Υπήρχε…προετοιμασία, υποστήριξε – Πάνω από 600 φωτιές σε δύο εβδομάδες – Τι είπαν Ζερεφός, Πουρνάρας
Από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό ήταν οι περισσότερες φωτιές που μπήκαν τις τελευταίες μέρες είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν από λίγο με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας πανικό και καταστροφές.
Ο κ. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.
Ο υπουργός είπε πως αυτές τις μέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα.
«Προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000!
«Η διαφορά με άλλες χρονιές», σημείωσε ο υπουργός «ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη».
Το κράτος, είπε ο κ. Κικίλιας, θα κάνεις ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι υπήρχε…προετοιμασία για τις φετινές δασικές πυρκαγιές αλλά παρά τα όσα έγιναν οι συνθήκες ήταν δύσκολες. «Όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση», ανέφερε.
Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.
Χρ. Ζερεφός: Πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση
Στην κλιματική κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις της αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφός.
«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» ανέφερε ο κ. Ζερεφός.
Όπως είπε, κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές ενώ θα εμφανίζονται πιο συχνά καύσωνες.
«Το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει» ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλιματος που παρατηρήθηκε φέτος είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο.
«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε τα δάση και είναι απαραίτητα.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007».
Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο.
O κ. Ζερεφός συμπλήρωσε ότι σε 30 – 40 χρόνια η κατάσταση που περάσαμε με τον παρατεταμένο καύσωνα των 17 ημερών θα είναι… δροσιά.
«Η πρόληψη είναι το άπαν. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μπουν στον τομέα της πρόληψης» πρόσθεσε ο διακεκριμένος επιστήμονας διευκρινίζοντας ότι τα καμμένα θα ξαναγεννηθούν εάν προσέξουμε τα δάση και επενδύσουμε στην πρόληψη.
Αρχηγός Πυροσβεστικής: Το «Τρίγωνο του Διαβόλου»
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας μίλησαν για τις τραγικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.
Ο κ. Γεώργιος Πουρναράς εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του στα θύματα των πυρκαγιών και στις οικογένειες των πιλότων του μοιραίου καναντέρ.
Χαρακτήρισε «Τρίγωνο του Διαβόλου» αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, με τα καιρικά φαινόμενα να μην ευνοούν καθόλου την κατάσταση. «Υψηλες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και άνεμος», είπε.
Επίσης, τόνισε πως το πυροσβεστικό σώμα καλείται να αντιμετωπίσει 60-80 πυρκαγιές σε καθημερινή βάση. «Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές».
Εξήγησε πως δόθηκε τιτάνιος αγώνας στο πεδίο και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους πολίτες και τους εθελοντές για κάθε συνεισφορά τους.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις