Ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας. Τι ανησυχεί την κυβέρνηση. Πως έγινε το “μπέρδεμα” για την είσοδο ανηλίκων στην εστίαση

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown, ανησυχεί όμως για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενόψει φθινοπώρου.

Ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας και χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή δεν έκρυψε ότι στο Μαξίμου προβληματίζονται ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται αυξημένη διασπορά του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι το πρόβλημα ξεκίνησε από το Βορρά και δη από τη Θεσσαλονίκη και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει παραδεχθεί πως ήταν λάθος ότι δεν έκλεισε νωρίτερα η συμπρωτεύουσα.

Εφέτος η κυβέρνηση ποντάρει στο “όπλο” του εμβολίου, παρότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι απολύτως ιδανική, καθώς ο αριθμός που στην πραγματικότητα παρακολουθούν οι ειδικοί με προσοχή δεν είναι τόσο τα κρούσματα όσο οι νοσηλείες σε νοσοκομεία και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Από τις διαρροές της ίδιας ανώτατης κυβερνητικής πηγής φαίνεται πως στην κυβέρνηση παρότι συνεχίζουν τις εκκλήσεις για εμβολιασμό σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, μάλλον δεν ελπίζουν πια ιδιαίτερα σε αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων και εστιάζουν ήδη στην τρίτη δόση του εμβολίου, που ξεκίνησε ήδη να χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους και θα καταστεί υποχρεωτική για τους υγειονομικούς, ώστε αν μη τι άλλο να περιοριστεί η πιθανότητα νοσηλειών που θα έφερνε το ΕΣΥ στα όρια του.

Ο Οκτώβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας και γιατί τότε θα φανεί στην πραγματικότητα εάν θα έχουν υπάρξει συνέπειες από το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου του μικρού ποσοστού εμβολιασμού των εφήβων. Το γεγονός ότι τα 805 από τα 2919 κρούσματα της Τρίτης αφορούσαν ανήλικους προβληματίζει, όχι μόνο για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών, αλλά και για τυχόν μετάδοση του ιού στους γονείς και παππούδες τους.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε πάντως την απόφαση να μην κλείνουν οριζόντια τα σχολεία και οι μεμονωμένες τάξεις να κλείνουν μόνο εάν βρεθεί θετικό το 50% + 1 των μαθητών. Επικαλέστηκε ότι εάν κάποιος μαθητής νοσήσει με κορονοϊό οι συμμαθητές του θα κάνουν κάθε ημέρα τεστ για μία εβδομάδα και υποστήριξε ότι εφέτος χάρη στους συχνούς ελέγχους και το εμβόλιο, η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με πέρυσι.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν οι γονείς θα στέλνουν το παιδί τους σχολείο εφόσον έστω και ένας συμμαθητής νοσεί. Αλλά το υπουργείο Παιδείας είναι κάθετο πως δεν θα δικαιολογούνται απουσίες και πως θα συνεχιστούν τα μαθήματα με τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, που έχουν ανακοινωθεί. Το πρόβλημα προφανώς είναι ότι εάν δικαιολογούνταν η απουσία ή έκλειναν τμήματα και σχολεία με ένα μόνο κρούσμα, θα έπρεπε το κράτος και πάλι να επιδοτήσει την άδεια των γονέων από την εργασία τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν θέλει επ ουδενί να κλείσουν τα σχολεία, τουλάχιστον όχι για όσο καιρό μπορεί να το αποφύγει, καθώς η τηλεκπαίδευση στην πραγματικότητα δεν υποκαθιστά τη σχολική αίθουσα, αλλά και γιατί δεν το επιθυμούν και πολλοί γονείς και μαθητές.

Ήδη εν τω μεταξύ επικράτησε αλαλούμ με την είσοδο των εφήβων 12 έως 17 ετών στους κλειστούς χώρους της εστίασης και διασκέδασης. Η ΚΥΑ, που η ίδια η ΝΔ διένειμε την Κυριακή για τα νέα μέτρα, που συνιστούν ένα “μίνι lockdown για ανεμβολίαστους”, ανέφερε ότι το μέτρο της εισόδου μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους εστίασης, αφορά και τα παιδιά από 12 ετών και άνω. Αυτό όμως προκάλεσε αντιδράσεις και από τους καταστηματάρχες της εστίασης και γονείς που θεώρησαν ότι πιέζονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά έκανε λόγο για παρερμηνεία της ΚΥΑ και στη συνέχεια διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ άλλη ΚΥΑ από αυτή που ο ίδιος υπέγραψε εν τέλει το βράδυ της Κυριακής και στην οποία αναφέρεται ότι οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης μόνο με rapid test, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Υποστήριξε δε ότι κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρονικό draft που δεν είχε πάρει ακόμη ΦΕΚ (πράγματι το εν λόγω κείμενο δεν είχε αριθμό ΦΕΚ) και ότι… δεν το κυκλοφόρησε η κυβέρνηση.

Εν τέλει πάντως αποσαφηνίστηκε ότι οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης με rapid test 48 ωρών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξήγησε ότι καθώς η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι δεν νοσεί, για τους εφήβους 12- 18 ετών υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού, κάτι στο οποίο παρακινεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να έχουν τα rapid test 48ώρου, προκειμένου να μπορούν οι οικογένειες να τρώνε πχ μαζί σε εστιατόριο.

Διευκρίνισε δε όσον αφορά στους μαθητές, που μετακινούνται με ΚΤΕΛ για το σχολείο τους, ούτως ή άλλως όσα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν rapid ή self test για την είσοδο τους στις σχολικές αίθουσες, το οποίο θα επιδεικνύουν και στο λεωφορείο.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις