Πέρα από την αλλαγή προσώπων στην ΕΥΠ,  επιβάλλονται να γίνουν και διαρθρωτικές αλλαγές στην υπηρεσία.

Προσπάθεια να επανακτήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την αξιοπιστία της, κάνει η διοίκηση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ύστερα από τις «πληγές» που άφησε πίσω της η υπόθεση των υποκλοπών. Προσπάθεια όμως που δε φαίνεται να αποδίδει προς το παρόν, τουλάχιστον όπως όλοι ανέμεναν,  αφού η ΕΥΠ επέστρεψε στην παλιά συνταγή του “βολέματος” συνταξιούχων.

Ο τέως διοικητής, Παναγιώτης Κοντολέων, «καρατομήθηκε» ως ο πλέον ακατάλληλος και αποτυχημένος διοικητής της υπηρεσίας,  τον περασμένο Αύγουστο στη «σκιά» των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κλείνοντας για πάντα το δρόμο της επιλογής ιδιωτών σε θέσεις διοίκησης της ΕΥΠ, αφού η ανεπάρκειά του “σφράγισε” κάθε πιθανή μελλοντική δίοδο.

Τη θέση του πήρε ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης,

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Αυτός είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ - larissanet.gr

 

ενώ πριν τρεις ημέρες τοποθετήθηκαν οι δύο νέοι υποδιοικητές. Πρόκειται για τον πρέσβη Γιάννη Ραπτάκη

Ραπτάκης και Κέλλης οι δύο νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ -Από πού προέρχονται, τα βιογραφικά τους - iefimerida.gr

και τον αντιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργο Κέλλη οι οποίοι “ανασύρθηκαν” από την “εφεδρεία”.

ΕΥΠ: Νέοι υποδιοικητές με απόφαση Μητσοτάκη – Τα βιογραφικά τους - GRTimes.gr

Στόχος της νέας διοίκησης θα έπρεπε να είναι, η «πληγωμένη» ΕΥΠ να επανέλθει στην «κανονικότητα», ύστερα από το παρατεταμένο «ταρακούνημα» και διασυρμό των στελεχών της, ικανών και διαπλεκόμενων. Οι αποκαλύψεις έδειξαν ότι παρότι τα «μάτια» της υπηρεσίας θα έπρεπε –κατά γενική ομολογία των «επαϊόντων»- να κοιτούν προς τα έξω, δηλαδή προς τις εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια, αυτό δεν γινόταν, με ευθύνη της κυβέρνησης. Όπως εξηγούν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, η ΕΥΠ δαπανούσε πολλές ανθρωποώρες και εξοπλισμό για θέματα “εσωτερικού ενδιαφέροντος”, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να «πιστοποιήσει» ότι τα αποτελέσματα που παράγονταν αφορούσαν πράγματι στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:ΕΥΠ: Γραφείον συνταξιούχων διπλωματών… «η κυρία Κατεχάκη»

Και αυτό γινόταν, παρότι όταν ανέλαβε η τέως διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών τα καθήκοντά της, είχε δημιουργηθεί αισιοδοξία για ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου της υπηρεσίας εκτός Ελλάδος. Αυτός ήταν εξάλλου ο σκοπός διορισμού του ιδιώτη Παναγιώτη Κοντολέοντα στη θέση του διοικητή, δίχως βέβαια κανείς να λαμβάνει υπόψη του, τις φωνές περί παταγώδους ανεπάρκειάς του. Η μετατόπιση του βάρους από τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας σε εκείνα της εξωτερικής,  δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Παράγοντας της τέως διοίκησης προερχόμενος από την ΕΛ.ΑΣ, ανάφερε -όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία- ότι «για τις εσωτερικές κρίσιμες υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς κ.ο.κ., υπάρχουν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (όπως η Αντιτρομοκρατική και η ΔΙΔΑΠ), οι οποίες έχουν το προσωπικό και τον τεχνικό εξοπλισμό για να αντεπεξέλθουν, δημιουργώντας βέβαια “ανταγωνιστικές δράσεις” με την ΕΥΠ και μια πανσπερμία ομοειδών υπηρεσιών, που έχουν τη δυνατότητα επισυνδέσεων.

Οι πράκτορες της ΕΥΠ ασχολούνταν για χρόνια, και επί πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων, ακόμα και με έρευνες που δεν είχαν καθόλου εθνικό χαρακτήρα. Έμπειρα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, εξηγούν ότι ένας από τους λόγους που συνέβαινε αυτό, ήταν ότι οι  κυβερνήσεις εργαλειοποιούσαν τις δυνατότητες της ΕΥΠ κατά των αντιπάλων τους,  και αξιοποιούσαν αφιλτράριστα τις δυνατότητές της για να βγάλουν γρήγορα “υποθέσεις”, ενώ εντός της υπηρεσίας ενδεχομένως κάποιοι να «βολεύονταν», πουλώντας εκδουλεύσεις και παραγοντισμό.

Οι νέες τοποθετήσεις συνταξιούχων στις ανώτατες βαθμίδες της ΕΥΠ, επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα της “επανεκκίνησης”,  όμως και αυτή η “προσπάθεια” είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αφού σκοπός της είναι να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, και όχι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της ΕΥΠ. Αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης,  και όχι η αναβάθμιση της υπηρεσίας και των εργαζομένων της.

 

Η αναμενόμενη αλλαγή πλεύσης στην ΕΥΠ, με δεδομένη την αποτυχία,  φαίνεται από το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν συνταξιούχοι υποδιοικητές, ένας πρέσβης και ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του…μηχανικού. Δηλαδή, δύο στελέχη που έχουν τις «παραστάσεις»,  αλλά όχι την εμπειρία και τις γνώσεις, για να πετύχουν την αποστολή τους.
Στέφανος Παπαδόπουλος
φωτό:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις