Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λαμία, Καβάλα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Σάμο
Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων συνοψίζονται στη μη εφαρμογή των διαγραφών, στην εξασφάλιση εμβόλιμης εξεταστικής καθώς και στην πραγματοποίηση ενισχυτικών μαθημάτων προετοιμασίας για την εξεταστική.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο νόμος για τους «αιώνιους» φοιτητές θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή από τις 31 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου, οι Πρυτάνεις έχουν ήδη εκφράσει τους προβληματισμούς τους απέναντι στην εφαρμογή της οριζόντιας διαγραφής φοιτητών, σημειώνοντας πως είναι διαφορετική η περίπτωση των ανενεργών φοιτητών από εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Στο αίτημα των Πρυτάνεων στον υπουργό Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις και να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, εκείνος επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών κατά περίπτωση και κατά Πανεπιστήμιο. Ο κ.Πιερρακάκης έχει ζητήσει την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων ανά ΑΕΙ και εφόσον δεχθεί τις εισηγήσεις των Πρυτάνεων, η ρύθμιση θα αφορά περίπου το 20% των υπό διαγραφή φοιτητών, ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 300.000.
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές χρειάζεται να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα τμήμα φοίτησής τους, έτσι ώστε να ενημερώνονται σχετικά αλλά και να εξασφαλίζουν την απόφαση της Συγκλήτου σχετικά με τις διαγραφές του Πανεπιστημίου τους.
Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες
Εν μέσω εξεταστικής, περισσότεροι από 120 Φοιτητικοί Σύλλογοι αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών και καλούν φοιτητηές σήμερα σε κινητοποιήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια.
Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λαμία, Καβάλα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Σάμο και αλλού.
Τι ισχύει για τις διαγραφές
Ως ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, λογίζεται ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Εφόσον ξεπεράσουν το ανώτατο όριο φοίτησης, όπως προαναφέρθηκε, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.
Επισημαίνεται, ότι οι διαγραφές θα ισχύσουν για τους εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021- 22, ενώ για τους ήδη φοιτούντες το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, υπάρχει μεταβατική διάταξη.
Για τις περιπτώσεις των φοιτητών, που έχουν ήδη υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης, τους δίνεται επιπλέον χρόνος φοίτησης ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του τμήματός τους, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-22. Προβλέπονται, ωστόσο, εξαιρέσεις διαγραφών για τις περιπτώσεις φοιτητών με προβλήματα υγείας ή ειδικών περιπτώσεων, όπως οι αθλητές.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, προβλέπεται ποινή στη χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις