του αεροσκάφους και δεν χρειαστεί άμεσους εκσυγχρονισμούς. Για, δε, τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, υπάρχουν πάμπολλα αναπάντητα ερωτηματικά, δεδομένου ότι είναι άγνωστο εάν και τι θα «αποδεσμεύσουν» οι ΗΠΑ. Εξίσου άγνωστο είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να κρατάει εκτός του προγράμματος την Τουρκία, ή θα την ξαναβάλει μέσα.

Πολυδιαφημισμένο στην Ελλάδα το F-35, με επικρίσεις για πολλά προβλήματα στις ΗΠΑ

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο Αμυνας φέρεται να σχεδιάζει και την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 (Block 50) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Πρόγραμμα, για τη χρησιμότητα του οποίου, κατά καιρούς, έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις. Ως γνωστόν, έως τώρα, μετά από συμφωνία Τσίπρα – Τράμπ, το 2017, εκσυγχρονίζονται στην εκδοχή του Viper νεώτεροι τύποι του F-16 (Block 52+ και Block 52+ Advanced), ενώ ο εκσυγχρονισμός των παλαιοτέρων είχε αποκλειστεί.

Να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών σε Viper που είχε αναλάβει η Lockheed με ελληνική ιδιωτική εταιρεία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αν και αρχικά έτρεχε με κανονικούς ρυθμούς, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο είναι προβληματική η ροή. Υψηλόβαθμοι κύκλοι της ΠΑ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αποκαθίστανται, και η ροή θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Τσουχτερή «ασπίδα»

Αλλο πρόγραμμα είναι αυτό της αντιαεροπορικής – αντι-drone άμυνας της χώρας. Εως τώρα, η ραχοκοκαλιά της είναι τα ρωσικής κατασκευής συστήματα, TOR-M1 και S-300 (οι δεύτεροι παροπλισμένοι στην Κρήτη, ουσιαστικά), οι αμερικανικοί Patriot και κάποια γαλλικά. Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς και συνομιλίες, θα το προμηθευτούν οι ελληνικές ΕΔ από το Ισραήλ.

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με δύο ισραηλινές εταιρείες. Οι πρώτες παραδόσεις των οπλικών συστημάτων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να γίνονται μετά από 18 με 20 μήνες. Προς το τέλος του 2026, δηλαδή. Δεν λείπουν, πάντως, οι εκτιμήσεις ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους μια σύγχρονη αεράμυνα απαιτεί κόστη πολλών δισ., ίσως κοντά ή και πάνω από 10 δισ.

Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, μεγάλο μέρος της πίτας του εξοπλιστικού προγράμματος για την αντιαεροπορική άμυνα, είναι συμφωνημένο να αποσπάσουν εταιρείες οι οποίες έχουν έδρα και στην Ελλάδα. Ως όλα δείχνουν, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν κομμάτι σε εταιρείες μικτών, ξένων και ελληνικών συμφερόντων, που λειτουργούν εντός της Ελλάδας. Ως γνωστόν, άλλωστε, μεγάλες ισραηλινές πολεμικές βιομηχανίες, όπως η Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), ουσιαστικά εξαγόρασε την Intracom Defense (IDE).

Μένει, βέβαια, να φανεί τι θα γίνει με τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα. Ως γνωστόν, κατά καιρούς έχει συζητηθεί ευρέως το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία. Εσχάτως, υπήρξε έντονη φημολογία να δοθούν (οι S-300, ειδικότερα) στην Αρμενία. Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, πάντως, διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της Αρμενίας.

Αμερικανικές … φούσκες

Οσον αφορά τα «δωρεάν» οπλικά συστήματα που υπόσχονταν οι ΗΠΑ ότι θα δώσουν στην Ελλάδα, και μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσίως έλεγε ότι θα τα πάρουμε και ότι δεν κοιτάμε τον γάϊδαρο που μας χαρίζουν στα δόντια, τελικά αποδεικνύεται άνθρακες ο θησαυρός.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των -δήθεν- φρεγατών, LCS, ένα αποτυχημένο πρόγραμμα το οποίο είχε απορρίψει ακόμα και το αμερικανικό Πεντάγωνο, που, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τίποτα από αυτά που ζήτησε η ελληνική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν οι Αμερικανοί. Υποτίθεται ότι «χάριζαν» στην Ελλάδα τις LCS, αλλά οι βελτιώσεις σε αυτά τα άκρως προβληματικά πλοία που ζητούσε η Ελλάδα θα κόστιζαν στη χώρα μας περί τα 800 με ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή, και θα ξεφορτώνονταν οι Αμερικανοί τα «σαπάκια» τους και χρυσοπλήρωνε την δήθεν «δωρεά» η Ελλάδα.

Ακόμα και ο Ν. Δένδιας, πρόσφατα στη Βουλή αναγκάστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν την υπογραφή τους και τα υπεσχεθέντα στην «επιστολή Μπλίνκεν» προς τον Κ. Μητσοτάκη. Και όμως, αυτά ήταν ουσιαστικά ορισμένα από τα «ανταλλάγματα» που έπρεπε να δώσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ (συμφωνία για τις αμερικανικές Βάσεις), οπότε, με υπογραφή Δένδια μάλιστα, η χώρα μας έδωσε ό,τι ζητούσε η Ουάσιγκτον, μετατρέποντας την επικράτειά της σε μια απέραντη αμερικανική βάση.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις