Ο εξαναγκασμός του πρωθυπουργού κάτω από την ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Στα τέλη του χρόνου η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν παραπάνω από το 2%. Προαλειμμένες οι αποφάσεις.

Αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα φτάνει πιθανότατα –σύμφωνα με τις πληροφορίες- στο 7%, προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης, με τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Αντένα» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει την ίδια ημέρα:

-Είναι ακόμα άγνωστο εάν το ποσοστό 7% περιλαμβάνει και το 2%, ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά ή θα είναι πέραν αυτού. Επικοινωνιακός στόχος του Μαξίμου φέρεται να είναι όσο αφορά στην αύξηση το «ένα πενηντάρικο το μήνα στην τσέπη του εργαζόμενου», πλην όμως δεν είναι γνωστό εάν σε αυτό θα περιλαμβάνεται και το προηγούμενο 2%.

-Η αύξηση «επισπεύδεται» και αντί την 1η Ιουλίου θα δοθεί την Πρωτομαγιά-οι επικοινωνιακοί συνειρμοί επίσης φανεροί!

Ταυτόχρονα, όμως:

-Η αύξηση είναι σαφές πως υπολείπεται κατά πολύ τόσο των αναγκών των εργαζομένων, όσο και των δυνατοτήτων της οικονομίας. Η ΓΣΕΕ ζητά κατώτατο στα 750 ευρώ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση στα 800 ευρώ. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία δεσμευόταν προεκλογικά για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης- αν ο ρυθμός είναι δηλαδή 7,5%, η αύξηση θα πρέπει να ήταν 15%. Η ακρίβεια εξανεμίζει με το καλημέρα ακόμα και την αύξηση που θα δοθεί την Πρωτομαγιά.

-Η απόφαση για το ποσοστό της αύξησης είναι προαλειμμένη από την κυβέρνηση και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν (σύνταξη εκθέσεων από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, έκφραση γνώμης με υπόμνημα από τους κοινωνικούς εταίρους και προφορική διαβούλευση, σύνταξη πορίσματος από την πενταμελή «Επιτροπή Σοφών», εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό Συμβούλιο για το ύψος της αύξησης), είναι περισσότερο για τους τύπους. Ενδιαφέρον έχει και το πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνικοί εταίροι στο ποσοστό αύξησης, κυρίως οι φορείς των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, όπως πχ η εστίαση, που προφανώς θα ζητήσουν αντισταθμιστικά μέτρα. Η κυβέρνηση, άλλωστε, αρνείται να επαναφέρει τις συλλογικές αυξήσεις, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων εργοδοτών και εργαζομένων, εμμένοντας στη διατήρηση των μνημονιακών ρυθμίσεων.

Είναι δε φανερό πως όσα λεγόταν για μη δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού πέραν του 2% που επέμενε η κυβέρνηση, γιατί «δεν άντεχαν η οικονομία και οι επιχειρήσεις», ήταν απλώς ένα ακόμα ψεύδος!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις