«Aποχαρακτήρισαν», αφού τα πέρασαν από κρισάρα, κάποια έγγραφα – φληναφήματα της ΚΥΠ

 

Αντί να δώσουν στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία του ελληνικού κράτους με ουσιαστικά στοιχεία για για το πως η χούντα πρόδωσε την Κύπρο, «αποχαρακτήρισαν», αφού τα πέρασαν από κρισάρα, κάποια έγγραφα – φληναφήματα της ΚΥΠ, τα οποία οι Κύπριοι χαρακτηρίζουν ως … «τίποτα». Και, όχι τίποτε άλλο, αλλά η κυβέρνηση και η νυν -εκλεκτή του μεγάρου Μαξίμου- ηγεσία της ΕΥΠ, επαίρονται, διαφημίζοντας αυτή την κίνηση ως … ιστορική. Κι’ όλα αυτά, ενώ οι πληγές της Κύπρου είναι ακόμα ανοικτές.

Οπως μας «πληροφορούν» φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κατόπιν κυβερνητικών «διαρροών», μετά από πρωτοβουλία του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως, συνέστησε επιτροπή αποχαρακτηρισμού των εγγράφων, προκειμένου αυτά να εξεταστούν προσεκτικά, ώστε να μην “αποδεσμευθούν” πληροφορίες που ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν να είναι εθνικά ευαίσθητες.

 

Τσάμπα τον κόπο

Τσάμπα τον κόπο. Τα έγγραφα δεν λένε τίποτα, αφού ουδεμία ουσιαστική και νέα πληροφορία προσφέρουν για την υπονομευτική πολιτική της χούντας έναντι της μεγαλονήσου, και τα παρασκηνιακά μαγειρέματα με τον ξένο -ιδιαίτερα τον αμερικανικό- παράγοντα, που, ως γνωστόν οδήγησαν στην προδοσία και την εισβολή του «Αττίλα». Περισσότερα έχουμε μάθει από την ιστορική έρευνα, το άνοιγμα του περίφημου «φακέλλου της Κύπρου», από βιβλία που γράφτηκαν βάσει στοιχείων από αρχεία ξένων μεγάλων δυνάμεων, παρά από τα «απόρρητα» αρχεία της χουντικής ΚΥΠ που αναφέρονται στην περίοδο δύο μήνες πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αραγε, μόνο αυτά τα στοιχεία περιέχουν τα αρχεία της ΚΥΠ; Επιπέον, στοιχεία σε αρχεία άλλων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, που να προσφέρουν ουσιαστικές πληροφορίες, δεν υπήρχαν για να δοθούν στη δημοσιότητα; Ο Κύπριος ιστορικός, συγγραφέας και πρώην πολιτικός που έζησε εκείνη την περίοδο από κοντά, δεδομένου ότι ήταν συνεργάτης του Μακάριου, Τάκης Χατζηδημητρίου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι τα έγραφα της ΚΥΠ αποκαλύπτουν το «τίποτα». Και διερωτήθη: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της τότε ελληνικής πρεσβείας προς το υπουργείο Εξωτερικών ή τις εκθέσεις του Γρηγόρη Μπονάνου (επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τότε);

 

Το μόνο που προκύπτει από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα είναι ότι η ΚΥΠ θεωρούσε -ή, τουλάχιστον, έτσι έγραφαν στις αναφορές- πως το υποκινούμενο από τη χούντα πραξικόπημα της ανατροπής του Μακαρίου δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και -το πιθανότερο- απέκρυπτε τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων προς το νότο της χώρας. Οπως επισημαίνει, όμως, ο Τ. Χατζηδημητρίου, ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει, η τότε ΚΥΠ είχε στοιχεία από τα μέσα Ιουνίου για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στα νότια, αλλά στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν η ΚΥΠ παρουσιάζει τον τουρκικό στρατό υπό διάλυση. Οπως και να’ χει, ακόμα και από αυτά τα απειροελάχιστα στοιχεία που αποχαρακτηρίστηκαν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η προδοσία της Κύπρου από τους χουντικούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, συνταξιούχος διπλωμάτης και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επί ΥΠΕΞ Δένδια, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΠ λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, ως λέγεται κατόπιν στήριξης του Γιώργου Γεραπετρίτη, θα έπρεπε να αντιληφθούν το ιστορικό χρέος της Ελλάδας έναντι της Κύπρου, και να μην αρκεστούν σε φληναφήματα τύπου «πράκτορα ΘουΒου».

 

Κοροϊδία

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τάκης Χατζηδημητρίου σχολίασε ότι τα έγγραφα της ΚΥΠ προωθούν περισσότερο απολιτική, παρά αποκαλύπτουν δράσεις της χούντας στην Κύπρο, σημειώνοντας, πάντως, πως τα έγγραφα είναι ενδεικτικά της πεποίθησης του δικτάτορα, Δημήτρη Ιωαννίδη, πως το πραξικόπημα στην Κύπρο δεν θα είχε επιπτώσεις

«Δεν λείπουν μόνο ημερομηνίες, αλλά και ουσία. Τι καινούργιο μας είπαν αυτά τα έγγραφα; Τίποτε το καινούργιο. Κι αυτή είναι η τακτική που ακολουθούσε η ΚΥΠ σε όλα της τα έγγραφα, που είμαι σε θέση να ξέρω γιατί τα παρακολουθούσα από τον καιρό της χούντας». Η αναφορά στη διαμαρτυρία γυναικών από τα Κοκκινοχώρια μπροστά στην ελληνική Πρεσβεία για κακομεταχείριση των πολιτικών καταδίκων, είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, μεθόδευση των χουντικών εναντίον του Μακάριου. Διερωτήθηκε δε εάν είναι «μυστικό κι απόρρητο» η αναφορά σε ένα από τα έγγραφα πως προσλήφθηκαν 50 νέοι αστυνομικοί για το Εφεδρικό.

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε και τις αναφορές στα έγγραφα στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες για το θέμα των Δήμων και διερωτήθηκε εάν είναι αποκάλυψη η αναφορά πως η αποχώρηση Ελλήνων στρατιωτών προκαλεί άγχος στους εθνικόφρονες, διότι θα επικρατήσουν οι κομμουνιστές και θ’ αναλάβουν δράση. Αλλού, αναφέρει, καταγράφεται ότι την εκδίωξη αξιωματικών καθοδηγεί μια ξένη δύναμη – εννοώντας τη Σοβιετική Ένωση – και τους κομμουνιστές και πως η Σοβιετική Ένωση είπε πως εάν φύγουν οι Έλληνες αξιωματικοί θ’ αναλάβει αυτή την ασφάλεια της Κύπρου. «Πέστε μου αν αυτά τα πράγματα έχουν λογική».

Ενώ, συνέχισε, όπως είναι σε θέση ο ίδιος να γνωρίζει, η τότε ΚΥΠ είχε στοιχεία από τα μέσα Ιουνίου για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στα νότια, αλλά στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν η ΚΥΠ παρουσιάζει τον τουρκικό στρατό υπό διάλυση.

Σε έντονο ύφος ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι για τις 15 Ιουλίου που έγινε το πραξικόπημα, «δεν λέει τίποτε» και διερωτάται εάν «δεν πήραν χαμπάρι ότι έγινε πραξικόπημα, γιατί μετά που όλος ο κόσμος το κατάλαβε, δεν έστειλαν ένα συμπληρωματικό δελτίο». Έστειλαν την επομένη, είπε, την ανάληψη της κυβέρνησης Σαμψών, τα βιογραφικά των υπουργών, ενώ μετά την εισβολή της Τουρκίας, στις 20 Ιουλίου, στα έγγραφα γίνεται λόγος για «συγκρατημένη και ήπια αντίδραση της Τουρκίας». Στο κοινό δελτίο 23 και 24 Ιουλίου 1974 σημειώνεται ότι «οι Τούρκοι δεν ήταν αποφασισμένοι για πόλεμο με την Ελλάδα», περιέγραψε ο Κύπριος ιστορικός διερωτώμενος αν «καταλάβαμε τι έγινε». Είναι αποχαρακτηρισμός εγγράφων αυτά τα πράγματα ή αποκαλυπτήρια της ηλιθιότητας της Χούντας που έκανε πόλεμο εναντίον της Κύπρου, διερωτήθηκε.

 

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι, απάντησε: «όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν, είναι και ανέκδοτα». Μετά τις 24 Ιουλίου του 974, ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, που στην Ελλάδα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τα δελτία της τότε ΚΥΠ γίνονται πιο περιγραφικά.

Οι συνωμοσίες δεν γίνονται με έγγραφα και υπηρεσίες, σημείωσε ο τότε συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, λέγοντας ότι αυτές οι συνωμοσίες γίνονται με εντολές και απεσταλμένους. Στην τελική φάση των διεργασιών για το πραξικόπημα στην Κύπρο, είπε ο Τάκης Χατζηδημητρίου, δεν επικοινωνούσαν τηλεφωνικά ή με έγγραφα με την Αθήνα, στέλναν τον Κοντόσιη να μεταφέρει τα μηνύματα στην Αθήνα και δεν ήρθε «με γραπτό κείμενο στην πούγκα του».

«Δεν υπάρχει έγγραφο ουσίας που να αναφέρεται στη δράση της Χούντας. Το περιεχόμενο τους είναι να παρουσιάζει τον Μακαριο όργανο των κομουνιστών άρα το πραξικόπημα ήταν σωτήριον», πρόσθεσε. Το μόνο που ήξεραν να κάνουν οι χουντικοί ήταν πραξικοπήματα, συλλήψεις και βασανιστήρια, σχολίασε ο κ. Χατζηδημητρίου. Αυτά δεν φαίνονται από τα έγγραφα, αλλά ήταν οι άνθρωποι της ΚΥΠ που κινούσαν εδώ τα νήματα στο εθνικό μέτωπο και την ΕΟΚΑ Β. “Άλλο τι μας έδειχναν και άλλο τι έκαναν”.

Διερωτήθηκε, τέλος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της τότε ελληνικής Πρεσβείας προς το Υπουργείο Εξωτερικών ή τις εκθέσεις του Γρηγόρη Μπονάνου (επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τότε). Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι όταν ο ίδιος πήγε μετά και τη β’ εισβολή στην Αθήνα, καθ’ οδόν προς το Λονδίνο, και είδε τον τότε ΥΠΕΞ, Γεώργιο Μαύρο, του έδειξε τα άδεια ράφια και του είπε πως δεν βρήκε κανένα έγγραφο στο υπουργείο.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις