Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Νότη Μηταράκη και του Παύλου Πολάκη, με αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις που αφορούν στις κλειστές δομές φιλοξενίας και όλες, τόνισε, θα διακρίνονται από διαφάνεια.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η εικόνα από τα νησιά και την υπόλοιπη χώρα είναι σαφώς καλύτερη, καθώς μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές κατά 30%, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι από τις 120 “σκόρπιες δομές” φτάσαμε στις 36.

Ζητούμενο είναι τώρα να έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και όχι όπως παλιά, “το μπάτε σκύλοι αλέστε”, συνέχισε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι “120 εκατ. πληρώνουμε εμείς για όλες τις δομές, ενώ εσείς του ΣΥΡΙΖΑ πληρώσατε μόνο για την ηπειρωτική Ελλάδα 125 εκατ.”.

Μεταξύ του υπουργού και του Παύλου Πολάκη ξέσπασε κόντρα για το κόστος μίας έκθεσης που έγινε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική έξι σημείων για τη μείωση των ροών και η ύπαρξη των κλειστών ελεγχόμενων δομών θεωρούμε ότι έχει έναν σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο. Το ίδιο λένε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εσείς τι λέτε; Να τους αφήνουμε να μπαίνουν στα νησιά, γιατί καταγγέλλετε την πολιτική προστασίας των συνόρων, να τους αφήνουμε να μπαίνουν κατά χιλιάδες στα νησιά, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, απλώς να τους πηγαίνουμε στην Αθήνα, να μην τους αφήνουμε εκεί. Αυτό λέτε, αυτό λένε όλες οι επιτροπές αγώνα” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου και απηύθυνε το ερώτημα: “Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, τα νησιά μας ήταν καλύτερα το 2015 απ’ ότι είναι σήμερα;”.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι “μία καλή κατασκευή κανονικής οικίας, είναι περίπου 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν κάνεις αυτό το πράγμα με τους οικίσκους κλπ. δεν πάει παραπάνω από 300 με 400 ευρώ το τετραγωνικό και να είναι και αξιοπρεπές. Πόσο κοστίζει δηλαδή αυτό το πράγμα που εσείς κάνετε; Τιμή τετραγωνικού δηλαδή”.

 

Μηταράκης: Κάνουμε πράξη τις ευρωπαϊκές πρακτικές διαφάνειας, καταργώντας τις απευθείας αναθέσεις στις συμβάσεις

“Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη στην διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων” τόνισε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την συμφωνία-πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τακτικών και έκτακτων αναγκών του κράτους για το Μεταναστευτικό, τα επόμενα τέσσερα έτη, στη φύλαξη, τη καθαριότητα, την απολύμανση και τη συντήρηση των δομών φιλοξενίας μεταναστών και των λοιπών εγκαταστάσεων του υπουργείου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση των διατάξεων για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, με την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση συμφωνιών πλαίσιο -κατά την βέλτιστη δηλαδή ευρωπαϊκή πρακτική- με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες, γεγονός που ώθησε την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει συγχαρητήρια στη χώρα μας.

Συμπλήρωσε προσέθεσε ότι παραλλήλως με την ακολουθούμενη πολιτική της υιοθέτησης των σύγχρονων ευρωπαϊκών πρακτικών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου οι διατάξεις που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις για κάθε δαπάνη σχετική με το μεταναστευτικό.

Σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό για την τέταρτη κατά σειρά σύμβαση, καθώς είχε προηγηθεί ενημέρωση για τις συμβάσεις για τον φράκτη του Έβρου, της κατασκευής των κλειστών-ελεγχόμενων δομών της Σάμου, της Κω και της Λέρου και για την σίτιση αιτούντων άσυλο.

μετανάστες

Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάζεται στη Σάμο

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε επίσης ότι η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάζεται στην Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ προανήγγειλε ότι συντόμως θα ακολουθήσει η πέμπτη σύμβαση για τις δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Όπως τόνισε, επί ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διατέθηκαν 2 δισ. ευρώ για την διαχείριση του μεταναστευτικού, καμία σύμβαση δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή, καθώς ήταν όλες κάτω των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Μηταράκης, η νέα σύμβαση αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε υπηρεσίας αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Για την ανάθεσή της προηγήθηκε διαγωνισμός με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά, με διάρκεια τέσσερα έτη, με συνολική ετήσια αξία 112.512 εκατ., και αφορά όχι μόνο τις δομές φιλοξενίας αλλά και τις περιφερειακές υπηρεσίες και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Όπως είπε επίσης ο κ. Μηταράκης, η μεγάλη καινοτομία του διαγωνισμού είναι ότι ανά σημείο, ένας ανάδοχος έχει συνολικά την ευθύνη για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση της εγκατάστασης, γεγονός που οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας, αφενός εξοικονόμησης κόστους, αφετέρου εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων από πλευράς της αναθέτουσας αρχής.

enikos.gr