Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι αυξήσεις στο ρεύμα, δημιουργώντας πανικό στη Κυβέρνηση η οποία ψάχνει να βρει τρόπους να τις φρενάρει. Στην αγορά πλέον η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια από τα 14,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα αυξηθεί στα 18 λεπτά, στην καλύτερη περίπτωση, αν περάσουν οι αυξήσεις της χονδρικής στην λιανική.
Οι παράγοντες που προκαλούν την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης προκαλούνται από την απότομη υποχώρηση της παραγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, την αύξηση της ζήτησης λόγω χειμώνα και των κορεσμένων διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να επιδεινώνονται.
Για το λόγο αυτό το υπουργειο Περιβάλλοντος ετοιμάζει έκτακτη παρέμβαση η οποία θα γίνει πριν ή μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων ρεύματος από τους παρόχους.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το θέμα της επαναφοράς του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων.
Ο λόγος για το μηχανισμό που θέλει ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία ώστε τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ωστόσο όταν είχε εφαρμοστεί κατα την περίοδο της ενεργειακής κρίσης είχε αντίθετα αποτελέσματα, αφού αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος αυξάνονταν κατ’ επέκταση, τις χονδρεμπορικές τιμές.
Δεν λείπουν όμως και τα νέα σενάρια στήριξης, τα οποία αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις.
Το θέμα είναι απο που θα αντλήσει η Κυβέρνηση τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων για τον χειμώνα.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, αναζητείται και ένας συμβατός με το ευρωπαϊκό πλαίσιο τρόπος ενίσχυσης, ώστε να μην τεθεί από την Κομισιόν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο παράλληλα.
Έτσι λοιπόν, συζητείται αντί της φορολόγησης των εσόδων, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς θεωρείται συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ αναμένεται να επαναφέρει στη Κομισιόν το θέμα των προβληματικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αυτές προκαλούν στρεβλώσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Παράλληλα, θα επαναλάβει το ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών από τις χονδρεμπορικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις.
Το ζήτημα αυτό άλλωστε ανέδειξε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg, όταν τόνιζε ότι: «Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο».
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν κινηθεί συντονισμένα έναντι των Βρυξελλών, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «επαναλαμβανόμενης αποσύνδεσης» των αγορών ηλεκτρισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από αυτές της Δυτικής Ευρώπης.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις