Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νομοσχέδια συντάσσονται ως την τελευταία λεπτομέρεια στο μέγαρο Μαξίμου – λέγε με: Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και Δημητριάδη- και οι υπουργοί τα παραλαμβάνουν με κούριερ.

Από παιδί και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, γενικώς.

Για τη ΝΔ τη μαθαίνεις από ριγμένο -στον ανασχηματισμό-που εκτονώνεται στον Πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το ενδιαφέρον δεν ήταν ότι ο Πρωθυπουργός που έκανε υπουργό τον Πλεύρη είπε για τον Τσίπρα ότι φλερτάρει με τους αντιεμβολιαστές.

Για όσους ενδιαφέρονται για την ουσία, ήταν η παρέμβαση του Κώστα Κυρανάκη.

Δεν είναι από τους Νεοδημοκράτες που συμπαθείς εύκολα. Ανάμεσα στον Άδωνι και τον Μπογδάνο βρίσκεται.

Αλλά αυτό που είπε στον Μητσοτάκη είναι όλα τα λεφτά.

Μίλησαν καμιά 35αριά βουλευτές- και όταν έφυγαν είδε κι έπαθε η υπηρεσία καθαρισμού της Βουλής να μαζέψει τα σάλια από τα έδρανα.

Ο Κυρανάκης εστίασε στο μόνο που δεν ήθελε να ακούσει ο Μητσοτάκης : οι βουλευτές που ορίζονται εισηγητές νομοσχεδίων να το μαθαίνουν μια μέρα πριν!

Δεν έχουν ιδέα για τι πρόκειται να εισηγηθούν, αφού δεν έχουν πάρει μέρος σε καμιά διαβούλευση, σε κανένα στάδιο προετοιμασίας…

Πρακτικά τους δίνουν αυθημερόν ένα χαρτί: «ανέβα στο βήμα και λέγε αυτά».

Το κάνουν, αφού δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Ειδικά τώρα που το πήραν απόφαση ότι υφυπουργείο δεν μπορούν να περιμένουν.

Ειδικά όσοι προέρχονται από την επαρχία, ότι τους διάλεξαν για εισηγητές, μπορούν να το διακινούν στα καφενεία, ως τεκμήριο αναγνώρισής τους από το κομματικό κέντρο.

Σαν ζεματισμένος ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε το αίτημα Κυρανάκη.

Προφανώς αντιλαμβανόταν ότι εκείνη τη στιγμή προσυπέγραφε καταγγελία για υποβάθμιση της νομοθετικής εργασίας, ως τώρα.

Αλλά παραδέχθηκε το λιγότερο κακό, για να μην του σκάσει το χειρότερο: να πεταχτεί και κανένας υπουργός και να του πει ότι καλό είναι και οι …υπουργοί να παίρνουν νωρίτερα τα νομοσχέδια που εισηγούνται.

Ακούγεται σαν πλάκα, αλλά δεν είναι. Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, τα μέλη της κυβέρνησης έχουν χάσει το σημαντικότερο συνταγματικό προνόμιό τους: τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νομοσχέδια συντάσσονται ως την τελευταία λεπτομέρεια στο μέγαρο Μαξίμου – λέγε με: Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και Δημητριάδη- και οι υπουργοί τα παραλαμβάνουν με κούριερ.

Η δουλειά τους είναι να τα … διαβάσουν και να τα υπερασπιστούν στο Κοινοβούλιο…

Χωρίς το δικαίωμα να προσθέσουν τις δικές τους ρυθμίσεις και να επιχρωματίσουν όσα νομοθετούν με την προσωπική τους πολιτική αντίληψη.Take it or leave it.

Από αυτή την άποψη ο Μητσοτάκης μοιάζει με τον Μάο: νόμος γίνεται μόνο η σκέψη του.

Είναι η χειρότερη πλευρά κοινοβουλευτικής έκπτωσης, μετά την απόρριψη της Κ.Ο ως βασικής δεξαμενής για τη στελέχωση της κυβέρνησης.

Εξωκοινοβουλευτικοί, προερχόμενοι από άλλα κόμματα , εντασσόμενοι σε ποσοστώσεις εσωκομματικών ισορροπιών και συστημένοι από οικονομικά και μιντιακά κέντρα, συνθέτουν το υπουργικό συμβούλιο.

Να έχει άραγε ο Κυρανάκης αίσθηση τι φλέβα χτύπησε;

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις