Ακόμη και αν υπάρξει πλόον άξονας Καραμανλή – Σαμαρά, δεν θα απειλήσει τον επικυρίαρχο Νεομητσοτακισμό

Σε εντυπωσιακό άρθρο στην ιστοσελίδα του ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης σημείωνε, ότι η «αναγκαία ανατροπή του θλιβερού μητσοτακικού καθεστώτος δεν νομιμοποιεί συμπράξεις με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και με δυσαρεστημένους ολιγάρχες».

Ο σκοπός «δεν αγιάζει τα μέσα».

Αναφερόταν στην παρουσία πολιτικών του ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτης και δι΄ αντιπροσώπου, Ανδρουλάκης) αλλά και της ΝΔ (Σαμαράς και Δένδιας) σε εκδήλωση εφημερίδας που θεωρείται η αιχμή του αντιμητσοτακισμού, στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα υπερδεξιές θέσεις και φιγούρες.

Ιδιαιτέρως όμως στηλίτευσε τους δυο ομιλητές, που παλαιότερα κρατούσαν αποστάσεις από «τα άκρα»: Τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που «είχε δεχθεί επιθέσεις το παρελθόν από την εφημερίδα» και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο σημείωνε:

«Παρότι είναι γνωστός ως μετριοπαθής πολιτικός της Δεξιάς, με έντονα καταγγελτικά λόγο κατά της διαπλοκής, επέλεξε τελικά να διαψεύσει, εν μια νύκτια, την συγκεκριμένη εικόνα του …. υπό το επιδοκιμαστικό βλέμμα αυτών που κάποτε αποκαλούσε “νταβατζήδες”».

Η ετερόκλητη συνύπαρξη Καραμανλή, Βενιζέλου -με κοινό παρονομαστή από το παρελθόν τον Σαμαρά – σχολιάσθηκε ιδιαίτερα ως μετατόπιση, περίπου σαν αυτή που αναφέρεται σε πολλά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα για τον Τσίπρα.

Το ερώτημα ήταν: Υποδλωνε κλιμακούμενο συντονισμό τους κατά του Μητσοτάκη;

Σε ό,τι αφορά τον Καραμανλή, κοντός ψαλμός…

Θα μιλήσει τη Δευτέρα, κατά την αναγόρευση σε «επίτιμο δημότη» Καλαμάτας, με κοινό μυστικό ότι είναι «έργο Σαμάρα».

Διόλου παράδοξο.

Τον πήρε πίσω στη ΝΔ, – ως ευρωβουλευτή και υπουργό του – επιλογή όχι και τόσο ομαλή δεδομένου ότι ανέτρεψε κυβέρνησή της.

Επιπλέον το 2009, σύμφωνα με όσα είχαν αποδοθεί στη Ντόρα Μπακογιάννη, τον διευκόλυνε να πάρει την ηγεσία του κόμματος, σε βάρος της.

Ορισμένοι συζητούν και τη στάση του στην οργανωμένη επιχείρηση του Σαμαρά το 2015-16 να επιβάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς ο ίδιος δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Μειμαράκη.

Από το 2023 ο Καραμανλής βρίσκεται, αυτοβούλως, εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ – μετά από 14 χρόνια «ωσεί παρών» – που ακολούθησε την απώλεια της πρωθυπουργίας και την «παράδοση» της κομματικής ηγεσίας

Η σποραδική κριτική στα ελληνοτουρκικά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών έμενε μετέωρη, χωρίς προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, οι επικρίσεις του μπορούσαν να ερμηνευθούν ως συγκράτηση της δυσαρέσκειας εντός της ΝΔ. Συνεπώς ως «όφελος» του Μητσοτάκη, υπέρ του οποίου ζητούσε την «ενωτική» παραταξιακή ψήφο στις εκλογές

Τουλάχιστον μέχρι το σημείο που κατέστη ορατό ότι ο «υιός του πατρός» εξανδραποδίζει, ρεβανσιστικά, τον «καραμανλικό χώρο», με ανταλλάγματα.

Και μεταλλάσσει τη ΝΔ από «καραμανλικό κόμμα» σε οικογενειακό του φέουδο. Με μόνον πραγματικά ασυμβίβαστο απέναντι του, τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Για τους παροικούντες, ακόμη και αν υπάρξει πλόον άξονας Καραμανλή – Σαμαρά, δεν θα απειλήσει τον επικυρίαρχο Νεομητσοτακισμό.

Αυτό φέρνει τον ανεψιό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μακροβιότερο πρόεδρο της ΝΔ, μπροστά στο πιο κρίσιμο δίλημμα της σταδιοδρομίας του, ως – πρώην έστω – παραταξιάρχης:

Αν σκοπεύει να «κάνει κίνηση> κατά τα αποκαραμανλοποίησης πρέπει να την κάνει τώρα και μόνος του.

Μπορεί να απέτυχε στη δίδυμη εξαγγελία του 2004 – «επανίδρυση» του κράτους και τιμωρία της διαφθοράς – και να παρέδωσε δημοσιονομική εκτροπή, αλλά πολιτεύτηκε και έφυγε με αξιοπρέπεια και ανοιχτά χαρτιά.

«Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» νταβατζήδων και υπερατλαντικών διαχειριστών.

Αλλά αυτό δεν αρκεί για την υστεροφημία του. Στην Καλαμάτα είναι η τελευταία ευκαιρία του για την αλήθεια. Να πει ευθέως: «ο βασιλιάς είναι γυμνός», με ονόματα και διευθύνσεις.

Αν περιοριστεί ξανά σε άσφαιρες αιχμές, θα κλείσει τον κύκλο του όπως αναδύεται από την περιγραφή του καθηγητή Σωτηρέλη: ηττημένος από την αντίπαλη οικογένεια, από την διαπλοκή και την Ιστορία.

Η συνολική διαδρομή του, στη Συντηρητική παράταξη τουλάχιστον – και στην κατάληξη του κόμματος – θα επαναξιολογηθεί.

Χωρίς ελαφρυντικά.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις