Η υπόθεση του Εσθονού Επίτροπου ξεκίνησε από το 2015 – Αν και η Κομισιόν τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, δεν τον διέγραψε από τα μητρώα και φαίνεται πως τον πλήρωνε κανονικά

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για τον βιασμό μιας συναδέλφου του, 20 χρόνια νεότερής του, από το δικαστήριο της βελγικής πόλης Μονς στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ είναι ο Εσθονός Margus Rahuoja, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής το 2015, όταν συνέβησαν τα γεγονότα για τα οποία κατηγορήθηκε.

rahuoja

Ο 53χρονος Rahuoja καταδικάστηκε αρχικά από το Δικαστήριο των Βρυξελλών, καθώς, όπως προέκυψε από τις έρευνες είχε διοργανώσει ένα πάρτι «για να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους και να γιορτάσει τη γέννηση της κόρης του», αλλά τα πράγματα «εξελίχθηκαν διαφορετικά και εκφυλίστηκαν».

Ο Εσθονός πολιτικός επέμεινε ότι η συνεύρεσή του με την κοπέλα ήταν συναινετική, ωστόσο «αφού το δικαστήριο εξέτασε όλα τα γεγονότα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε συναίνεση», δήλωσε δικαστής στο AFP που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Το δικαστήριο έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το θύμα ήταν 20 χρόνια νεότερο από τον Rahuoja και τελούσε υπό την εποπτεία του εκείνη την περίοδο, γεγονός που λειτούργησε επιβαρυντικά στην ποινή του.

Μαζί με την ποινή των τεσσάρων ετών, ο 53χρονος υποχρεώθηκε να καταβάλει στο θύμα αποζημίωση άνω των 30.000 ευρώ. Παράληλλα, του αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ψήφου.

Κλείσιμο

Ο Rahuoja άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ωστόσο καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Εκείνος προχώρησε σε νέα έφεση κατά της ετυμηγορίας, μέχρι που η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου στο ποινικό δικαστήριο της Μονς, το οποίο του επέβαλε τον Σεπτέμβριο ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή.

Εύκολη απαλλαγή

Σύμφωνα με τους Brussels Times, η Επιτροπή απάλλαξε τον Rahuoja από τα καθήκοντά του, αλλά δεν φέρεται να τον αφαίρεσε από τα μητρώα της κι εκείνος να συνέχισε να λαμβάνει 14.000 ευρώ καθαρό μηνιαίο μισθό καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, η οποία συνεχιζόταν από το 2015.

Αυτό «ισοδυναμεί με μακροχρόνια άδεια μετ’ αποδοχών… Δεν θα έχει περάσει ούτε μια ώρα πίσω από τα κάγκελα» σχολίασε ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer στη Libération.

Παραμένει ασαφές αν η Επιτροπή θα του αφαιρέσει τώρα τη σύνταξη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις