Ο Κέρτις Γουόρεν θα αποφυλακιστεί τον Νοέμβριο, έχοντας περάσει σχεδόν τη μισή του ζωή στη φυλακή – Ξεκίνησε «καριέρα» στα 12 και μπήκε στη λίστα των πλουσίων των Sunday Times
Σύμφωνα με τους Times, ο Κέρτις Γουόρεν, 59 ετών σήμερα- ο μόνος έμπορος ναρκωτικών που μπήκε ποτέ στη λίστα των πλουσίων των Sunday Times αφού κάποτε είχε εκτιμώμενη περιουσία 200 εκατομμυρίων λιρών- αναμένεται να αποφυλακισθεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους: απαγόρευση ταξιδιών εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, στενός έλεγχος οικονομικών, περιουσιακών ή επιχειρηματικών συναλλαγών (π.χ. δεν επιτρέπεται να αγοράζει αυτοκίνητα και ακίνητα, να δανείζεται χρήματα, να κάνει μεταφορές, να διατηρεί καταπιστεύματα ή μετοχές και να χρησιμοποιεί ξένο ή εικονικό νόμισμα), έλεγχος των κοινωνικών συναναστροφών·και επικοινωνιών καθώς και των μέσων επικοινωνίας και χώρων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν κλπ, σύμφωνα με τον Νόμο περί πρόληψης διάπραξης σοβαρού εγκλήματος και την προστασία των πολιτών. Επίσης του απαγορεύεται η πρόσβαση στο Λίβερπουλ, όπου πιστεύεται ότι έχει κρύψει 1 εκατομμύριο λίρες σε πλαστικές σακούλες και η συναναστροφή με παλιούς του συνεργάτες. Τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν 5 χρόνια. Αν παραβεί κάποιο απ΄αυτά, τον περιμένει εκ νέου φυλάκιση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Γουόρσεστερσιρ στα Δυτικά Μίντλαντς.
Ξεκίνησε την «καριέρα» του 12 ετών
Ο Κέρτις Γουόρεν, γνωστός με το παρατσούκλι «Cocky Watchman», ήταν 12 ετών όταν παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα, καθώς συνελήφθη από την αστυνομία να οδηγεί ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Μέχρι τα 15 του, το 1978, είχε καταδικαστεί σε τρεις μήνες εγκλεισμό σε ένα κέντρο κράτησης και στα 18 του είχε σταλεί σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων,για επίθεση κατά αστυνομικών. Το 1981 ο Γουόρεν καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για επίθεση σε πόρνη και στον πελάτη της. Ήταν μόλις 20 ετών. Κατά την αποφυλάκισή του, η αστυνομία του Λίβερπουλ λέει ότι ο Γουόρεν έκανε «πόρτα» στα κλαμπ της πόλης και στη συνέχεια ξεκίνησε μια επιχείρηση που παρείχε πορτιέρηδες στα κλαμπ. Στα 22 του χρόνια, ο Γουόρεν πουλούσε κάνναβη και έκσταση. Γρήγορα ακολούθησαν οι ένοπλες ληστείες και «αναβαθμίσθηκε» στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με τους αντιπάλους του Εσκομπάρ, το Καρτέλ του Κάλι.
Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση το 1996 επειδή προσπάθησε να μεταφέρει ένα φορτίο ναρκωτικών αξίας 125 εκατομμυρίων λιρών από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλα 4 χρόνια για τη δολοφονία ενός συγκρατούμενου του και λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του το 2007, συνελήφθη ξανά για εμπόριο ναρκωτικών αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών και καταδικάσθηκε σε επιπλέον 13 χρόνια φυλάκιση.
Από το Λίβερπουλ στη Βενεζουέλα και τις ολλανδικές φυλακές
Σύμφωνα με ένα podcast του BBC, ο Γουόρεν ταξίδεψε το 1991 με το γιότ του Μπράιαν Τσάρινγκτον, επίσης από την ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ, στη Βενεζουέλα. Από εκεί μετέφεραν κοκαΐνη σφραγισμένη ανάμεσα σε ράβδους μολύβδου. Αυτή ήταν η πρώτη του μεγάλη μεταφορά.
Ο Ντον Ντιούερ, ανώτερος υπάλληλος στα Βρετανικά Τελωνεία, είπε στο BBC 5 Live’s Gangster, σχετικά με ένα άλλο περιστατικό: «Έφυγαν από το αεροδρόμιο του Χίθροου με μια Τζάγκουαρ ιδιοκτησίας του Τσάρινγκτον, πήγαν σε ένα καφέ στο Βόρειο Λονδίνο και τελικά έφυγαν από τη χώρα από το Ντόβερ. Ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και μετά στη Μάλαγα, στη Μαδρίτη και μετά με ένα εισιτήριο απλής μετάβασης πληρωμένο σε μετρητά, χωρίς βαλίτσες αλλά με χειραποσκευή μόνον, για το Καράκας. Όσο ήταν εκεί, τους είδαν να συναντιούνται με τον Μάριο Χάλεϊ (ένα βασικό μέλος του καρτέλ του Κάλι), ο οποίος είχε ταξιδέψει από το Άμστερνταμ. Τότε οργανώθηκε η μεταφορά της κοκαϊνης».
Μετά την απαλλαγή του σε μια δίκη για εμπορία ναρκωτικών στο δικαστήριο του Νιούκασλ το 1993, ο Γουόρεν φέρεται να είπε στους τελωνειακούς υπαλλήλους, που ήταν μάρτυρες κατηγορίας: «Θα πάω να ξοδέψω τα 87 εκατομμύρια λίρες μου από την πρώτη μεταφορά που έκανα και δεν μπορείτε να με αγγίξετε γαμ@ληδες».
Τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση από τις Ολλανδικές αρχές επειδή προσπάθησε να μεταφέρει ένα φορτίο ναρκωτικών αξίας 125 εκατομμυρίων λιρών από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.Το 1996 η Ολλανδική αστυνομία – που υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές του επικοινωνίας, βρήκε ένα φορτίο 400 κιλών κοκαΐνης (και πάλι σφραγισμένη με μόλυβδο), καθώς και 1.500 κιλά ρητίνης κάνναβης, 60 κιλά ηρωίνης και 50 κιλά έκσταση. Υπήρχαν επίσης 960 δοχεία αερίου CS, τρία όπλα, πυρομαχικά και 400.000 λίρες σε ολλανδικά φιορίνια – το σύνολο της μεταφοράς εκτιμήθηκε στα 125 εκατομμύρια λίρες στην ελεύθερη αγορά.
Στη συνέχεια, το 1999, ο Τούρκος κρατούμενος Κεμάλ Γκουκλού πέθανε στην αυλή της Ολλανδικής φυλακής υψίστης ασφαλείας Nieuw Vosseveld, μετά από κλοτσιά στο κεφάλι που του έριξε ο Γουόρεν. Ο στενός φίλος του Γουόρεν Στίβεν Μι είπε για το περιστατικό: «Αυτός ο Τούρκος ήταν τρελός. Το ίδιο πρωί προσπαθούσε να δαγκώσει τους φρουρούς. Επιτέθηκε στον Κέρτις και ο Κέρτις τον χτύπησε μερικές φορές. Δεν έφταιγε ο Κέρτις γι’ αυτό». Ο Γουόρεν είπε ότι ο Γκουκλού του επιτέθηκε και ήταν αυτοάμυνα, αλλά προστέθηκαν άλλα τέσσερα χρόνια στην ποινή του.
Πίσω στο Λίβερπουλ, στις «δουλειές» και τη σέξι δεσμοφύλακα
Το 2007, αφέθηκε ελεύθερος από τις Ολλανδικές φυλακές και στάλθηκε πίσω στο Λίβερπουλ, αλλά συνελήφθη ξανά μέσα σε λίγες εβδομάδες με την κατηγορία της οργάνωσης λαθρεμπορίου κάνναβης. Όταν ο δικαστής σερ Ρίτσαρντ Τάκερ τον φυλάκισε για 13 ακόμη χρόνια, ο Γουόρεν έκλεισε το βιβλίο που διάβαζε σε όλη τη διάρκεια της δίκης αδιαφορώντας παντελώς για όσα γίνονταν μέσα στην αίθουσα και ακολούθησε αδιάφορος τους δεσμοφύλακες.
Το 2020, η δεσμοφύλακας Στέφανι Σμιθγουάιτ φυλακίστηκε για δύο χρόνια αφού παραδέχτηκε «ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιο αξίωμα» για σεξουαλική σχέση με τον Γουόρεν στη φυλακή Frankland στο Ντάραμ, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2018. Η Σσμιθγουάιτ αρνήθηκε ότι είχε φτιάξει μια τρύπα στο παντελόνι της στολής της φυλακής – στο επίμαχο σημείο- για σεξουαλικό σκοπό, αλλά ο δικαστής που την καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2020 είπε ότι ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς για ποιόν άλλο λόγο βρισκόταν η τρύπα στο σημείο αυτό του παντελονιού…Εκείνη είπε ότι «ερωτεύτηκε τον λάθος άντρα σε λάθος κατάσταση» και αντάλλαξε εκατοντάδες ερωτικά γράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενο με τον διαβόητο βαρόνο των ναρκωτικών. Εκείνος της ζήτησε να του στείλει μια φωτογραφία της, πράγμα που έκανε και παραδέχτηκε ότι τον φίλησε και έκανε «σεξουαλικές πράξεις» μαζί του στο κελί του, σε μια μια κουζίνα φυλακής και ένα πλυσταριό. Αργότερα σε μια συνέντευξη παραδέχτηκε και άλλες σεξουαλικές επαφές με τον Γουόρεν. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν ανέφερε στους αρμόδιους της φυλακής ότι γνώριζε πως ο Γουόρεν ότι είχε πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο. Ήταν ένα λεγόμενο «τηλέφωνο φυλακής» λίγο μεγαλύτερο από ένα νόμισμα 2 λιρών.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις