Η Κίνα πραγματοποιεί υποχρεωτικά πρωκτικά τεστ κορωνοϊού στους πολίτες της, καθώς και σε όσους φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, δημιουργώντας ανησυχία για το πότε θα δούμε αυτό το μέτρο και στην Ευρώπη, η οποία έχει αντιγράψει όλες τις «κινεζικές μεθόδους».
Έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχει προκαλέσει το νέο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνησης της Κίνας να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης ή από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμφιλεγόμενη αυτή μέθοδος κρίνεται πιο ακριβής και αποτελεσματική από τους επιστήμονες της χώρας συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο ή το rapid-test, όπως μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το 2021 έχει μετατραπεί ήδη σε μια φρικτή χρονιά για τους κατοίκους συνοικιών του Πεκίνου, στις οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νοσούντες: όλοι τους υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικό πρωκτικό διαγνωστικό τεστ με ειδική μπατονέτα.
Όπως μεταδίδει ο Guardian , το μέτρο αυτό επιβάλλεται επίσης σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό.
Το πρωκτικό διαγνωστικό τεστ «επιτρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εντοπισμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί» επειδή ο κορωνοϊός παραμένει παρών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον πρωκτό απ’ ό,τι στις αναπνευστικές οδούς, δήλωσε στο CCTV ο γιατρός Λι Τονγκζένγκ του νοσοκομείου Γιου’αν του Πεκίνου.
Στο διαδίκτυο οι αντιδράσεις χρηστών είναι ποικίλες: άλλοι διακωμωδούν το μέτρο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβο και ανησυχία.
«Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα!», γράφει ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος.
Μερικοί που έχουν ήδη υποστεί το πρωκτικό τεστ, συνέρχονται χρησιμοποιώντας το χιούμορ.
«Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», αστειεύεται ένας χρήστης του Weibo.
Το CCTV διευκρίνισε την Κυριακή πως δεν υπάρχει τάση γενίκευσης των πρωκτικών τεστ, επειδή «δεν είναι αρκετά πρακτικά».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις