Με έξτρα ποινή κινδυνεύουν όσοι δεν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους

Η πανδημία μπορεί να δείχνει ξανά τα «δόντια» της, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο λειτουργεί σαν ο κύκλος της υγειονομικής κρίσης να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ηδη, εντελώς «αθόρυβα», επιστρέφουν μέτρα τα οποία είχαν «παγώσει» λόγω του κορωνοϊού και κρύβουν… φόρους εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ για εκατομμύρια φορολογουμένους.

Από την αρχή του έτους έχει επανέλθει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια του 2020, είχαν ανακοινωθεί έκτακτες εξαιρέσεις από το μέτρο, κυρίως για όσους είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και είχαν πληγεί τα εισοδήματά τους από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο, το προσωρινό μέτρο δεν επεκτάθηκε και το 2021, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους με κάρτα, e- banking ή διατραπεζικά. Πρόκειται για πολίτες που απέκτησαν το τρέχον έτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις,  επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων, και θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές δαπάνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την επιστροφή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αγνοώντας ότι έχουν διορία μόλις… 54 ημερών για να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους. Σημειώνεται ότι, κατά το περσινό έτος, από την επιβολή προστίμου εξαιρέθηκαν όσοι αποδεδειγμένα είχαν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο ακόμα και όσοι φορολογούμενοι κάλυψαν πάνω από το 20%- 29% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα επιβαρύνθηκαν με επιπλέον φόρο ίσο με το 11% του ποσού που δεν κάλυψαν. Ομως, τα ποσά για την κάλυψη του αφορολογήτου είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2019, καθώς τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος θα έπρεπε να συλλέξει
e-αποδείξεις 1.000 ευρώ το 2019 και φέτος θα πρέπει να μαζέψει 3.000 ευρώ από ηλεκτρονικές δαπάνες. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες κατά 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος 22% για κάθε ευρώ που λείπει, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ.

Untitled

Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πλαίσιο αναφέρει πως σε όσους φορολογουμένους καταβάλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή / και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης) το όριο του 30% μειώνεται σε 20%.
(ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

 

Ποια έξοδα γίνονται δεκτά για την κάλυψη του ποσοστού

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαρότητας, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς
και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

 

Ποιες αγορές εξαιρούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:

-Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

-Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

-Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

-Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

-Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

-Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

-Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

-Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

-Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

-Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

-Οι φυλακισμένοι.

 

Φορολοταρία: Στα σκαριά αυξημένα… κέρδη και υπερκλήρωση τα Χριστούγεννα

Χρηματικά έπαθλα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ τον μήνα προωθεί
το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μέτρο της φορολοταρίας έχει απαξιωθεί πρακτικά
από τους φορολογουμένους εδώ και αρκετά χρόνια.

Σήμερα, το μέτρο προβλέπει ότι κάθε μήνα κληρώνονται 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους, κάτι που δεν αποτελούσε ισχυρό δέλεαρ για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ως σημαντικό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής. Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως το ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψος του εισοδήματος και το αν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι:

-Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

-Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

-Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν τις 50.000
ευρώ.

Επιπλέον, τα Χριστούγεννα αναμένεται να υπάρξει και μια υπερκλήρωση, την οποία το
οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ότι θα μπορεί να αλλάξει τη ζωή
των υπερτυχερών. Σε αυτή την ιδιαίτερη λοταρία θα κληρώνονται βραβεία, με τα ποσά
να φτάνουν τα 100.000 ευρώ.

newsbreak.gr

photo:skai.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις