Μια κινεζική startup επιχείρηση ανέπτυξε μια μικροσκοπική πυρηνική μπαταρία που, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science, με μέγεθος μόλις ενός μικρού νομίσματος, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει ένα smartphone στο μέλλον, αν και υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα.
Η Betavolt με έδρα το Πεκίνο παρουσίασε τη μικροσκοπική μπαταρία ατομικής ενέργειας στις 8 Ιανουαρίου, υπερηφανευόμενη σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι η τεχνολογία είναι «πολύ μπροστά από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις».
Πώς λειτουργεί αυτή η μπαταρία
Η μπαταρία με την ονομασία BV100 παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας την ενέργεια που εκπέμπεται από ένα ραδιενεργό ισότοπο νικελίου που διασπάται. Ανάμεσα στα στρώματα του εν λόγω ραδιενεργού ισότοπου νικελίου υπάρχουν φύλλα ενός μονοκρυσταλλικού ημιαγωγού από διαμάντι πάχους μόλις 10 μικρομέτρων.
Επισημαίνεται ότι η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει 3.300 μεγαβατώρες και φέρεται να κατέχει ενεργειακή πυκνότητα που είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των συμβατικών μπαταριών λιθίου. Σύμφωνα με την Betavolt, θα είναι σε θέση να διατηρήσει την απόδοσή της για έως και 50 χρόνια χωρίς την ανάγκη φόρτισης ή συντήρησης.
Με διαστάσεις 15 x 15 x 1,5 χιλιοστά, η ισχύς της μπαταρίας είναι 100 μικροβάτ και η τάση 3 βολτ. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η χωρητικότητα αυτή είναι αρκετά μικρή και δεν είναι ακόμα – ούτε κατά διάνοια – αρκετά ισχυρή για να τροφοδοτήσει μια ηλεκτρονική συσκευή όπως ένα smartphone και έναν φορητό υπολογιστή.
Ως εκ τούτου, η Betavolt σημειώνει ότι αρκετές από τις μπαταρίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για την τροφοδοσία πιο απαιτητικών συσκευών.
Ακόμα, η κινεζική startup εταιρεία επιμένει ότι η μπαταρία είναι «απολύτως ασφαλής» – τόσο ασφαλής, μάλιστα, που πιστεύουν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ιατρικών συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες.
Επίσης, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν υπάρχει εξωτερική ακτινοβολία, προσθέτοντας ότι η μπαταρία «δεν θα πάρει φωτιά ούτε θα εκραγεί», κάτι που – τουλάχιστον θεωρητικά – είναι ένα πλεονέκτημα.
Η χρήση των μπαταριών με πυρηνική ενέργεια
Σήμερα, οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες χρησιμοποιούνται μόνο στην αεροδιαστημική μηχανική. Για παράδειγμα, το διαστημόπλοιο «Voyager», που εκτοξεύθηκε το 1977, εξακολουθεί να ταξιδεύει στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.
Ωστόσο, η Betavolt πιστεύει ότι το νέο της προϊόν δείχνει πώς οι πυρηνικές μπαταρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από τους καταναλωτές σε καθημερινή χρήση.
Η κινεζική startup εταιρεία υποστηρίζει ότι η μπαταρία βρίσκεται επί του παρόντος σε «πιλοτικό στάδιο» και σύντομα θα τεθεί σε μαζική παραγωγή. Κοιτάζοντας μπροστά, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει πιο ισχυρές μπαταρίες και θέλει να διερευνήσει τη χρήση διαφορετικών ραδιενεργών ισοτόπων.
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της, η Betavolt αναφέρει το εξής: «Η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt το 2025. Αν οι πολιτικές το επιτρέψουν, οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας μπορούν να επιτρέψουν σε ένα κινητό τηλέφωνο να μην φορτίζεται ποτέ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να πετάξουν μόνο για 15 λεπτά, να πετούν συνεχώς».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις