Καθίσταται πλέον οφθαλμοφανές ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση

Στην τελική ευθεία προς τη νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, εκτός του ότι ζητάει και την επίσημη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου σε δύο κράτη, τίθεται ανοικτά, πλέον, υπέρ της παραμονής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και υπέρ του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων.

Παίζοντας εμφανώς τον ρόλο του φερέφωνου της Άγκυρας, ο θεωρούμενος ως σκληροπυρηνικός «πρόεδρος» των κατεχομένων, ουσιαστικά προσπαθεί να μηδενίσει το κοντέρ. Καθίσταται πλέον οφθαλμοφανές ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, ούτως ώστε η νέα Διάσκεψη να μην αρχίσει από εκεί που είχαν σταματήσει οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017.

Ο λόγος είναι απλός:. Στο περίφημο «έγγραφο Γκουτιέρες» γινόταν ευθέως λόγος για τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα «κανονικό κράτος», χωρίς ξένα στρατεύματα, και δίχως το καθεστώς των «εγγυήσεων», το οποίο, ως γνωστόν άνοιξε το δρόμο για την εισβολή του Αττίλα, το 1974. Κάτι που, όπως περίτρανα αποδεικνύεται, ουδόλως επιθυμεί η Αγκυρα. Απλά, τα τελευταία χρόνια απέφευγε να το δηλώσει ευθαρσώς.

Κατοχικά στρατεύματα-εγγυήσεις

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει την Τουρκία να φύγει από εδώ», είπε ο Τατάρ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενόψει της Διάσκεψης 5+1, που προγραμματίζει, δίχως πάντως να έχει κάνει σοβαρή προετοιμασία, ο ΟΗΕ. Σε αυτήν θα μετάσχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα, οι εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία, ως παρατηρητής η ΕΕ, και βέβαια ο ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο τουρκικός στρατός διατηρεί την ειρήνη» στην Κύπρο», ενώ, όταν ερωτήθη εάν η νήσος χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, κατά την προσφιλή προπαγανδιστική τακτική της Τουρκίας, είπε ότι θα υπάρξει κίνδυνος από ελληνικής μεριάς, εάν ο τουρκικός στρατός εγκαταλείψει την τουρκική Κύπρο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ευθέως τάχθηκε υπέρ της παραμονής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και της διατήρησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, ενώ, αναφερόμενος στον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού που ο ίδιος προάγει, είπε το σύστημα της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν είναι πλέον μια ρεαλιστική εκδοχή για το νησί, και προέκρινε τη «λύση» των δύο κρατών.

«Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η Ομοσπονδία δεν είναι ρεαλιστική. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, η ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) θα συνεχίσει μόνη την πορεία της», είπε.

Πρόβλημα με Ουάσιγκτον

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ως προς την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

«Έχουμε πρόβλημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Η θέση Μπάιντεν είναι σαφής. Αλλά ελπίζω να προσγειωθούν. Εξάλλου, έχουν και συμφέροντα», εδώ. «Η γραφειοκρατία στις ΗΠΑ, βέβαια, συμφωνεί μαζί μας, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις» και «οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς τα δικαιώματά μας. Ελπίζουμε ότι θα επιδείξουν κοινή λογική», κατέληξε.

Νέες επισκέψεις

Στις 10 και 11 του μηνός, τα κατεχόμενα θα επισκεφθούν ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϋ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, τον υπεύθυνο τηλεπικοινωνιών και τον πρόεδρο του γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Είναι η πολλοστή επίσκεψη που γίνεται τους τελευταίους μήνες στα κατεχόμενα. Αρχής γενομένης του «πιθκ νικ» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκοψε την κορδέλα για τη νέα εισβολή του Αττίλα, αυτή τη φορά στην Αμμόχωστο, στη συνέχεια του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, και τελευταία του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις