H Eurostat ανακοίνωσε σήμερα την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μήνα Ιούλιο, με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα να προκαλούν προβληματισμό εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ο οποίος αναφέρεται πλέον από διεθνή μέσα ως «ο χειμώνας των κοινωνικών ταραχών».
Συγκεκριμένα η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων με ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 30% (28.6). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αυτό το ποσοστό είναι τον Ιούλιο, που πάρα πολλοί νέοι απασχολούνται ως εποχιακοί υπάλληλοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως το ποσοστό το χειμώνα μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιο.
Κι εδώ ξεκινάει το βασικό πρόβλημα, αφού η ήδη φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, εκτός από την περαιτέρω φτώχεια που έρχεται τον χειμώνα, θα αντιμετωπίσει και άλλο ένα «πρόβλημα».
Τον περιορισμό των ευκαιριών μετανάστευσης των νέων Ελλήνων προς το εξωτερικό.
Η βαλβίδα αποσυμπίεσης της ελληνικής κοινωνίας ήταν και είναι η μετανάστευση.
Τα μνημονιακά χρόνια, η πλειοψηφία της νεολαίας γνωρίζει πως θα κάνει λίγη υπομονή και ύστερα θα φύγει για κάποια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης.
Όμως με την ενεργειακή κρίση που έχει ήδη έρθει αυτή η βαλβίδα αυτή «κλείνει», αφού τα κραταιά ευρωπαϊκά κράτη του βορρά θ’ αντιμετωπίσουν οικονομική ύφεση και θα αδυνατούν να απορροφήσουν άλλους ενδοκοινοτικούς μετανάστες.
Έτσι από Σεπτέμβριο πλέον θα υπάρχουν στη χώρα πολλοί νέοι ‘Έλληνες που θα αισθάνονται «παγιδευμένοι» σε ένα φτωχοποιημένο και διεφθαρμένο κράτος, κάτι που μοιραία θα προκαλέσει στρες, εκνευρισμό μέχρι και μίσος.
Αυτό σε συνδυασμό με την είσοδο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, πολλών περιθωριακών στοιχείων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δημιουργεί ένα εκρηκτικό «μίγμα», πολύ από αυτό που υπήρχε το 2008, το οποίο δεν θέλει και πολύ να «τιναχθεί στον αέρα».
Μάλιστα αν σε αυτό το μείγμα προσθέσει κανείς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ίσως πιο αντιδημοφιλή πρωθυπουργό στη νεολαία των τελευταίων ετών, με καθημερινές σχεδόν ακραίες ύβρεις προς το πρόσωπό του, ο οποίος μάλιστα δείχνει να μην έχει επαφή με την κοινωνία, τότε αυτό αναβαθμίζεται από πυρίτιδα σε… νιτρογλυκερίνη ίσως και C4.
Επιπλέον η κατάσταση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον Δεκέμβρη του 2008, ως προς το ότι η χώρα εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο κι αυτό οι πολίτες το νιώθουν. Τότε η Ελλάδα έκανε τη μετάβαση από τις εποχές της αφθονίας, στα μνημόνια. Τώρα γίνεται η μετάβαση από τη μνημονιακή Ελλάδα στην πάμφτωχη Ελλάδα…
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων από την κυβέρνηση , καθώς από το φθινόπωρο πιθανόν «μία σπίθα» να αρκεί για να τιναχτεί η κοινωνία στον αέρα και τα θλιβερά επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 να μοιάζουν με «βαρελότο».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις