Περίπου 27.500 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022. Όμως με βάση τη μελέτη Λύτρα, μόνο για τους περίπου 11.550 ξέρουμε ότι έφτασαν σε νοσοκομεία.
Μόλις οι 4 στους 10 θανάτους λόγω κορονοϊού που έχουν καταγραφεί, φαίνεται ότι ήταν δύσκολα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 μέχρι και τις 4 Απριλίου 2022, χρονικό διάστημα τους θανάτους κατά το οποίο ανέλυσε ο καθηγητής, έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω covid, 27.745 συνάνθρωποί μας. Ο κ. Λύτρας σημειώνει ότι είχαμε 10.466 ασθενείς που απεβίωσαν σε ΜΕΘ και 1.084 εκτός ΜΕΘ.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι περισσότεροι ασθενείς λόγω κορονοϊού, έχασαν τη ζωή τους -ή χαρακτηρίστηκε ο θάνατός τους ότι αποδίδεται στον κορονοϊό- εκτός νοσοκομείου!
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι ποιος καταλήγει λόγω του ιού αλλά πώς αυτός χάνει τη ζωή του. Το να πεθαίνει ένας άνθρωπος λόγω κορονοϊού εκτός νοσοκομείου είναι η απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και για το λόγο αυτό, όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι τα βαριά περιστατικά δέχτηκαν την φροντίδα που χρειάζονταν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η αιτία των θανάτων
Δυστυχώς λόγω της μη πρόσβασης στα δεδομένα του ΕΟΔΥ αλλά και των νοσοκομείων, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχουμε κάποια συγκεντρωτική εικόνα για την ακριβή αιτία της απώλειας ζωής ενός συμπολίτη μας ο οποίος νόσησε με covid ή διαγνώστηκε θετικός ακόμη και κατά τη διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η μεγάλες ηλικίες και το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό αποτελούν το σημαντικό τεκμήριο θανάτου. Το γεγονός δε, ότι σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων εκτός ΜΕΘ κατέληξε, αποδίδεται στη τακτική ότι δεν είχε νόημα μια τέτοια νοσηλεία.
Ίσως να φανεί κυνικό και ιδιαίτερα σκληρό, όμως περιπτώσεις ατόμων μεγάλης ηλικίας, θεωρήθηκε προτιμότερο να μη διασωληνωθούν και να μπουν σε ΜΕΘ, αλλά να “φύγουν” πιο ήσυχα.
Εκείνο όμως το οποίο ζητάμε όλοι να γνωρίσουμε, είναι ο τρόπος διαχείρισης των περιστατικών, και το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές. Όμως ακόμη και οι ειδικοί γιατροί δεν είναι σε θέση να τοποθετηθούν για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν και ακόμη να συμπληρώσουν ένα πιστοποιητικό θανάτου.
Γιώργος Σακκάς
news247.gr
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις