Τον σαφώς ηπιότερο όρο, «περιοριστικά μέτρα», χρησιμοποίησε για πρώτη φορά προ ημερών, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Για «λήψη περιοριστικών μέτρων» σε βάρος της Τουρκίας και όχι για κυρώσεις, όπως ήταν η έως τώρα χρησιμοποιούμενη ορολογία, κάνει λόγο η Αθήνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου.

Τον σαφώς ηπιότερο όρο, «περιοριστικά μέτρα», χρησιμοποίησε για πρώτη φορά προ ημερών, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει περί τίνος πρόκειται, ενώ σήμερα την ίδια ορολογία χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκθεση για την Τουρκία, την οποία κανονικά πρέπει να έχει συντάξει και να παρουσιάσει ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Α. Παπαϊωάννου είπε πως από τη μεριά της, η Αθήνα ζητάει ναι μεν να περιλαμβάνεται στο κείμενο η «προοπτική μιας θετικής ατζέντας» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και η «προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων», εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις της.

Κατά τον ίδιο, η Τουρκία πρέπει «να παρακολουθείται από την ΕΕ και μετά την 25η Μαρτίου». Επιπλέον, επανέλαβε όσα προ ημερών είπε ο Ν. Δένδιας ότι η Ελλάδα θα ήθελε «να καταγραφούν πλήρως» στην ευρωπαϊκή έκθεση «ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Λιβύη, το Καραμπάχ», κ.ο.κ.

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αν και είναι άγνωστο εάν στην ατζέντα αυτής της συνεδρίασης θα είναι το θέμα της Τουρκίας. Προ εβδομάδων, στην προηγούμενη συνεδρίαση, ούτε καν υπήρξε τέτοιο θέμα.

Όλα τα παραπάνω, ουδεμία αισιοδοξία δημιουργούν ότι η ΕΕ θα επιδείξει αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία. Με «μαστίγιο και καρότο», με τη θετική ατζέντα από τη μια, αλλά και την ξεκάθαρη προειδοποίηση για κυρώσεις από την άλλη.

Διερευνητικές

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην επαναληπτική συνάντηση των διερευνητικών επαφών που άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, και τώρα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει τουρκική απάντηση στην ελληνική πρόσκληση.

Έχουν γίνει ελληνικές προτάσεις για ημερομηνίες, αλλά, όπως ανέφερε ο Α. Παπαϊωάννου, ακόμα «αναμένουμε. Δεν υπάρχει απάντηση. Όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Παρ’ ότι η ελληνική πρόσκληση εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες, ως όλα δείχνουν, η Άγκυρα μάλλον προτιμά να προσέλθει στις διερευνητικές όσο πλησιέστερα γίνεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της. Οι Navtex για το πλοίο, «Τσεσμέ», έληξαν, ενώ μεθαύριο ολοκληρώνεται και η μεγάλη αεροναυτική, τουρκική άσκηση, «Γαλάζια πατρίδα».

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις