Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου οφείλει να υπερασπιστεί, ως συνταγματικό καθήκον της, το Σύνταγμα, στο οποίο ορκίσθηκε.

Κατά τη ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα, τεκμήριο πραγματικής Δημοκρατίας σε μια χώρα είναι η ανεμπόδιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης, της Ενημέρωσης και της Αντιπολίτευσης. Η σημερινή Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη περνάει κάτω από αυτόν τον πήχη, του πραγματικού Κοινοβουλευτισμού.

Στη χωρα δεν υπάρχουν αντιπολίτευση, δημοσιογραφία και κράτος δικαίου και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το «σύστημα Μητσοτάκη» εχει εξαγοράσει την Ενημέρωση, χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και παρακολουθεί την Αντιπολίτευση. Το ελληνικό Σύνταγμα, με τις ρητές της εγγυήσεις του Κοινοβουλευτισμού, εντάσσει τη χώρα στις σύγχρονες Δημοκρατίας υπό μια προϋπόθεση: Να τηρείται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ως τώρα κάθε άλλο παρά σεβασμό προς το πνευμα του Συντάγματος έχει επιδείξει, πλέον παραβιάζει ωμά και το γράμμα του για να καταλύσει τη θεσμική υπόσταση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να την παραδώσει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ακριβώς ό,τι κανει με την υπόλοιπη Εκπαίδευση, την Υγεία, την Ασφάλιση, τον δημόσιο πλούτο.

Ασφαλώς δικαιούται να υπερασπίζεται την προεκλογική επιλογή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά στην υλοποίηση υπάρχει ένα εμπόδιο: Το Σύνταγμα. Στο Άρθρο 16, ο συντακτικός νομοθέτης ορίζει: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Συνεπώς, για να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική του για τα ιδιωτικά ΑΕΙ πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Μετά την τροποποίηση, ο μόνος που μπορεί να τον κρίνει για αυτή την ουσιώδη αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο ελληνικός λαός στις εκλογες. Χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αλλαγή, ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Υπό την πίεση συμφερόντων, ο Μητσοτάκης όχι απλώς ερμηνεύει το Σύνταγμα κατά πώς τον βολεύει, όπως συνηθίζει, αλλά το παραβιάζει ευθέως. Η συγκατάθεση εκφυλισμένων πολιτικών προσώπων από αλλους χώρους και οι διατεταγμένες ερμηνειες συνταγματολόγων, δεν αλλάζουν την εικόνα: Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος.

Εδώ τα βλέμματα στρέφονται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είπε στον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους αλλά, μετά τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης δήλωσε με κυνισμό: «Τον Ιανουάριο θα γίνει νόμος η ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων». Πρόκειται για ομολογία που θα έπρεπε να ενεργοποιήσει στην κοινωνία κατά το ακροτελεύτιο Άρθρο 120, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου οφείλει να εγκαταλείψει τη δουλική συμπεριφορά που έδειξε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να υπερασπιστεί, ως συνταγματικό καθήκον της, το Σύνταγμα, στο οποίο ορκίσθηκε. Με τον μόνο τρόπο που διαθέτει: Την παραίτησή της. Ή την αναπομπή του νόμου…

Αν δεν το κανει, όταν ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας κουρελιάζει το Σύνταγμα, πότε θα το κάνει; Νομικός είναι, τι δεν καταλαβαίνει;

ieidiseis.gr

Eurokinissi | Γιώργος Κονταρίνης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις