Ο οικονομικός πόλεμος του παρασκηνίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Επιταχύνεται η οικονομική αποσύνδεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς πέντε κινεζικές κρατικές εταιρείες αποχώρησαν από το χρηματιστήριο της Wall Street, γεγονός που υποδεικνύει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή (12/8) οι πετρελαϊκοί όμιλοι Sinopec και PetroChina, η ασφαλιστική εταιρεία China Life Insurance, η Chalco, η οποία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στο αλουμίνιο, καθώς και θυγατρική της Sinopec με έδρα τη Σαγκάη, ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε ξεχωριστά δελτία τύπου, κάθε εταιρεία εξήγησε ότι αυτή η «εθελοντική» αποχώρηση οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το κόστος που συνδέεται με το «γραφειοκρατικό βάρος» που επιβάλλεται από τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και από το γεγονός ότι τα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ προσφέρουν επαρκείς λύσεις. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή της αγοράς, η CSRC, μίλησε επίσης, υποβάθμισε αυτή την απόσυρση. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό είναι μέρος της «κανονικής ζωής της κεφαλαιαγοράς».

Απαιτήσεις για διαφάνεια

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Le Monde, o πραγματικός λόγος για αυτές τις αποχωρήσεις βρίσκεται σε πέντε επιστολές, που έχουν γίνει ο εφιάλτης των κόκκινων χρηματοδοτών: η HFCAA, ο νόμος «Holding Foreign Companies Accountable Act». Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 επί Τζο Μπάιντεν, γεγονός που αυξάνει τις υποχρεώσεις διαφάνειας των ξένων εταιρειών, καθώς τους υποχρεώνει συγκεκριμένα να αποκαλύψουν τα ονόματα των ηγετών, μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), κάτι που το Πεκίνο το βλέπει ως αντικινεζικό νόμο.

«Πώς να δημοσιοποιηθεί η μετοχική συμμετοχή των κρατικών εταιρειών αφού αυτό είναι κτήμα των κόκκινων οικογενειών;» ρωτά η Isabelle Feng, ερευνήτρια στο Perelman Center for Philosophy of Law στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την ειδικό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προετοιμάζει επίσης έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τον νόμο HFCAA από το 2023 και όχι το 2024 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πάνω από 200 κινεζικές εταιρείες θα ήταν εισηγμένες στις ΗΠΑ

«Μια οικειοθελής αποχώρηση από το χρηματιστήριο είναι λιγότερο ταπεινωτική από μια αναγκαστική διαγραφή, όπως αυτό που υπέστη η China Telecom, η China Unicom και η China Mobile τον Μάιο του 2021», σημειώνει η κ. Feng. Αλλά πάνω από όλα, αναλαμβάνοντας το προβάδισμα, η Κίνα ελέγχει τώρα «την αφήγηση» για το τι συμβαίνει στη Wall Street και δίνει τον τόνο: Απωθημένες από τους Αμερικανούς, αυτές οι εταιρείες μεταμφιέζονται έτσι σε πατριώτες-ήρωες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να εγκαταλείψουν τη Wall Street για την επιστροφή στη μητέρα πατρίδα».

Μακριά από τις εξηγήσεις με καθαρά εμπορικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται οι πέντε εταιρείες, η απόσυρσή τους από τη Wall Street αποτελεί το πιο πρόσφατο σημάδι της τρέχουσας αποσύνδεσης μεταξύ των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών και της Κίνας. Σημάδι των καιρών: Η Alibaba, η οποία είχε γίνει το «νούμερο ένα» του παγκόσμιου οικονομικού Τύπου πραγματοποιώντας στη Wall Street τον Σεπτέμβριο του 2014 τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία (25 δισεκατομμύρια δολάρια), είδε τη δράση της να βυθίζεται στα τέλη Ιουλίου, αφού η αμερικανική εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου, η SEC, αποκάλυψε ότι είχε προσθέσει την Alibaba στη λίστα εταιρειών της που δεν συμμορφώνονται με το νόμο HFCAA. Μια λίστα που περιλαμβάνει 159 ονόματα, σύμφωνα με την κ. Φενγκ.

Εντάσεις

Περισσότερες από 200 κινεζικές εταιρείες είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 27 Ιουλίου, την ίδια μέρα που η Alibaba υπέβαλε την έκθεσή της 680 σελίδων στην SEC –χωρίς να αναφέρει τα ονόματα των ηγετών της, μελών του ΚΚΚ– ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε επίσης ότι ετοίμαζε μια δεύτερη κύρια εισαγωγή, στο Χονγκ Κονγκ. Σαν να περίμενε τον αποκλεισμό της από τη Wall Street.

Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στη SEC στις 12 Αυγούστου, η Bridgewater Associates, το κορυφαίο hedge fund στον κόσμο, πούλησε όλα τα μερίδια της σε πέντε κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου: Alibaba, Bilibili, NetEase, JD.com και Didi και μείωσε το μερίδιό της σε άλλες 32 εταιρείες στο Μέσο Βασίλειο.

Εάν τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης είναι οι κύριοι ωφελούμενοι αυτής της επιστροφής των κινεζικών εταιρειών, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν. Στις 22 Ιουλίου, η Finma, η «αστυνομία» των ελβετικών χρηματοπιστωτικών αγορών, έδωσε το πράσινο φως σε έναν μηχανισμό που ονομάζεται «China-Switzerland Stock Connect». Αυτός επιτρέπει στις κινεζικές εταιρείες να εκδίδουν πιστοποιητικά καταθέσεων που διαπραγματεύονται στο ελβετικό χρηματιστήριο ενώ οι αντίστοιχες μετοχές κατατίθενται σε κινεζική τράπεζα.

ieidiseis.gr

EPA/PETER FOLEY

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις