Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μια ματιά και μόνο στην ατζέντα των συναντήσεων, επισκέψεων και συμμετοχών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στα διάφορα Φόρουμ, δείχνει ότι η Αθήνα έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Δύο «μέτωπα», από τα οποία αναφύονται συνεχώς νέα και σοβαρά προβλήματα.

Για να μην μιλήσει κανείς για τις προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, μέσα στην Αθήνα, τα προβλήματα με τα Σκόπια, τις περίεργες μεθοδεύσεις «μυστικής διπλωματίας» της αδελφής του πρωθυπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη, για το Κόσσοβο, και την εγκατάλειψη της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με πάμπολλες διαμαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον κυπριακό Τύπο.

Το «ημερολόγιο» του Γ. Γεραπετρίτη δείχνει ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν ταξιδεύει ούτε καν στην εγγύς γειτονιά μας, για να κάνει ουσιαστικές επαφές και παρεμβάσεις, και όχι για τα μάτια του κόσμου, βέβαια. Οι επισκέψεις του στα Βαλκάνια είναι απειροελάχιστες. Και με όποιους, λίγους, Βαλκάνιους έχει συναντηθεί, αυτό έγινε στην Αθήνα.

Γενικότερα, ο ίδιος φαίνεται πως προτιμάει να κατοικοεδρεύει στο … κλεινόν άστυ, και να μην πολυαπομακρύνεται από τον «προϊστάμενό» του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε, αναλαμβάνει πλείστες όσες αποστολές του αναθέτει το μέγαρο Μαξίμου στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο (μέχρι και με την ηγεσία της Εκκλησίας ασχολείται, «υπόθεση υποκλοπών», Τέμπη, κ.ο.κ.), παντελώς άσχετες με το πόστο του ως υπουργού Εξωτερικών.

Η Κύπρος κείται μακράν

Ακόμα και στην Κύπρο έχει κάνει μόλις δύο επισκέψεις. Η πρώτη, βέβαια, είναι επιβεβλημένη. Κάθε πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας, είθισθαι να κάνει την πρώτη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο. Αυτή έγινε στις 4 Ιουλίου του 2023. Η δεύτερη έγινε περί τους δέκα μήνες (!) μετά, στις 2 Απριλίου του 2024. Στο ενδιάμεσο, στις 10 Νοεμβρίου 2023, δέχτηκε στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος, ως είθισθαι, έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ολα αυτά ενώ το Κυπριακό «καίει» και οι μεθοδεύσεις σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αγκυρα, διόλου θετικές για τα ελληνικά και κυπριακά εθνικά συμφέροντα είναι. Προ ημερών, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Νέα Υόρκη, ο Γ. Γεραπετρίτης, είπε πως «προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ., θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο» της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα.

Απλή «αρωγή»

Και πρόσθεσε: «Με τον γ.γ. συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού».

 

«Αρωγή» θα παράσχει, λοιπόν, η Ελλάδα στο Κυπριακό; Καμία ουσιαστική εμπλοκή, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες και οι υποψίες ότι, στον βωμό της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης, παραγκωνίζεται το Κυπριακό; Απλά «αρωγός», όταν το 2017, στο Κράν Μοντανά, στην Ελβετία, στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ήταν η Ελλάδα που σήκωσε ίσως το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης, έχοντας απέναντί της την Τουρκία;

Οσον αφορά, πάντως, τις διεθνείς επαφές της Αθήνας για το Κυπριακό, αυτές, εκτός της πρόσφατης συνάντησης Γεραπετρίτη – Γκουτιέρες, περιλαμβάνουν τις επισκέψεις στην Αθήνα της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Κουεγιάρ (María Angela Holguín Cuéllar – 6 Φεβρουαρίου και 14 Μαΐου 2024). Είναι οι επαφές που συνηθίζεται να κάνει η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ σε Λευκωσία, κατεχόμενα, Αθήνα και Αγκυρα, στο πλαίσιο των «διερευνητικών» επαφών της.

Βαλκανικό … δράμα

Στην βαλκανική μπαροταποθήκη, με τα τεράστια προβλήματα, τόσο ως γειτονιά, όσο και στις διμερείς σχέσεις βαλκανικών κρατών με την Ελλάδα, ο Γ. Γεραπετρίτης επίσης είναι απών. Στην Αθήνα έχει δει μόλις δύο Βαλκάνιους ομολόγους του. Τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου (11 Μαρτίου 2024), και της Κροατίας (22 Αυγούστου 2023, λίγο μετά από την αιματηρή κάθοδο Κροατών νεοναζί χούλιγκαν στην Αθήνα).

Στην Αλβανία έχει πάει μια φορά (6 Οκτωβρίου 2023), κι’ αυτή, όχι για επίσημη επίσκεψη, αλλά για να παραστεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου, που την εκ περιτροπής προεδρία ασκούσε η Αλβανία. Στη Σόφια βρέθηκε επίσης μια φορά, στις 27 Φεβρουαρίου 2024, όπου συναντήθηκε με τη Βουλγάρα ομόλογό του.

Σχετικά με τις βαλκανικές υποθέσεις, έχει μετάσχει στην ευρωπαϊκή Υπουργική Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στη Ρώμη, στις 5 Φεβρουαρίου 2024.

Αν πάνε, λοιπόν, δράμα οι σχέσεις της Ελλάδας με βαλκανικές χώρες, δεν χρειάζεται κανείς να διερωτάται γιατί. Τα ίδια τα στοιχεία συνθέτουν την απογοητευτική εικόνα των πραγμάτων.

Ελληνο-τουρκικά, ΝΑΤΟϊκά μαγειρέματα

Αντίθετα, τα πήγαινε έλα του υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, για συσκέψεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι συχνότατα. Τα οποία είναι επιβεβλημένα, μεν, αρκεί, βέβαια, να γίνεται ουσιαστική δουλειά και όχι απλά για να μαζεύει ο υπουργός … αεροπορικά χιλιόμετρα. Οπως έχει βαλθεί ο Νίκος Δένδιας, τόσο ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, όσο και ως νυν υπουργός Αμυνας, για να πάει μερικές φορές στο … φεγγάρι.

 

Συνολικά, λοιπόν, 12 φορές από πέρυσι τον Ιούλιο, έως φέτος το Μάϊο έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Τολέδο. Πάντως, στο περιθώριο ορισμένων από τις Συνόδους, όπως αυτή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 3 Απριλίου 2024, έκανε ενδιαφέρουσες επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε και σε … γεύμα εργασίας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στις 18 Φεβρουαρίου 2024. Προηγουμένως, στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, είχε ταξιδέψει στην Αγκυρα.

Μεταξύ τυρού και αχλαδιού

Μπορεί, λοιπόν, να προτιμάει να μένει περισσότερο στην Αθήνα, αλλά για «περίοπτες» διοργανώσεις στο εξωτερικό δεν λέει όχι. Ετσι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε ως «κεντρικός ομιλητής» σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE (Λονδίνο, 27-11-2023), σε εκδήλωση του German Marshall Fund (Βρυξέλλες, 13-11-2023), και σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, στη Βοστώνη (24 και 25 -9-2023).

Ωστόσο, από συναντήσεις με ομολόγους του, έστω και εδώ στην Αθήνα, λίγα πράματα. Χαρακτηριστικά από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως το Μάϊο του 2024 είδε τους ομολόγους του του Καναδά (Αθήνα, 17-5-2024), της Τσεχίας (Πράγα, 16-5-2024), της Γκάνας (Αθήνα, 15-4-2024), της Πολωνίας (Αθήνα, 10-4-2024), της Ουγγαρίας (Αθήνα 19-1-2024) του Λουξεμβούργου (Αθήνα, 13-9-2023).

Επισκέφθηκε, επίσης, μια φορά την Αρμενία, τον Ιανουάριο του 2024, και ένα μήνα πριν είχε τηλεφωνική επικοινωνία (!) με τον Αρμένιο ομόλογό του.

Επιπλέον, στην Αθήνα συναντήθηκε με τους ευρω-κομισάριους: Για τις Αξίες και τη Διαφάνεια (15 Απριλίου 2024), Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ (10 Απριλίου 2024), Εσωτερικών Υποθέσεων (8 Ιανουαρίου 2024) και με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Κόλπο (21 Μαρτίου 2024).

Οποτε θέλει ο Αμερικάνος

Λίγες είναι οι επαφές Γεραπετρίτη και με την αμερικανική πλευρά. Κι’ αυτό, ενώ αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δεν χάνουν την ευκαιρία να συναντιούνται με Τούρκους ομολόγους τους.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, λοιπόν, βρέθηκε στο τραπέζι που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στην Κρήτη, στις 6 Ιανουαρίου 2024. Επίσης, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτων, τον Φεβρουάριο του 2024, όπου διεξήχθη ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, και έγινε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και υψηλόβαθμη δι-υπηρεσιακή εκπροσώπηση από τις δύο χώρες.

Πήγαινε – έλα στον Κόλπο

Εκεί, πάντως, που διαπρέπει ο Γ. Γεραπετρίτης είναι στον Κόλπο. Τόσο πριν τις 7 Οκτωβρίου 2023, και το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όσο και μετά, έχει κάνει πάμπολλα ταξίδια.
Ο ίδιος, βέβαια, διαφημίζει «ελληνικές πρωτοβουλίες» για ειρήνευση στη Γάζα, αν και έως τώρα, όχι μόνο δεν έχει φανεί κάτι, αλλά αρχικά η Ελλάδα καταψήφισε ακόμα και τις προτάσεις ειρήνευσηςπου είχαν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Κατόπιν, όταν άλλαξαν ελαφρώς, τακτικίστικα, στάση οι ΗΠΑ και η ΕΕ έναντι του Ισραήλ – Νετανιάχου για τη σφαγή στη Γάζα, «μετακινήθηκε» και η Αθήνα. Αθηναϊκές πολιτικές αλα καρτ.

 

 

Πάμπολλες είναι οι επαφές και επισκέψεις του υπουργού σε χώρες του Κόλπου, όπως τα Εμιράτα, τα οποία, ως γνωστόν, υποστηρίζουν ότι θέλουν να προβούν σε μπίζνες με την Ελλάδα και ήδη έχουν αναπτύξει κάποιες σχετικές δραστηριότητες. Μέχρι και με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει συναντηθεί.

Οσον αφορά τις επαφές και τη«φίλη» και «σύμμαχο» Αίγυπτο, οι επίσημες συναντήσεις περιορίστηκαν στην επίσκεψη του υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμι Σούκρι, στην Αθήνα (20 Μαΐου 2024), ως ανταποδοτική της επίσκεψης Γεραπετρίτη στο Κάϊρο, στις 17 Ιανουαρίου 2024.

New York … New York

Στη Νέα Υόρκη για θέματα που σχετίζονται με τον ΟΗΕ, ή αποτελούν διεθνείς διοργανώσεις – ευκαιρία για υψηλές και πολύ σοβαρές επαφές, βρέθηκε προ ημερών (3 έως 6 Ιουνίου 2024 – ψηφοφορία για υποψηφιότητα Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). Επίσης, πέρυσι, στις εργασίες 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023), αν και το αποτέλεσμα μάλλον πενιχρό ήταν. Επιπλέον, σε Σύνοδο στη Γενεύη (28 Φεβρουαρίου 2024).

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις