Η χθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα της Nέας Δημοκρατίας ήταν η πρώτη από τότε που το κόμμα έγινε κυβέρνηση το 2019, στην οποία κυριάρχησαν τόσο πολύ η γκρίνια, τα παράπονα, η αμφισβήτηση σε πολιτικές και πρόσωπα, η αμφισβήτηση από ορισμένους βουλευτές ακόμα και για το αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα καταφέρει εκ νέου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Πολλοί λένε ότι αυτό το εκρηκτικό κλίμα ήταν αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι γίνονται σπάνια κοινοβουλευτικές ομάδες στη Νέα Δημοκρατία και άρα οι βουλευτές δεν μπορούν να εκτονωθούν.
Την χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση πάντως όλοι την χαρακτήρισαν χρήσιμη, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που κρατούσε σημειώσεις και απαντούσε όποτε χρειαζόταν μέχρι και τους πιο επικριτικούς βουλευτές.
Κι αν κάτι βγαίνει με σαφήνεια από την χθεσινή διαδικασία είναι τα μηνύματα που έστειλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ηγεσία του κόμματος τους.
Πρώτο μήνυμα ο προβληματισμός για την ιδεολογική κατεύθυνση και το στίγμα που παράγει η πολιτική του κόμματος. Ο φόβος που διατύπωσαν οι περισσότεροι είναι πως το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ της παραδοσιακής βάσης της παράταξης και της κυβέρνησης, αν δεν καλυφθεί άμεσα, όχι απαραίτητα με δεξιά στροφή -κάτι που απέκλεισε και ο πρωθυπουργός- αλλά με σεβασμό στην ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί από αυτούς που έμειναν στον καναπέ στις 9 Ιουνίου δεν θα προσέλθουν ξανά για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του Κώστα Βλάση πως αν δεν πείσουμε τον κόσμο της παράταξης μας ότι είμαστε το κόμμα για το οποίο αγωνίστηκε και πιστεύει τόσα χρόνια στις άλλες εκλογές θα μας πουν πάτε να σε κυβερνήσετε με τον Βελόπουλο και την Λατινοπούλου.
Δεύτερο μήνυμα η ενόχληση για τις αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και κρατικών στελεχών. Η δήλωση Καράογλου πως μετά από 20 χρόνια αγώνων στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρει στο τηλέφωνο ένα διοικητή οργανισμού είναι χαρακτηριστική. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται αυτό. Και στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με βουλευτές προεκλογικά στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα των αλαζονικών συμπεριφορών είχε τεθεί ξανά, χωρίς όπως φαίνεται να έχει βελτιωθεί κάτι. Σε πολλούς βουλευτές υπάρχει η αίσθηση ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν τους δίνει σημασία και ότι αυτό συμβαίνει επειδή και το Μέγαρο Μαξίμου έχει σε δεύτερη μοίρα την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μάλιστα είναι τέτοια η ενόχληση των βουλευτών για αυτές τις συμπεριφορές, ώστε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς που ανέλαβαν για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο προτρέποντας τους να θυμούνται την παροιμία «χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετάνε όταν ξεπεζέψεις».
Το τρίτο μήνυμα αφορούσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς πολλοί ξεκαθάρισαν πως η επιλογή του προσώπου δεν μπορεί να είναι πια μία αυστηρά προσωπική υπόθεση του πρωθυπουργού. Έστω και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να κλείσει η προεδρολογία που άνοιξε πρόωρα, χθες τρεις βουλευτές, οι κύριοι Πλεύρης, Μηταράκης και Βλάχος και πριν από λίγες μέρες και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης έθεσαν το θέμα του παραταξιακού υποψηφίου. Πολλοί στην κοινοβουλευτική ομάδα περιμένουν την ομιλία του Κώστα Καραμανλή την επόμενη Δευτέρα όπου ενδεχομένως είτε από την ένταση της κριτικής που θα διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός είτε από μια σιβυλλική φράση που θα χρησιμοποιήσει θα φανεί αν θα τον ενδιέφερε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση το όνομα του έχει πέσει στο τραπέζι από πολλούς βουλευτές όπως και το όνομα του νυν προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που επίσης ακούγεται ως μια επιλογή ασφαλείας που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πάνω από 15 βουλευτές είναι αποφασισμένοι να απέχουν από την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή σε περίπτωση που ο κύριος Μητσοτάκης επιμείνει στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.
Και η άρνηση τους αυτή συνδέεται και με τα επινίκια το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.
Και αυτό είναι το τέταρτο μήνυμα που έστειλαν πολλοί βουλευτές λέγοντας ότι μπορεί στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας να πρέπει να ψηφίζονται νομοσχέδια και να επιλέγονται πολιτικές που δεν είναι τόσο ταυτισμένες με το DNA και τα «πιστεύω» των οπαδών της παράταξης, αλλά δεν χρειάζεται μετά την ψηφοφορία να τους τρίβουμε στη μούρη και αυτό που με το ζόρι ψηφίσαμε.
Μάλιστα όπως έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός περισσότερη ζημιά έκανε στον κόσμο της παράταξης η εικόνα με τα επινίκια το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου πάρα η ψήφιση αυτή καθαυτή. Και φυσικά η κριτική αφορά και τους κ.κ. Σκέρτσο και Πατέλη που πήραν μέρος στην γιορτή για την ψήφιση του νομοσχεδίου όπως και την πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι. Και ήταν τόσο έντονη η κριτική από πολλούς βουλευτές γι’ αυτό το περιστατικό ώστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι αυτή η γιορτή ήταν λάθος και έστειλε λάθος μηνύματα.
Το πέμπτο μήνυμα αφορούσε την λειτουργία του περίφημου επιτελικού κράτους και το συγκεντρωτισμό εξουσίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρκετοί βουλευτές ανέφεραν ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργούσε αποτελεσματικά όταν στο Μαξίμου υπήρχαν οι κύριοι Δημητριάδης και Γεραπετρίτης τώρα όμως το μοντέλο δε λειτουργεί. Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αλλαγές αλλά και να δώσει μια σχετική αυτονομία στους υπουργούς που όπως είπαν αρκετοί βουλευτές για κάθε πράγμα που τους ρωτάμε ή του ζητάμε μας απαντούν ότι πρέπει να ρωτήσουμε το Μαξίμου.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής πεντάωρης διαδικασίας είναι ότι ο πρωθυπουργός άκουσε, πήρε τα μηνύματα και έμαθε πράγματα που όπως είπε και ο ίδιος δεν γνώριζε. Το αν θα αξιοποιήσει όλα αυτά που έμαθε στην χθεσινή διαδικασία θα φανεί από τις διορθωτικές κινήσεις, τις επιλογές και τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις