Η αλήθεια για το εσωτερικό της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρύψει ο Κυριάκος

Μπορεί στις… εγχώριες δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα -παρότι το ευρωβαρόμετρο ανέτρεψε αυτή την εικόνα-, όμως αν γίνει μία δημοσκόπηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τότε ζήτημα είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία!

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το Μέγαρο Μαξίμου και με κάθε ευκαιρία αυτή εκφράζεται από βουλευτές. Η Ν.Δ. δεν ήταν ποτέ μητσοτακικό κόμμα και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν έχει τον έλεγχο όλων των βουλευτών, γι’αυτό οι σχεδιασμοί του στοχεύουν στην απομόνωση και εκπαραθύρωση των παραδοσιακών στελεχών και στη μετατροπή του κόμματος σε έναν προσωπικό εν μέρει αποϊδεολογικοποιημένο μηχανισμό εξουσίας. Εξάλλου ο ίδιος μίλησε στο Συνέδριο των Δελφών, όπως η «δημοκρατία» έγραψε την περασμένη Κυριακή, για… «λιγότερη ιδεολογία!» παρουσιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ ως τη συνταγή επιβίωσης της κεντροδεξιάς παράταξης έναντι των αντιπάλων της τα τελευταία χρόνια.

Η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πολλοί αναρωτιούνται στη Ν.Δ. «πού θέλει να πάει ο Μητσοτάκης την παράταξη». Βουλευτές του κόμματος οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λένε ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά κομμάτια! Εκτός των βουλευτών που δηλώνουν πίστη και… υποταγή στον πρωθυπουργό, ό,τι κι αν γίνει, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που μπορεί να φτάνει τους 40-50, οι οποίοι αισθάνονται ξένα σώματα, δεν αξιοποιούνται και νιώθουν όχι μόνο ότι δεν έχουν κανέναν δεσμό με την ηγεσία αλλά και ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων, που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Μητσοτάκης, τους δείχνει ότι θα προτιμούσε στις επόμενες εκλογές να τους αντικαταστήσει με άλλους, της δικής της επιρροής.

Πρόκειται, λένε, για βουλευτές γέννημα θρέμμα της παράταξης, που έχουν δώσει αγώνες για τον κόμμα τους και δεν το συνάντησαν κάπου σε μία στροφή, για να επωφεληθούν από την εξουσία, όπως πολλοί νεοφώτιστοι και… εισοδιστές! Οι βουλευτές αυτοί αντιδρούν, ζητούν αλλαγές, ωστόσο δεν λειτουργούν ως ομάδα οργανωμένα στην παρούσα περίοδο, γιατί δεν έχουν κάποιον να ηγηθεί.

Επίσης το αίσθημα της αυτοσυντήρησης σε αυτή τη φάση είναι βασικό ανασταλτικό στοιχείο. Επιρροή στην Κ.Ο., που μπορεί να φτάνει και σε διψήφιο αριθμό, έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορέσει κάποια δεδομένη στιγμή να επιβάλει σε όλους τους λεγόμενους «σαμαρικούς» πώς θα συμπεριφερθούν π.χ. στην ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ομως δεν χρειάζονται πολλοί για να γίνει η ζημιά. Υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν έχουν απομακρυνθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις τους είναι προσεκτικές αλλά καίριες, όταν χρειαστεί, για να μην προκληθεί πρόβλημα συνοχής στο κόμμα, παρότι η δυσαρέσκειά τους δεν κρύβεται. 

Μετακλητοί βαθμολογούν τις ομιλίες!

Κοινοβουλευτικός με μεγάλη εμπειρία μάς είπε ότι το πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί παλιοί και δυσαρεστημένοι βουλευτές δεν θέλουν να βλάψουν το κόμμα και την παράταξη, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν να μπουν σε περιπέτειες και να διακινδυνεύσουν τη μελλοντική εκλογή τους, και ως εκ τούτου πειθαρχούν και σιωπούν σε όσα συμβαίνουν. Ποια είναι αυτά που συμβαίνουν; Μεταξύ βουλευτών συζητιέται ότι οι ομιλίες τους στη Βουλή αξιολογούνται – βαθμολογούνται από επιφορτισμένους με αυτό το έργο μετακλητούς του Μαξίμου, που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στις επιτροπές και στην Ολομέλεια αλλά και τις συνεντεύξεις των βουλευτών στα ΜΜΕ.

Ουσιαστικά έχει απαγορευτεί στους βουλευτές να έχουν γνώμη στα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή ή να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο. Κι αν κάποιοι παίρνουν το θάρρος να
διατυπώσουν τη γνώμη τους, απλώς δεν λαμβάνεται υπόψη. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια είπε ξεκάθαρα ότι αμφισβητήθηκε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουν τη γνώμη τους προτού το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή, ενώ και οι δικές της παρατηρήσεις, όπως και της κυρίας Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου δεν ελήφθησαν υπόψη, με αποτέλεσμα να το καταψηφίσουν…

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο. – Αρνούνται να μπουν εισηγητές νομοσχεδίων!

Σε κάθε περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί. Οσο κι αν το Μέγαρο Μαξιμου τα παρουσιάζει όλα ειδυλλιακά, η εικόνα της άνευ όρων ενότητας είναι επίπλαστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σημαντικά νομοσχέδια δεν βρίσκονται εύκολα εισηγητές, γιατί δεν θέλουν πολλοί βουλευτές να ταυτιστούν με τις…κωλοτούμπες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έγινε επί παραδείγματι στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, που πολλοί βουλευτές ήταν απρόθυμοι να το υποστηρίξουν ως εισηγητές αλλά και να το ψηφίσουν.

Οι πληροφορίες λένε πως αν η ψήφισή του γινόταν σε ουδέτερο χρόνο και όχι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, που καταψηφίστηκε από δύο βουλευτές, τότε η κάνναβη θα είχε περισσότερες αντιδράσεις και διαρροές στην ψηφοφορία… Επίσης είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι δεν υπάρχουν βουλευτές πρόθυμοι να μπουν εισηγητές για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Οι βουλευτές ερχόμαστε σε επαφή με την εκλογική βάση, στην οποία σε πολλά θέματα άλλα υποσχεθήκαμε, και εμείς εισπράτουμε τις αντιδράσεις. Και μπορεί τώρα λόγω του
φόβου της πανδημίας και του θετικού κλίματος για την κυβέρνηση, που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ, να είναι συγκρατημένες, τι θα γίνει όμως αν αλλάξουν τα πράγματα και αναδειχθούν τα προβλήματα της οικονομίας, που τώρα κρύβονται;» λένε οι συνομιλητές μας.

Οι διαφωνίες βουλευτών σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που διατυπώθηκαν στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο πριν από μερικές μέρες (Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη, Ευθυμίου, Τζαβάρα…), και οι αντιδράσεις για δηλώσεις πρωθυπουργικών συμβούλων (του Ν. Κακλαμάνη για Αλ. Πατέλη) είναι ενδεικτικές μιας κρίσης που υποβόσκει και η οποία δεν έχει πάρει ακόμα χαρακτηριστικά κινδύνου για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω του αισθήματος αυτοσυντήρησης της παράταξης και των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιβάλλον όμως δεν θα είναι τόσο ασφαλές, αν οι… εγχώριες δημοσκοπήσεις αλλάξουν.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις