Κυβέρνηση και υπουργός Εργασίας θριαμβολογούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 34 έως 44 ευρώ – για ζευγάρι με δύο παιδιά- το μήνα, προκαλώντας την κοινή λογική.
Και αποτελεί πρόκληση για την κοινή λογική καθώς η αύξηση είναι στα 1,13 ευρώ την ημέρα για άγαμο και 1,41 ευρώ την ημέρα για όποιον έχει δύο παιδιά. Δηλαδή, μισός καφές ή μισή τυρόπιτα. Και μάλιστα με διπλασιασμό της φορολογίας γιατί άλλάζει το κλιμάκιο.
Η πολιτική ψυχρότητα και η απόσταση από την πραγματικότητα που έχει η υπουργός Εργασίας είναι εντυπωσιακή καθώς έφτασε στο σημείο να λέει προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα δουν αυξήσεις από 34 έως 44 ευρώ τον μήνα, ότι θα τους μένουν στην τσέπη από 473 έως 606 ευρώ τον χρόνο.
Εν ολίγοις η Νίκη Κεραμέως λέει ότι είνα τόσο μεγάλη η αύξηση που δεν χρειάζεται κάποιος να την ξοδέψει αλλά να είναι συνετός αφού μπορεί να κάνει κομπόδεμα.
«Στον χρόνο μένει στην τσέπη αφού έχεις πληρώσει φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές από 473 ευρώ αν είσαι χωρίς παιδιά έως 606 ευρώ περισσότερα καθαρά τον χρόνο. 600 ευρώ στην τσέπη το χρόνο δεν νομίζω ότι είναι κάτι αμελητέο ούτε είναι ψίχουλα που λεει η αντιπολίτευση», ήταν η δήλωση της υπουργού Εργασίας που άφησε ενεούς τους πολίτες καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τα ηνία μιας παραμυθένιας χώρας.
Διπλασιασμός φορολογίας
Αυτό που εντέχνως προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ψίχουλα της αύξησης στον κατώτατο μισθό είναι ότι συνεπάγεται για τον εργαζόμενο και αύξηση της φορολογίας καθώς αλλάζει και το κλιμάκιο φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και όσα ζευγάρια έχουν 1 παιδί, ακόμα και με την πενιχρή αύξηση των αποδοχών τους αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης και το ποσό που θα τους αναλογεί θα είναι ως και διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που πληρώνουν σήμερα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία, ο συντελεστής φόρου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ είναι στο 9%. Όμως, για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω ο φόρος εκτινάσσεται στο 22%!
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 μικτά θα δουν να υπερδιπλασιάζεται ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν.
Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμος χωρίς παιδιά, που αμείβεται σήμερα με 830 ευρώ μικτά για 14 μισθούς, ο φόρος που του αναλογεί είναι 137 ευρώ τον χρόνο. Με την αύξηση στα 880 μικτά ο φόρος πάει στα 270 ευρώ τον χρόνο.
Καμιά μείωση των φορολογικών συντελεστών
Για το θέμα της εξαφάνισης ακόμα και της πενιχρής αύξησης από 1,13 έως 1,41 ευρώ την ημέρα εξαιτίας της αλλαγής κλιμακίου φορολόγησης, ρωτήθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, και μάλιστα που ένα άκρως φιλοκυβερνητικό κανάλι όπως είναι ο ΣΚΑΪ.
Η απάντηση που έδωσε ο Μιχάλης Αργυρού στο ερώτημα αυτό καταδεικνύει ότι το Μαξίμου έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα καθώς ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έδωσε μια αδιανόητη απάντηση: «Η φορολογία στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σε σχέση με τη φορολογία που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, θεωρείται χαμηλή. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη φορολόγηση στα χαμηλά εισοδήματα μας λέει ο ΟΟΣΑ κάτι το οποίο εμείς δεν το κάνουμε».
Εν ολίγοις, ο Μιχ. Αργυρού είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ στους εργαζόμενους που θα δουν την αύξηση στον κατώτατο να μειώνεται δραστικά από τη μεταπήδηση σε φορολογικό συντελεστή 22%, ότι μην διαμαρτύρεστε γιατί ο ΟΟΣΑ μας ζητάει αύξηση της φορολογίας και εμείς δεν το κάνουμε.
Ποιοι κλάδοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), υψηλότερη πιθανότητα να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι σε δώδεκα κλάδους, μεταξύ των οποίων η μεταποίηση, οι κατασκευές, το εμπόριο, οι μεταφορές – αποθήκευση, οι διοικητικές υποστηρικτικές δραστηριότητες καθώς και λοιπές υπηρεσίες.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι μια αξιόλογη μερίδα των κλάδων συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον κατώτατο μισθό στις νέες προσλήψεις, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΚΕΠΕ σημαίνει ότι αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να μειώσει τον ρυθμό νέων προσλήψεων σε αυτούς τους κλάδους.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται μεταξύ των περιφερειών. Ειδικότερα, η πιθανότητα απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό σε σχέση με την Αττική, που αποτελεί την περιφέρεια σύγκρισης, είναι χαμηλότερη μόνο στα νησιά του Αιγαίου. Στον αντίποδα, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καταγράφει την υψηλότερη πιθανότητα κάποια θέση απασχόλησης να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Μισθοί φτώχειας
Σύμφωνα μετα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τους μισθούς στη χώρα μας κατά το 2024 προκύπτει ότι ο μέσος μισθός υπολογίζεται στα 1.342 ευρώ μικτά στον ιδιωτικό τομέα, με το 46,3% των εργαζομένων να αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μικτά το μήνα.
Συγκεκριμένα, κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, λάμβαναν 1.107.158 εργαζόμενοι το 2024, ποσοστό 46,32%, ενώ από 1.000 έως 1.200 μικτά λαμβάνουν 462.644 άτομα, δηλαδή, ποσοστό 19,36%.
Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο που αποκαλύπτει ότι το 76,41% των εργαζομένων (1.826.360 άτομα), εργάζονται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή όπως είχε καταδείξει έρευνα του ΚΕΠΕ.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις