“Τα κλειδιά δεν θα τα πάμε στον κ. Γεωργιάδη, θα τα πάμε στον Πρωθυπουργό” τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς. Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι “η κίνηση γίνεται στις 10 Φεβρουαρίου. Το μάζεμα των κλειδιών και επιστολών με ονοματεπώνυμο για να μην ακούγεται για συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι ένα πυροτέχνημα, είναι η αγανάκτηση του κλάδου που το δημιουργεί αυτό το happening. Τα κλειδιά θα μαζευτούν στις Περιφέρειες, θα έρθουν στην Αθήνα στην Ομοσπονδία εστιατόρων που θα αναλάβει την υποχρέωση να τα παραδώσει στον Πρωθυπουργό”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτό που προέχει είναι το να παραμείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες όντας κλειστές με κρατική εντολή σε αυτή τη φάση καθώς δεν φαίνεται και ορατό το άνοιγμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Και από την άλλη πλευρά, να δούμε και έναν οδικό χάρτη ανάταξης του κλάδου, μετά τη λήξη του συναγερμού”. Όπως είπε ο κ. Καββαθάς, “αυτό που χρειάζεται άμεσα ο κλάδος της εστίασης είναι η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για 2 στις 10 επαρκούν για έναν μήνα, και μόνο το 16% των επιχειρήσεων του κλάδου μπορούν να αντέξουν με τα ταμειακά διαθέσιμα για τους δύο επόμενους μήνες. Χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης δομημένο πάνω στις ανάγκες του κλάδου. Έχουμε προτείνει στο 30% του κύκλου εργασιών που είχε ο κλάδος τον αντίστοιχο περσινό μήνα ή τον προπέρσινο”.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή υποστήριξε ότι “μέσα από τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας το 40% του κλάδου δεν πήρε τίποτα, αποκλείστηκε και το υπόλοιπο 60% πήρε στην πλειοψηφία από 1.000 έως 4.000 ευρώ, όταν οι ανελαστικές δαπάνες των κλειστών επιχειρήσεων είναι κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ τον μήνα”.

Όσον αφορά στην πρόταση για άνοιγμα της εστίασης με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ είπε ότι “εμείς απορρίψαμε την πρόταση του υπουργού σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους γιατί δεν είναι βιώσιμη η λύση αυτή. Μεσοσταθμικά είναι 56% μειωμένος ο κύκλος εργασιών στο διάστημα που δουλέψαμε το 2020 , άρα έχουμε ήδη συσσωρεύσει υποχρεώσεις και βάρη. Αν πάμε σε ένα άνοιγμα μη βιώσιμο, το μόνο που θα κάνουμε είναι να συσσωρεύσουμε επιπλέον κόστη. Από εκεί και πέρα το άνοιγμα μπορεί να γίνει στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχω προτείνει στον υπουργό το πρόγραμμα των θερμαντικών σωμάτων να επεκταθεί για την αγορά μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα”.

“Η λογική του ακορντεόν δεν μπορεί να λειτουργήσει στον κλάδο. Χθες θέλαμε να ανοίξουμε αλλά με όρους ασφάλειας και βιωσιμότητας. Όχι με επιπλέον κόστη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε:

“Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της επανεκκίνησης. Εκεί χρειάζεται να συνεχιστούν προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι αυτό το πρόγραμμα που ήρθε καθυστερημένα, της κάλυψης των παγίων δαπανών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης πρέπει να δούμε το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να δώσει τη δυνατότητα ρευστότητας στον κλάδο”.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις