Η Κίνα αγοράζει το ρωσικό αργό τύπου ESPO με την μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων μηνών, εν μέσω μειωμένης ζήτησης και αψηφώντας για το πλαφόν που επέβαλαν οι G7, ΕΕ και Αυστραλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, βασικοί αγοραστές του ESPO, εξασφαλίζουν τα φορτία από traders που κανονίζουν τη μεταφορά με πλοία και τα ασφάλιστρα, και θωρακίζονται διυλιστήρια από δευτερογενείς κυρώσεις που προκύπτουν από το πλαφόν στο ρωσικό αργό.

Το αργό τύπου ESPO προτιμάται από τα κινεζικά διυλιστήρια λόγω της εγγύτητάς τους στη ρωσική Άπω Ανατολή και της υψηλής απόδοσης του σε μεσαία αποστάγματα.

Ωστόσο, η πολιτική μηδενικών μολύνσεων που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβαρύνει την οικονομία της χώρας και έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Τουλάχιστον ένα φορτίο ESPO που έφτασε τον Δεκέμβριο στην Κίνα πωλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ανεξάρτητο διυλιστήριο με έκπτωση 6 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με την τιμή του Brent τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τέσσερις traders με γνώση της συμφωνίας.

Στα τρέχοντα επίπεδα του Brent, η έκπτωση των 6 δολαρίων συνεπάγεται μια τιμή στα 68 δολάρια το βαρέλι.

“Αυτές (οι ανεξάρτητες μονάδες) δεν ενδιαφέρονται για το πλαφόν. Τσεκάρουν μόνο τους αριθμούς για να δουν αν οι τιμές παράδοσης αποφέρουν καλό κέρδος ή όχι”, δήλωσε στο Reuters στέλεχος ενός ανεξάρτητου διυλιστηρίου.

Κάποιες πρώτες συναλλαγές φορτίων Ιανουαρίου έκλεισαν σε τιμή χαμηλότερη κατά 4 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με το Brent Μαρτίου, στο χαμηλότερο επίπεδο για το ESPO από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η τιμή αναφοράς του Brentδιολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο την Τρίτη, κάτω από τα 80 δολάρια.

Οι traders εκτιμούν ότι η μειωμένη τιμή του ESPO θα μπορούσε σύντομα να προσελκύσει νέες Κινέζους αγοραστές με την προσδοκία ότι η χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία που ανακοίνωσε το Πεκίνο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη ζήτηση.

“Ορισμένοι αγοραστές ρωσικού αργού ίσως είναι επιφυλακτικοί τις πρώτες εβδομάδες, μειώνοντας τις εισαγωγές τους μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι νομικές επιπτώσεις αυτών των συναλλαγών”, ανέφεραν οι αναλυτές της Rystad Energy Viktor Kurilov και Jorge Leon σε σημείωμά τους την Τρίτη.

Η επιβολή του πλαφόν από το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης θα μπορούσε να προσδώσει σε Κίνα, Ινδία και Τουρκία μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, τόνισαν οι αναλυτές.

Στη Shandong, μια κινεζική επαρχία με πολλά ανεξάρτητα διυλιστήρια, το ESPO αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό, ιδίως από το ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 10 δολάρια έναντι της τιμής του Brent την περασμένη εβδομάδα.

Η Vortexa Analytics εκτίμησε ότι οι κινεζικές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που πλασάρονται ως προμήθειες από εξαγωγείς όπως η Μαλαισία και το Ομάν, μπορεί να έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ για τον μήνα, στους 4,7 εκατ. τόνους τον Νοέμβριο.

Πηγή: capital.gr

 

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις