Η φιλανθρωπία, όπως έχουμε μάθει, μεταφέρει χρήματα από τους πλούσιους στους φτωχούς. Αλλά δεν είναι ο κανόνας. Κάποιες φορές η «φιλανθρωπία των ελίτ» αφορά δικούς τους «ελίτ» σκοπούς. Συχνά ευνοεί τους ίδιους τους πλούσιους και κανείς δεν ζητά από τους φιλάνθρωπους να λογοδοτήσουν γι’ αυτό.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης έδινε έναν θριαμβευτικό λόγο διαφημίζοντας τη «δωρεά» που είχε κάνει στον πατέρα Αντώνιο της «Κιβωτού», πλέκοντας και το εγκώμιο του διαχειριστή της ΜΚΟ: «Η ηρεμία του πατέρα Αντωνίου, ο λόγος του, τα έργα του, το ήθος του και προπαντός η ανυποκρισία του με εντυπωσίασαν. Ο κληρικός αυτός είχε μόνον ένα πρόσωπο και έναν μόνο σκοπό. Την προσφορά και την αγάπη, μέσα από μια χρηστή και έντιμη διαχείριση των δωρεών των συνανθρώπων του. Αποφάσισα να χαρίσω αυτό το αγρόκτημα, που το έχω αγαπήσει όσο δεν φαντάζεται κανείς. Να το προσφέρω στα “χρυσά” αυτά παιδιά».

Η κρίση του Λούλη για τον π. Αντώνιο απεδείχθη λανθασμένη. Ούτε, όμως, ο ίδιος δώρισε κάτι στην «Κιβωτό». Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παραχώρησε το ακίνητο αντί αμοιβής ύψους 1.000.000 ευρώ. Αν το κτίριο άξιζε περισσότερα ή όχι μπορούν να το γνωρίζουν καλύτερα το ίδρυμα real estate του ιερέα ή η Εφορία. Δωρεά, πάντως, αντί αμοιβής 1.000.000 ευρώ δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο.

Βαρβάτη αγοραπωλησία η προβεβλημένη δωρεά

Η προβεβλημένη φιλανθρωπία του Λούλη ήταν αγοραπωλησίαΤι σκοπούς υπηρετούσε το να πλασάρει ένα πάρε δώσε ως φιλανθρωπική δωρεά; Ηθελε να ενισχύσει το δημόσιο προφίλ του ως φιλάνθρωπος; Εκμεταλλεύτηκε κάποια προνόμια σχετιζόμενα με δωρεές;

Μετά τον σάλο, ο Λούλης ισχυρίστηκε πως «το 2016 αποφασίσαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας στο Διμήνι και είχαμε τυπώσει, μάλιστα, ένα έντυπο με λεπτομέρειες. Ο πατήρ Αντώνιος, τον οποίο μέχρι τότε δεν γνώριζα, επικοινώνησε μαζί μου. Τότε του είπα πως η τιμή που ζητούσα ήταν 3.500.000. Επειδή μου απάντησε πως διέθετε μόνο 1.000.000 ευρώ και βλέποντας πως είχε υπό την προστασία του ορφανά παιδιά, δέχτηκα να του κάνω μια γενναία έκπτωση 2.500.000, που ουσιαστικά ήταν δωρεά». «Διερωτώμαι ποιο είναι το παράπτωμα ή το… σκάνδαλο;», αναρωτήθηκε ο Λούλης, πάνω κάτω ίδια αντίδραση με το περιβόητο πτυχίο που δεν είχε και που στάθηκε η αιτία να απομακρυνθεί το 2020 από την κυβέρνηση.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Το 76% των Ελλήνων ψωνίζει online τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Κώστας Λούλης έρχεται στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Η παραδοσιακά στενότατη σύνδεσή του με την οικογένεια Μητσοτάκη προκαλεί συχνά «πονοκεφάλους» στον πρωθυπουργό.

Ο Λούλης είχε φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που ως πρωθυπουργός το 1990 τού έδωσε ένα «βαρύ» πόστο, αυτό του πολιτικού διοικητή στο Αγιον Ορος. Ο βιομήχανος, που μετέπειτα έγινε και μέλος στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επελέγη από τον σημερινό πρωθυπουργό στη νέα του ομάδα αμέσως μετά τις εκλογές του 2019.

Ο Λούλης διορίστηκε -άγνωστο με ποια κριτήρια- γενικός γραμματέας Τουρισμού από τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΟμως, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για το πόστο του. «Εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Εχω τελειώσει αυτήν τη σχολή (σ.σ.: μηχανικών κυλινδρόμυλων στην Ελβετία). Δεν γνωρίζω αν είναι ή δεν είναι σύννομη. Δεν μου χρησίμευσε η αναγνώριση στην Ελλάδα, διότι δεν ήθελα να διοριστώ. Δεν ξέρω αν δεν αρκεί αυτό το πτυχίο», είχε δηλώσει.

Ούτε τότε ο «απονήρευτος» βιομήχανος Λούλης, που σήμερα είναι και αντιδήμαρχος Βόλου για τον Πολιτισμό, καταλάβαινε για ποιον λόγο είχε γίνει τόσος ντόρος γύρω από το όνομά του. Δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή του δημιουργήθηκε ξανά θόρυβος, όταν δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού στις 25/9/2020 ο Λούλης προσελήφθη ξανά στο υπουργείο ως άμισθος μετακλητός, ειδικός σύμβουλος στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Φωτιά στον Κολωνό: Πολυοργανική ανεπάρκεια παρουσιάζει ο 5χρονος

Κυνικός απέναντι στους πολίτες εν καιρώ lockdowns

Στο σύντομο πέρασμα που έκανε ως γ.γ. Τουρισμού είχε δείξει ένα προφίλ που δεν τον κολάκευε ιδιαίτερα. Πάνω στα lockdowns, που γονάτιζαν την οικονομία, δήλωνε κυνικά ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουν, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, πως δεν είναι το κράτος μια ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει τους πάντες».

Ελεγε ό,τι άκουγε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’80. Στις εκκλήσεις των επιχειρηματιών για στήριξη λόγω των επαναλαμβανόμενων και υπερβολικής διάρκειας lockdowns, ο Λούλης άρχιζε τα θατσερικά: «Είναι επιχειρηματίες και υπάρχουν κάποια ρίσκα». Και πρόσθετε, σαν άλλος Αδωνις Γεωργιάδης: «Η χρονιά αυτή είναι μια χρονιά σαν να έχει γίνει πόλεμος, θα είναι κάτι καλύτερο απ’ ό,τι ήταν η δεκαετία του 1940».

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της «Κιβωτού», ο εξοργισμένος Λούλης είπε: «Μου είναι αδιανόητο ότι στήσαμε ολόκληρο κράτος και δεν κάναμε μία τέτοια δομή με κρατικό έλεγχο, που να προστατεύει αυτά τα παιδιά». Να, όμως, μια καλή ιδέα για… πρόταση του Λούλη στον φίλο του Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ίσως μια καλή… ευκαιρία για να τον διορίσει ξανά ο πρωθυπουργός, αυτήν τη φορά -γιατί όχι;- σε έναν τέτοιο νεοσύστατο φορέα. Σύμφωνα, άλλωστε, με το πρωθυπουργικό δόγμα: «Κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο και είναι γόνος της γνωστής ηπειρώτικης οικογένειας αλευροποιών. Ανέλαβε τη διοίκηση των Μύλων Λούλη έως το 2010, οπότε παρέδωσε τη θέση στον γιο του. Επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διορίστηκε πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκε γεν. γραμματέας Τουρισμού, αλλά απομακρύνθηκε λόγω προβλήματος με την αναγνώριση του πτυχίου του. Είναι μέλος στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Βόλου.

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις