Το σύνολο των συμφωνιών που υπέγραψαν Κίνα και Ρωσία κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ στην Μόσχα επί της ουσίας ήταν η έναρξη δημιουργίας ενός ενιαίου ρωσοκινεζικού «μπλοκ» το οποίο έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής των ΗΠΑ και της Δύσης συνολικά.
Μετά την ιστορική συμφωνία, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο, όπως αποκαλύπτει το Foreign Affairs.
Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στο θέμα της ετοιμότητας για πόλεμο σε τέσσερις ξεχωριστές ομιλίες και σε μία από αυτές μάλιστα φέρεται να είπε στους στρατηγούς του χαρακτηριστικά «να πολεμήσουν γενναία»!
Το περιεχόμενο των συμφωνιών, που υπεγράφησαν, καθιστά σαφές ότι αποσκοπεί στην από κοινού στρατιωτική ισχυροποίηση των δύο υπερδυνάμεων σε βαθμό που να μην μπορούν να απειληθούν από τις δυτικές χώρες και στην οικονομική ανεξαρτητοποίηση ώστε να μην επηρεάζονται από το δολάριο, από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και εν τέλει από αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες έχουν αποτελέσματα λόγω της χρήσης του δολαρίου.
Ανάμεσα στις ομιλίες, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε επίσης αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, και σχεδιάζει να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και σχέδια να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές σιτηρών.
Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει αποκαλύψει νέους νόμους στρατιωτικής ετοιμότητας, νέα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις πέρα από τα στενά από την Ταϊβάν και νέα γραφεία «Εθνικής Άμυνας Κινητοποίησης» σε όλη τη χώρα.
Το πρώτο σημάδι ότι οι φετινές συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, ίσως να μην είναι «συνηθισμένα» και πρόκειται για «πολεμική» προετοιμασία, ήρθε την 1η Μαρτίου, όταν το κορυφαίο θεωρητικό περιοδικό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Υπό την καθοδήγηση του Σι Τζινπίνγκ για την Ενίσχυση του Στρατού, θα προχωρήσουμε νικηφόρα».
Στο κείμενο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι «ο εκσυγχρονισμός της εθνικής άμυνας και του στρατού πρέπει να επιταχυνθεί».
Ζητούσε επίσης να εντατικοποιηθεί το Military-Civil Fusion, η πολιτική του Σι που απαιτεί από ιδιωτικές εταιρείες και πολιτικά ιδρύματα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Κίνας.
Στην πρώτη του ομιλία στις 5 Μαρτίου, ο Σι φάνηκε να περικλείει τη βιομηχανική βάση της Κίνας για αγώνες και συγκρούσεις.
«Την επόμενη περίοδο, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα αυξηθούν και θα γίνουν πιο σοβαρές», προειδοποίησε.
«Μόνο όταν όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται σε ένα μέρος, δουλεύουν σκληρά σε ένα μέρος, βοηθούν ο ένας τον άλλον στο ίδιο σκάφος, ενώνονται ως ένας, τολμούν να πολεμήσουν και είναι καλοί στη μάχη, μπορούν να συνεχίσουν να κερδίζουν νέες και μεγαλύτερες νίκες».
Ο Σι κατακεραύνωσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ευθέως στην ομιλία του, παραβιάζοντας την πρακτική του να μην κατονομάζει την Ουάσιγκτον ως αντίπαλο παρά μόνο σε ιστορικά πλαίσια.
Στις 6 Μαρτίου, ο Σι έδωσε μια δεύτερη ομιλία παρουσιάζοντας ένα όραμα για την κινεζική αυτάρκεια που προχώρησε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες συζητήσεις του για το θέμα, λέγοντας ότι η πορεία της Κίνας προς τον εκσυγχρονισμό εξαρτάται από το σπάσιμο της τεχνολογικής εξάρτησης από τις ξένες οικονομίες – εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη και άλλες βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες.
Τόνισε επίσης ότι θέλει η Κίνα να σταματήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές σιτηρών και μεταποιημένων προϊόντων.
Στην τρίτη ομιλία του, στις 8 Μαρτίου, ο Σι κάλεσε επίσης για μια εκστρατεία «Εκπαίδευση Εθνικής Άμυνας» για να ενώσει την κοινωνία πίσω από το PLA.
Στην τέταρτη ομιλία του (και την πρώτη του ως τρίτη θητεία προέδρου), στις 13 Μαρτίου, ο Σι ανακοίνωσε ότι η «ουσία» της μεγάλης εκστρατείας αναζωογόνησης ήταν «η ενοποίηση της πατρίδας».
Αν και υπαινίσσεται τη σύνδεση μεταξύ της απορρόφησης της Ταϊβάν και της πολυδιαφημισμένης εκστρατείας του για να κάνει, ουσιαστικά, την Κίνα μεγάλη ξανά, σπάνια, αν ποτέ, το έκανε με τόση σαφήνεια.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις