Οι προτάσεις του Τομέα Άμυνας του κινήματος για τα μισθολογικά

«Ο υπουργός Άμυνας έδειξε για ακόμη μια φορά ότι θέλει τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους ομήρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέα Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια δεν έχει δώσει καμία λύση σε χρόνια προβλήματα του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΙΝΑΛ, από τη μία, έχει αναδείξει τα προβλήματα του προσωπικού καταθέτοντας πλειάδα ερωτήσεων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η κυβέρνηση, από την άλλη, με τις απαντήσεις που δίνει, απλά αναμασά προκλητικά το ισχύον προβληματικό νομικό πλαίσιο, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, για να δώσει οριστική λύση στα ασφαλιστικά, βαθμολογικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα του προσωπικού.

Κατά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, αφουγκραζόμενη τους προβληματισμούς και γνωρίζοντας τις αδικίες που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω στελέχη, κατέθεσε προς ψήφιση σχετική Τροπολογία. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία παρότι γνωρίζει τα προβλήματα του προσωπικού.

Πριν λίγες ημέρες, το ΚΙΝΑΛ, θέλοντας να δώσει λύσεις σε χρονίζουσες αδικίες, κατέθεσε τροπολογία για την επίλυση ακόμη μίας σειράς προβλημάτων που αφορούν στα «Μισθολογικά Κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχόμενο από τον θεσμό των ΕΜΘ, Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών καθώς και σε ότι αφορά τα Κριτήρια μεταθέσεων – χρόνος συνεχούς υπηρέτησης στο εξωτερικό». Η κυβέρνηση έπραξε αυτό που πράττει πάντα. Απορρίπτει τις προτάσεις που παρέχουν λύσεις στα προβλήματα των στρατιωτικών.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της τροπολογίας, σημειώνουμε τα εξής:

Α. Σκεπτόμενοι ότι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και του εφάπαξ βοηθήματος ο βασικός Μισθός αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία προσαύξησης αυτών, θεωρήσαμε ότι, στο πλαίσιο καθορισμού των κατηγοριών λόγω προέλευσης των στελεχών των ΕΔ, η παραμονή στην Γ΄ Κατηγορία με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων κατά (2) και η τοποθέτηση αυτών από τα τριάντα έξι (36) μέχρι και από τριάντα εννέα (39) έτη και άνω στο 1ο Κλιμάκιο θα αυξήσει τα εισοδήματα του προσωπικού της υπόψη κατηγορίας, τόσο σε παρόντα, όσο και σε μελλοντικό χρόνο (Γράφημα α’), αφού και με το άρθρο 10 του ν.4609/19, τροποποιώντας το άρθρο 69 του ν.3883/10, «Για τους ανωτέρω μονιμοποιούμενους εθελοντές μακράς θητείας δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας του ν.δ.445/1974 και κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, σημαιοφόρου ή ανθυποσμηναγού, κατά τα οριζόμενα για τους αντίστοιχους υπαξιωματικούς από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό του ανθυπασπιστή και τριάντα (30) ετών από την κατάταξή τους.»

Γράφημα α

Β. Οι δε προτάσεις για τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών κατατέθηκαν ώστε να υπάρχει μείωση της ψαλίδας σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν οι σπουδαστές των παραγωγικών Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποτελεί για εμάς, όπως εκτιμάται για όλους, πράξη δίκαιη τιμώντας τον ιδρώτα που χύνουν καθημερινά οι σπουδαστές στα πεδία των ασκήσεων (Γράφημα β’).

Κατηγορία σπουδαστών Παραγωγικών Σχολών

Ποσό που λαμβάνουν τώρα

Ποσό με τροπολογία Κινήματος Αλλαγής

ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

1

Σπουδαστές ΑΣΕΙ

157,50 €

393,375€

235,875

2

Σπουδαστές ΑΣΣΥ

118,80 €

297 €

178,20

Γράφημα β

Γ. Τέλος, η εξομοίωση του χρόνου συνεχούς υπηρέτησης στην Κύπρο με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού χωρίς να μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη αποτελεί αναγκαία πράξη για την ίση αντιμετώπιση του προσωπικού.

Όπως τονίσαμε και στην αιτιολογική έκθεση η αύξηση και εναρμόνιση του χρόνου παραμονής με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες μεταθέσεις εξωτερικού στα τρία έτη θα αποτελέσει οικονομία κλίμακας από έξοδα μετάθεσης και αποζημίωση οικοσκευής κατά 50% αφού πλέον το προσωπικό θα αντικαθίσταται ανά τριετία. Η υπηρεσία θα μπορεί να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την ικανοποίηση άλλων αναγκών.

Επίσης, τονίσαμε ότι η τριετής ενασχόληση του προσωπικού με το ίδιο αντικείμενο στην Κύπρο θα αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα καθότι η εμπέδωση της αποστολής και η αποτελεσματικότητα θα είναι αρτιότερη λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές προκλήσεις των γειτόνων μας.
Η θέση μας είναι ότι το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και πρέπει να εκτελεί απερίσπαστα το έργο του. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του προσωπικού είναι ακατανόητη.

Δώστε λύσεις, μην στρουθοκαμηλίζετε παίζοντας πιγκ πογκ τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ με τα συναρμόδια υπουργεία. Σταματήστε να κρατάτε όμηρους τους στρατιωτικούς!»

lawandorder.gr