«Χρυσό» πληρώνουν το κρέας οι Έλληνες καθώς η αύξηση ειδικά στο μοσχαρίσιο κρέας μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχει φτάσει ακόμη και το 30%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN. Οι καταναλωτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις τιμές σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ την ώρα που τα στοιχεία της Eurostat προκαλούν προβληματισμό. Αναλυτικότερα τα στατιστικά δείχνουν ότι:
- το βοδινό κρέας στην Ελλάδα ακρίβυνε τον Δεκέμβριο κατά 18,7% όταν ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωζώνη ήταν 13,2%.
- το χοιρινό ακρίβυνε στην Ελλάδα το 2022 κατά 19,7% με τον μέσο όρο αυξήσεων στην Ευρωζώνη να αγγίζει το 15,9%,
- ενώ στο αιγοπρόβειο οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,1% από 9,3% στη ζώνη του Eυρώ.
Προβληματισμένοι καταναλωτές και επιχειρηματίες
Για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας οι καταναλωτές έχουν μειώσει κατά πολύ την ποσότητα του κρέατος που αγοράζουν. Όπως δήλωσε στο OPEN καταναλωτής, «οι τιμές αυξήθηκαν και αυτό μας αναγκάζει και μικρότερες ποσότητες, ενώ πρώτα ψωνίζαμε περισσότερο κρέας».
Ο Κρεπόλης Μιχάλης Μαγδάκης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι οι πολίτες έχουν μειώσει πλέον τις ποσότητες που αγοράζουν ακόμα και κατά 50%. «Έχει μειώσει τις ποσότητες ο κόσμος, δεν ψωνίζει όπως ψώνιζε. Ας πούμε αν έπαιρνε 10 μπριζόλες τώρα θα πάει 5, θα πάρει 6».
Εκτός από τις αυξήσεις – φωτιά σε καύσιμα και ζωοτροφές στην αύξηση των τιμών συνέβαλε και η παγκόσμια έλλειψη κρέατος. Όπως σχολιάζει ο έμπορος κρεάτων Άγγελος Αστερίου, «υπάρχει παγκόσμια έλλειψη κρέατος γιατί έχουνε ορισμένοι παραγωγοί σταματήσει να παράγουν κρέας».
Συνεχίζονται τα «κόλπα» των σούπερ μάρκετ
Την ίδια ώρα συνεχίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα «κόλπα» με τα «καπέλα» και τη μείωση της ποσότητας σε συσκευασμένα προϊόντα και γι’ αυτό, το υπουργείο ανάπτυξης προχωρά τις επόμενες ημέρες σε ρύθμιση, ώστε να υπάρχει υποχρεωτικά ειδική ευκρινής σηματοδότηση της τιμής ανά κιλό.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN. o Γ..Γ Προστασίας του Καταναλωτής, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σχολίασε: «Θα προχωρήσουμε σε ευκρινέστερη σηματοδότηση της τιμής ανά κιλό με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι τόσο ευκρινής όσο και η τιμή της συσκευασίας. Για να επικοινωνεί στον καταναλωτή αμέσως και η αύξηση όπου υπάρχει, αλλά και να μη μπορεί να είναι αποτελεσματικό το τρικ της μείωσης των ποσοτήτων στη συσκευασία».
Πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε πως το 55% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.
ethnos.gr
Eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις