Οι αρχές του Πεκίνου μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών σε «απαγορευμένες» διεθνείς ειδήσεις και social media – Άνευ προηγουμένου λογοκρισία, παρά τη χαλάρωση των μέτρων

Η λογοκρισία σε όλο της το μεγαλείο: αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση του Πεκίνου για να καταστείλει τις διαδηλώσεις των νεαρών κυρίως φοιτητών που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική μηδενικής ανοχής για τη νόσο Covid κι που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τον ηγέτη τους, Σι Τζινπίνγκ.

Αν και τις τελευταίες ώρες, οι κινεζικές αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα lockdown σε πολλές περιοχές, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στη Σαγκάη αλλά και σε άλλες πόλεις, οι αρχές προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου λογοκρισία προκειμένου να φιμώσουν τις εικονικές διαμαρτυρίες που οργανώνουν Κινέζοι φοιτητές μέσω του διαδικτύου.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία που έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα, μπορούν να τους εντοπίσουν όπου κι αν βρίσκονται.

«Ανά πάσα στιγμή», όπως επισημαίνει το CNN, η κυβέρνηση του Πεκίνου ξέρει που ακριβώς είναι οι πολίτες – κυρίως αυτοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών – καθώς μπορεί να τους βρίσκει μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

«Xρησιμοποιούν δεδομένα κινητών τηλεφώνων για να εντοπίσουν τους διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους ενάντια στα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την Covid», σύμφωνα με ηχογράφηση τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ διαδηλωτή και αστυνομίας που βρίσκεται στα «χέρια» του CNN.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», η καταστολή των εικονικών διαδηλώσεων που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου, περιλαμβάνει την παρακολούθηση και ανάκριση των διαδηλωτών η οποία έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας.

Η έντονη δυσαρέσκεια των Κινέζων αλλά και η οργή της διεθνούς κοινότητας για την άτεγκτη πολιτική του Πεκίνου σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού έδειξε στις αρχές ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω σε ότι τα μέτρα, αλλά έκαναν δύο βήματα μπροστά…

«Η λογοκρισία σε επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες μηδενικής ανοχής για τη νόσο Covid, δεν εκπλήσσει», όπως σχολιάζει το αμερικάνικο δίκτυο.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε καταστολή εικονικών ιδιωτικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένες μη κινεζικές ειδήσεις και εφαρμογές κοινωνικών μέσων.

Πληροφορίες που διέρρευσαν σε διαδικτυακές κινεζικές πλατφόρμες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Twitter με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κινέζων φοιτητών, αποκαλύπτουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες των αρχών για το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών να παρακάμψουν το λεγόμενο «Μεγάλο Τείχος προστασίας» της Κίνας.

Οι διαμαρτυρίες έχουν λογοκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση ωστόσο, οι διαδηλωτές όπως και άλλοι πολίτες, χρησιμοποίησαν αυτήν την εβδομάδα το διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μη κινεζικές ειδήσεις και σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων που είναι απαγορευμένες στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

«Στη Σαγκάη εμφανίστηκαν ολέθρια πολιτικά συνθήματα. Οι φοιτητές κολεγίων και πανεπιστημίων πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας με τα ξένα ΜΜΕ να την στοχοποιούν. Για το λόγο αυτό, διάφοροι ιστότοποι έχουν ενισχύσει τη διαχείριση περιεχομένου», όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις