Όσα ειπώθηκαν στην ΚΟ της ΝΔ. Γκρίνιες, φαρμακερές ατάκες και υπονοούμενα.

«Γαλάζιες» γκρίνιες, ευθείες βολές και υπονοούμενα για το κυβερνητικό έργο είχε το «μενού» στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησε βέβαια και η σκληρή κριτική των «11» βουλευτών της ΝΔ, που κατέθεσαν ερώτηση για τους ανέργους 55+. Αν και το «βαρύ πυροβολικό» της σκληρής κριτικής του κυβερνητικού έργου έκανε «κράτει τις μηχανές» δεν έλειψαν οι αιχμές για το Επιτελικό Κράτος, την αμφιβολία πλέον για αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την μάστιγα της ακρίβειας και τους… «κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί».

Ειδικότερα, ο βουλευτής Φάνης Παππάς (Β Θεσσαλονίκης) σημείωσε ότι χάνονται εκλογές εκεί που δεν το περιμέναμε, σε δήμους, οργανώσεις, Επιμελητήρια. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως παράταξη» κατέληξε με την Μαρία Ελένη Σούκουλη (βουλευτής Κορινθίας) να προσθέτει: «Υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο για ακρίβεια, οικονομία και Δικαιοσύνη. Ερώτημα αν η αυτοδυναμία είναι εφικτή».

Από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης πήρε τον λόγο και ζήτησε την επέκταση του μέτρου της αναγραφής του αριθμού των σταυρών και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όπως έγινε με αυτά των ευρωεκλογών (κατόπιν δικής του πρότασης στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2024). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το αδιάβλητο της καταμέτρησης της σταυροδοσίας και ενισχύεται η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας για την προσέλκυση και των νέων στην πολιτική. Η πρόταση χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, άσκησε επίσης κριτική υπογραμμίζοντας: «Λόγω του πρωθυπουργού είμαστε τόσοι πολλοί βουλευτές στην αίθουσα και εξαιτίας της στρατηγικής του. Όπως ο πρωθυπουργός τόνισε «η ενότητα είναι η μαγική λέξη». Ενότητα όμως από όλους, προς όλους. Αυτοί την ενότητα όμως δεν τη βιώσαμε στην εξεταστική επιτροπή. Μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές αισθανθήκαμε μόνοι. Και δεν αναφέρομαι στη δήλωση σας στην τηλεόραση. Αναφέρομαι στον τρόπο αντιμετώπισης όλης της περιόδου άσκησης των καθηκόντων μας. Είχαμε μείνει μόνοι τότε να δίνουμε αγώνα. Χωρίς βοήθεια από το επιτελικό κράτος».

Για το Επιτελικό Κράτος ανέφερε συγκεκριμένα: «Το επιτελικό κράτος έφερε αποτελέσματα. Δεν το αποδομω. Πρέπει όμως να δούμε και τα λάθη. Γιατι χάσαμε κεφάλαιο τόσους μήνες με τα ομόφυλα ζευγάρια; Γιατί το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε στα Τέμπη; Αποδεικνύεται πως είχαμε δίκιο. Πως δεν υπήρξε συγκάλυψη. Υπήρξαν όμως πολλά λάθη . Λάθη σημαντικά που μας στοίχισαν. Για να μην αναφερθώ στις διαρροές που γίνονται. Δεν είμαστε στην πολιτική για να τροφοδοτούμε τις παραπολιτικές στήλες.

Το επιτελικό κράτος οφείλουμε να το βελτιώσουμε.

Κύριε πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για δύο κόσμους στη ΝΔ. Είμαι σινεφίλ και θα μιλήσω με ταινίες. Υπάρχουν μέλη που θεωρούν τους εαυτούς τους ως «illuminati» και όλους τους άλλους τους θεωρούν ως «αναλώσιμους». Οι πρώτοι θεωρούν πως δεν πρέπει να αγωνίζονται και να απολαμβάνουν την εξουσία. Πώς έχουν μόνο δικαιώματα. Οι δεύτεροι είμαστε εκείνοι που βγαίνουμε στα δύσκολα. Που δίνουμε αγώνα. Σαν την ταινία «ο στρατιώτης Ράιαν» που τρώνε τις σφαίρες οι πρώτοι της απόβασης και μετά έρχονται οι πεφωτισμένοι να βάλουν απλά τη σημαία της κατάληψης!».

Προσωπικά βγήκα 5 φορές την πρώτη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στην τηλεόραση επειδή αρνούνταν κάποιοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Πέντε φορές! Άλλοι δεν έβγαιναν καν.
Το πολιτικό μου κορμί μετράει πληγές.

Τέλος να πούμε πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν υπάρχουν πληβείοι και πατρίκιοι της ΝΔ. Κι αυτό το λέω κυρίως προς τους υπουργούς. Δεν είναι δυνατό τα λάθη των άλλων να τρέχει διαρκώς να τα μπαλώνει ο ΠΘ αναλώνοντας προσωπικό κεφάλαιο. Αυτός είναι που θα μας οδηγήσει στις επόμενες εκλογές. Οφείλουμε να τον στηρίξουμε».

Ο βουλευτής της ΝΔ από τα Δωδεκάνησα, Βασίλης Υψηλάντης, μίλησε για «σύστημα εμίρηδων» και «κακομοίρηδων». «Και εγώ από το 2012 αναμένω κάποιας κυβερνητικής αποδοχής. Περισσότερα χρόνια από εσάς περιμένω, αλλά δεν την έχω τύχει. Είμαι στεναχωρημένος με ένα σύστημα εμίρηδων όπως τους είπε ο Μαρκόπουλος με άλλα λόγια και αρκετούς κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί».

Ο Νίκος Βλαχάκος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «έχουμε ταλαιπωρηθεί από τη ζωή με τις προσβολές της από το 1996 και μετά έχουμε 3 εθνικές τραγωδίες, τα Ίμια, το Μάτι όπου η NΔ δεν έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους και τα Τέμπη που την εργαλειοποίηση έκανε η αντιπολίτευση με ένα σκοτεινό πέπλο».

Πάντως η κυβέρνηση έκανε λόγο για ενωτικό και εποικοδομητικό κλίμα, γόνιμη συζήτηση και ομόφωνη αναγνώριση ότι προέχει η κομματική και κοινοβουλευτική ενότητα. Έλαβαν το λόγο, μετά τον ΠΘ και Πρόεδρο της ΝΔ και την εκλογή Βεσυρόπουλου, 18 βουλευτές, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Μίλησαν κατά σειρά: Ελίζα Βοζενμπεργκ, Χάρης Θεοχάρης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Αμυράς, Βασίλης Υψηλάντης, Μπάμπης Αθανασίου, Μαριλένα Σουκουλη, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καιριδης, Σπύρος Κυριάκης, Φάνης Παππάς, Μάξιμος Σενετάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Καπετάνος, Γιώργος Αυτιάς, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ορισμένοι, σύμφωνα με τη ΝΔ, τόνισαν ότι σε κάποιους τομείς απαιτείται επιτάχυνση στην υλοποίηση πολιτικών, ενώ δύο βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όλων των στελεχών.
Ελίζα Βόζενμπεργκ: Στην ευρωβουλή οι 7 εκλεγέντες είμαστε σαν γροθιά. Το ΕΛΚ αναγνωρίζει όχι μόνο την ενότητα αλλά για πρώτη φορά ότι η χώρα είναι αναβαθμισμένη λόγω του Πρωθυπουργού.
Αντιλαμβάνονται πια στο ΕΛΚ και στις άλλες πολιτικές ομάδες ότι οι οποιεσδήποτε διαφορές με Τουρκία είναι ευρωτουρκικές διαφορές κ όχι ελληνοτουρκικές. Το πρώτο διάστημα λειτουργήσαμε φοβικά στο δημόσιο διάλογο τραγωδίας Τεμπών. Στη μάχη αυτή βγήκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι μπροστά.

Θεοχάρης: Βλέπω πολλούς να μας λένε ότι το παιχνίδι δεν γυρίζει. Διαφωνώ. Όμως το παιχνίδι δεν γυρίζει μόνο από τον πρωθυπουργό ή μόνο από το κόμμα ή μόνο από την ΚΟ. Γυρίζει από όλους μαζί. Είναι χρέος μας να γυρίσει. Όλοι στην ΚΟ μπορεί να έχουμε αντιρρήσεις για επιμέρους πολιτικές. Πρέπει να προβάλουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει και να τις συνεχίσουμε. Ωστόσο το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας αλλάζει και δεν έχουμε πολυτέλεια να πάμε σε 7 εκλογικές αναμετρήσεις όπως η Βουλγαρία.

Σκυλακάκης: Προχθές μπήκαμε σε μείζονα διεθνή οικονομική κρίση. Όχι κρίση διόρθωσης αλλά δομικού χαρακτήρα που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Αυτό θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα που πρέπει να τα ξέρει η ΚΟ. Όλο αυτό κάνει πιο δύσκολους τους χειρισμούς και μεγαλύτερη την ευθύνη. Χρειάζεται απόλυτη ενότητα και αποτελεσματικότητα.

Αθανασίου: Πιστεύω πως στο τέλος της περιόδου μέχρι το 2027 θα έχει πλήρως ανατραπεί το κλίμα. Να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την παραμελημένη Λέσβο που επί των ημερών σας γνωρίζει ανάπτυξη, είναι απέραντο εργοτάξιο.

Κυριάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κερδίσουμε. Όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες μια άνευ προηγουμένου επίθεση με θεωρίες συνωμοσίες που πέρασαν στον κοινωνικό ιστό. Επίθεση που δεν αφορά μόνο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά στο σύνολο της ΚΟ. Και αν αντέξαμε, είναι γιατί όλοι μαζί σταθήκαμε ενωμένοι σαν μια γροθιά και κρατήσαμε ενωμένοι. Η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Και για να μείνει ισχυρή η χώρα μας θα πρέπει η ΚΟ να παραμείνει ενωμένη. Κάνεις δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είμαστε εδώ γιατί ανήκουμε στη ΝΔ.

Αντωνίου: Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι σήμερα μαύρο- άσπρο. Είμασταν στο μαύρο κ έχουμε πάει στο άσπρο. Η δουλειά μας είναι να ασκούμε κριτική και να πιέσουμε για να καταφέρουμε πράγματα. Και χθες ανέφερα στον Πρόεδρο στην επίσκεψη του ότι η ανεργία στην περιοχή μας είναι τεράστια. Ανακοινώσαμε 700 θέσεις και σε τέσσερις μέρες έκλεισε το πρόγραμμα. Η ευθύνη είναι όλων μας. Αλλά αυτή συζήτηση δεν πρέπει να μας διχάσει, πρέπει να μας ενώνει, η ΝΔ προχωρούσε μπροστά όταν ήμασταν ενωμένοι.

Πλεύρης: Τώρα ξεκινάει η πραγματική πολιτική. Και απευθύνομαι κυρίως στους βουλευτές που έχουν εκλεγεί το 2019. Η πραγματική πολιτική δεν είναι στο 41% . Είναι όταν πηγαίνεις στον κόσμο και εκεί έχεις δύο επιλογές: Αν η λογική είναι ο σταυρός, τότε πας στο καφενείο ή στο κανάλι και λες ότι «εγώ τους τα έχω πει». Και υπάρχει και η πολιτική που μπαίνεις μέσα και λες «ναι, έχουμε κάνει αυτά τα λάθη, αλλά έχουμε κάνει και όλα αυτά τα σωστά. Η διαφωνία μπορεί να είναι και δημιουργική, αλλά δε μας επιτρέπεται την διαφωνία να την κάνουμε διαφωνία εσωστρέφειας.
Ο πολιτικός είναι αυτός που βγαίνει μπροστά – εκφράζει και τις διαφωνίες του, αλλά να πάμε και ακόμη παραπάνω ώστε να πούμε ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την παράταξη. Γιατί στο τέλος της ημέρας ψηφιζόμαστε όχι ως πρόσωπα, αλλά ως μέρος ενός ψηφοδελτίου που αν δεν ήμασταν σε αυτό, δεν θα είχαμε ούτε το 10% από αυτο.
Τέλος το αυτομαστίγωμα, προφανώς έχουν γίνει λάθη που αναγνωρίζονται, αντί να τα κοιτάμε και να λέμε «εγώ τα είπα αλλά δε με άκουσαν», πάμε στα παραπάνω, στα σωστά, και οι υπουργοί να δέχονται περισσότερο και τους βουλευτές

Κακλαμάνης: Σήμερα ήρθε να με συναντήσει το προεδρείο των θυμάτων από το Μάτι, ήταν η επιτομή του πόνου αλλά και της αξιοπρέπειας
Οι βουλευτές είναι οι αγωγοί μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής στο λαό αλλά και της αγωνίας και των προβλημάτων του λαού και ιδιαίτερα των λαϊκών τάξεων προς την κυβέρνηση και προς εσάς. Οτιδήποτε κάνουν ή λένε, στόχο έχουν την αγωνία για τρίτη θητεία της ΝΔ.
Στους υπουργούς κ. Πρόεδρε, πρέπει να τους πείτε «τέλος πρέπει να ενημερώνουν τους βουλευτές». Η ΚΟ θα κάνει αυτό που πρέπει, το πράξαμε στο παρελθόν, το πράττουμε σήμερα και θα το πράξουμε και στο μέλλον, να μην έχετε καμία αμφιβολία γι’αυτό.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις