Θα έμπαινε σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα γινόταν απολύσεις, θα επιδεινωνόταν η ανταγωνιστικότητα, αν δινόταν μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού– κινδυνολογούσε η κυβέρνηση! Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα …παπαγαλάκια!

Όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου το 2022, εξέπεμψε το επιχείρημα ότι η αύξηση ήταν τόσο μικρή γιατί «δεν άντεχαν μεγαλύτερο ποσοστό οι επιχειρήσεις και η οικονομία»!

Και όλος ο «εθνικός κορμός» πραγματοποιούσε κατά μέτωπο επίθεση και χαρακτήριζε λαϊκιστή όποιον υποστήριζε ότι η αύξηση θα έπρεπε να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη: Αφενός επειδή οι εργαζόμενοι δεν έπρεπε να μένουν στο περιθώριο της κοινωνίας και να μην έχουν συμμετοχή στη νομή των κερδών της όποιας ανάπτυξης, αλλά και επειδή μια μεγαλύτερη αύξηση θα λειτουργούσε θετικά για την πορεία της οικονομίας, αφού τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά θα έπεφταν στην κατανάλωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα για την διετία 2019 – 2020 (σωρευτική ύφεση 6,29%) και τις εκτιμήσεις για το 2021 (ανάπτυξη 3,3% – 4,3%), η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022, μια λελογισμένη αύξηση η οποία αντανακλά τις μέχρι τώρα επιδόσεις αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και δεν βάζει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 (5,3% – 6%) οι οποίες είναι ακόμη πιο ευνοϊκές, θα ληφθούν υπόψη προφανώς, μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία που θα υπάρχουν τότε, κατά τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που θα γίνει το 2022», τόνιζε στις ανακοινώσεις του το υπουργείο Εργασίας. (Επειδή η αύξηση ήταν μικρή, δεν την είχε ανακοινώσει τότε ο πρωθυπουργός με …διάγγελμα!).

Μεγαλύτερη του 2% αύξηση, τόνιζε τότε η κυβέρνηση μέσω των ανακοινώσεων του υπουργείου Εργασίας, «θα απέβαινε τελικά σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων», καθώς θα οδηγούσε:

-Σε κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία και λειτουργούν στο όριο. Όπως, μάλιστα τονιζόταν, ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος καθώς οι κλάδοι που επηρεάστηκαν πιο πολύ, όπως η εστίαση, έχουν και τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

-Σε κίνδυνο απολύσεων ή στροφής σε αδήλωτη/υποδηλωμένη εργασία λόγω της δυσκολίας απορρόφησης του εργασιακού κόστους σε καιρό ύφεσης.

-Περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας , καθώς στο μεγάλο πλήγμα που είχε δεχτεί λόγω της οικονομικής κρίσης ήρθαν να προστεθούν και οι αρνητικές συνέπειες από την πανδημία, με τη μείωση της παραγωγικότητας κατά 6,9% και αύξηση μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 7,9% το 2020.

Αυτά έλεγε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας όταν αύξησε τον κατώτατο μισθό 2% από την 1-1-2022, με μερίδα της εργοδοσίας, αλλά και τις αρμόδιες επιτροπές της κυβέρνησης να προτείνουν για τους ίδιους λόγους μηδενική αύξηση!

 

Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα έλεγε η κυβέρνηση

Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα έλεγε η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Ιανουαρίου 2022, τότε με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ μικτά (613 καθαρά) θα είχαμε:

-Επιχειρήσεις έτοιμες να κλείσουν!

-Έξαρση απολύσεων και περαιτέρω αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης απεργίας!

-Επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας!

Πολύ περισσότερο που η ενεργειακή κρίση κα, εν συνεχεία ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν σε κατέβασμα του πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη, ενώ με την αύξηση των τιμών της ενέργειας οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε πολύ δυσμενέστερη θέση απ΄ ότι υπήρξαν την προηγούμενη χρονιά!

 

Διπλή γλώσσα και «παπαγαλάκια»

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση είναι αυτή που λαϊκίζει- και στο θέμα του κατώτατου μισθού!

Όταν είδε τα ζόρια και την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις, άλλαξε δόγμα και …γλύφει εκεί που έφτυνε, υποστηρίζοντας –με την ίδια ευκολία- τα ακριβώς αντίθετα!

Και εκθέτοντας τα «παπαγαλάκια» της στο δημόσιο λόγο και τα μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα μέσα σε τέσσερις …μήνες!

Πάντα με …Ωσαννά και μπράβο στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που είναι πάντα «υπεύθυνοι», ακόμα και αν λέει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα ακριβώς αντίθετα πράγματα!

Όπως ο Μακρόν: Είχε εμβληματικό στόχο τη «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού, γιατί χωρίς αυτή «θα κατέρρεε η οικονομία», αλλά όταν πήρε το μήνυμα του πρώτου γύρου των εκλογών, το …κατάπιε!

Τέτοιος …αντιλαϊκισμός!

ieidiseis.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις