«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και ήδη μας βλάπτει». Δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον ρόλο που έπαιξε ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και συχνότερες, καθώς και εντονότερες με την πάροδο των χρόνων, με τον πλανήτη να εκπέμπει SOS λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε ανάλυση του Guardian, παρουσιάζονται οι επιπτώσεις του φαινομένου στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, καθώς συμπολίτες μας σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, των πλημμυρών, των πυρκαγιών και των ξηρασιών που προκάλεσε η κλιματική κρίση.

Η ανάλυση εκατοντάδων επιστημονικών μελετών – η πιο ολοκληρωμένη συλλογή μέχρι σήμερα – καταδεικνύει πώς οι τεράστιες εκπομπές άνθρακα «οδηγούν» το κλίμα σε μια καταστροφική πορεία.

Η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μείζον παράγοντα, διαπίστωσε η ανάλυση.

Το πιο ανησυχητικό, είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με αύξηση μόλις 1C στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Ο ρόλος της παγκόσμιας θέρμανσης στην υπερφόρτιση ακραίων καιρικών φαινομένων συμβαίνει με «εκπληκτική ταχύτητα», λένε οι επιστήμονες.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και ήδη μας βλάπτει», δήλωσε ο καθηγητής Maarten van Aalst, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Κλιματικής Ερυθράς Ημισελήνου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή προχωρά σε άνοδο τουλάχιστον 2,5 C. «Με βάση όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα, αυτό μεταφράζεται σε θάνατο και καταστροφή, πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε ήδη υποστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ιστότοπος πληροφοριών για το κλίμα Carbon Brief συνέταξε μια νέα βάση δεδομένων με μελέτες απόδοσης περισσότερων από 500 περιβαλλοντολογικών συμβάντων και μοιράστηκε τα αποτελέσματα με τον Guardian.

klima

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

  • 12 από τα γεγονότα θεωρήθηκαν πρακτικά αδύνατα χωρίς την αποσταθεροποίηση του κλίματος από την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων κυμάτων καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τις υψηλές θερμοκρασίες στη Σιβηρία και τις καταιγιστικές θάλασσες στα ανοιχτά της Αυστραλίας.
  • Το 70% από τα 500 ακραία καιρικά φαινόμενα και τάσεις στη βάση δεδομένων βρέθηκε ότι έγιναν πιο πιθανά ή πιο σοβαρά από την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων του 93% για τον καύσωνα, του 68% των ξηρασιών και του 56% των πλημμυρών ή της δυνατής βροχής. Μόνο το 9% των συμβάντων ήταν λιγότερο πιθανά, κυρίως κρυοπαγήματα και χιονοθύελλες.
  • Ένας στους τρεις θανάτους που προκλήθηκαν από τη ζέστη του καλοκαιριού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.
  • Τεράστια οικονομικά έξοδα αποδίδονται επίσης τώρα στην ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα, όπως ζημιές 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν ο τυφώνας Χάρβεϊ έπληξε το Τέξας και τη Λουιζιάνα το 2017, που αφορούσαν στο 75% των συνολικών ζημιών από την καταιγίδα.
  • Η παγκόσμια θέρμανση μάς βλάπτει για πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως υποθέτουμε, με ίχνη της επιρροής της ήδη από τους καύσωνες και τις ξηρασίες που προκάλεσαν το διαβόητο «Dust Bowl» στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Καύσωνας σε πέντε ηπείρους ταυτόχρονα τον φετινό Ιούλιο

Ο φετινός Ιούλιος κατέρριψε τα ρεκόρ ζέστης σε πολλές περιοχές τους πλανήτη, ενώ ήταν παγκοσμίως ο 2ος πιο θερμός Ιούλιος από το 1981, καθώς και ο 7ος πιο θερμός για την Ευρώπη. Ήταν επίσης, ο δεύτερος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010.

Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Ευρώπη κυμάνθηκε 0,72°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, μιας ήδη αρκετά θερμής περιόδου για τον πλανήτη, σύμφωνα με το Climatebook. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Ρωσία, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C, με κύματα καύσωνα που ταλαιπώρησαν δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του φετινού Ιουλίου ήταν η ταυτόχρονη εκδήλωση καύσωνα σε 5 ηπείρους μεταξύ 14 και 28 Ιουλίου 2022.

Πολλές περιοχές του πλανήτη βιώσαν τις πιο θερμές περιόδους στην καρδιά του καλοκαιριού του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά και στην καρδιά του χειμώνα στη Λατινική Αμερική.

kausonas climatebook

Τρίτο κύμα καύσωνα «γονατίζει» την Ευρώπη

Εντωμεταξύ, αντιμέτωπες με το τρίτο κύμα καύσωνα, βρίσκονται Γαλλία και Ισπανία, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τις ακραίες θερμοκρασίες των προηγούμενων μηνών.

Μάλιστα, ο υδράργυρος στη Σεβίλλη «σκαρφάλωσε» και πάλι στους 43 βαθμούς τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, Ιταλία και Πορτογαλία, πλήττονται από καταστροφικές πυρκαγιές.

Στη νότια Γαλλία πέντε περιοχές βρέθηκαν σε πορτοκαλί συναγερμό, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 39 βαθμούς.

Extreme Temperatures Around The World
@extremetemps
European Heat Wave:Today it was another hot day in the Iberian Peninsula up to 43C. In France temperatures up to 41.3C at Argeliers. In France 5 monthly records and 1 absolute record of minor stations fell,but more are expected from tomorrow.

Map by Meteociel

ieidiseis.gr

EPA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις