Σε ρόλο «ανθρωπιστικής» γέφυρας, ή για την ακρίβεια… ασπιρίνης για ανίατη ασθένεια, φαίνεται ότι προορίζεται η Κύπρος στην περίπτωση του νέου λουτρού αίματος στη γη της Παλαιστίνης.

Αν και το Ισραήλ, ως απάντηση για τα 1.500 θύματα από την επίθεση της Χαμάς, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 10.000 θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί απόλυτη ανάγκη η εκεχειρία, κάτι τέτοιο αρνείται κατηγορηματικά να πράξει το Ισραήλ, έχοντας βέβαια το πράσινο φως των ΗΠΑ και των Βρυξελλών. Τώρα, το μόνο που συζητά, είναι να σταλεί κάποια «ανθρωπιστική» βοήθεια στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει στο παιχνίδι η Κύπρος.

 

Διαβάστε ακόμη: Στη Ραμάλα σήμερα ο Γ. Γεραπετρίτης για επαφές με την Παλαιστινιακή ηγεσία

 

Η Κύπρος και η θαλάσσια «γέφυρα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, Israel Hayom, Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν θαλάσσιο «ανθρωπιστικό» διάδρομο μεταξύ Κύπρου και Γάζας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν μισθωθεί γι’ αυτό τον σκοπό ελληνόκτητα πλοία.

Βέβαια, αυτός ο ρόλος της Κύπρου μπορεί να φαίνεται ως μια «ευκαιρία» για να ενισχύσει την εικόνα της στην διεθνή σκηνή ως παράγων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γαζα. Ωστόσο, ενέχει και πολλούς κινδύνους. Άλλωστε, ουδείς ξεχνά ότι η Κύπρος είναι κράτος προσφύγων, τους οποίους δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή στη μεγαλόνησο.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, αυτή η κυπρο-ισραηλινή πρωτοβουλία έχει τις ευλογίες και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Από τη στιγμή, ωστόσο, που το Ισραήλ συνεχίζει να ισοπεδώνει τα πάντα, προκαλώντας καθημερινά εκατόμβες θυμάτων αμάχων, και δεν δέχεται εκεχειρία, η θαλάσσια «ανθρωπιστική» γέφυρα Κύπρου – Γάζας δεν είναι παρά … παρηγοριά στον άρρωστο. ‘Η ασπιρίνη για τον καρκίνο.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, βέβαια, θα ρίξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία δυσανασχετεί σφόδρα με τις αγριότητες του Ισραήλ. Μάλιστα, ενώ αρχικά οι κοινωνίες, σε Δύση και Ανατολή, ήταν κατά της Χαμάς, τώρα επικρίνουν το Ισραήλ.

Δίκοπο μαχαίρι

Το σχέδιο, λοιπόν, μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση -ουσιαστικά- εκκαθάρισης των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Ήδη, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού πιέστηκε σε αναγκαστική μετοίκηση, από τη βόρειο Γάζα στη νότιο (συνολικός πληθυσμός Γάζας -έκτασης, ανάλογης της Ανδρου- 2,5 εκατομμύρια).

Εφόσον συνεχιστεί αυτή η φυγή, και με δεδομένες τις δηλώσεις Ισραηλινών πολιτικών περί μακράς παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων στη βόρειο Γάζα (μόνο εκεί;), είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας «εθνοκάθαρσης», όπως καταγγέλλεται, των Παλαιστινίων.

Και τι θα γίνει εάν επικρατήσουν οι «λογικές» των σκληροπυρηνικών, αντιδραστικών, ακροδεξιών σιωνιστών για εκκαθάριση όλης της Γάζας; Κάτι τέτοιο θα σημάνει μια νέα «Νάκμπα» («καταστροφή», όπως χαρακτήρισαν οι Παλαιστίνιοι την εκδίωξή τους από τις εστίες τους μετά το 1948), με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω χώρες (και η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) με Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Και πως θα αντιδράσουν σε αυτή την περίπτωση οι κοινωνίες και οι ηγεσίες των αραβικών -και άλλων μουσουλμανικών- κρατών; Εγκυμονεί ο κίνδυνος της διεύρυνσης του πολέμου.

Και τι θα συμβεί, εάν, σε αυτή την περίπτωση, αίφνης, ο Ερντογάν, ο οποίος κόπτεται για τη Γάζα -αν και ο ίδιος βομβαρδίζει τους Κούρδους- αποφασίσει να εγκαταστήσει ένα κομμάτι Παλαιστινίων στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη;

Η πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία, ακόμα και σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με ανθρωπιστικό προσωπείο, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, εκτός των άλλων, και λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στη μεγαλόνησο, και του Κυπριακού. Και βέβαια, η πλήρης και μονομερής ταύτιση (Λευκωσίας, αλλά και Αθήνας) με το Τελ Αβίβ δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους.

Ο καίριος ρόλος της Κύπρου

Να σημειωθεί πως εδώ και αρκετά χρόνια, στους σχεδιασμούς της Δύσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μεγάλης κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος ήταν προορισμένη να λειτουργήσει ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο».

Βάσει των σχεδίων, θα ήταν το κέντρο, στο οποίο θα στάθμευαν δυνάμεις, προκειμένου αφενός να εκκενώσουν χώρες της Μέσης Ανατολής (π.χ. Λίβανο) από ξένους υπηκόους, αφετέρου ως σημαντική βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κάτι που ηδη συμβαίνει σήμερα στη μεγαλόνησο. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου έχουν διευρυνθεί θεαματικά οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που προσφέρει η χώρα μας σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τώρα, σε αυτό το πλαίσιο, ως φαίνεται, σχεδιάζεται ο «ανθρωπιστικός» διάδρομος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας, Israel Hayom, Λευκωσία και Τελ Αβίβ «επεξεργάζονται σχέδιο, προκειμένου να διασφαλισθεί η πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας στην αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια απ’ όλο τον κόσμο».

Και συνεχίζει: «Εάν το σχέδιο ευοδωθεί, αυτός ο διάδρομος θα αντικαταστήσει τις συνοριακές διαβάσεις Erez και Kerem Shalom. Έτσι, προμήθειες προς τους Παλαιστινίους δεν θα μεταφέρονται πλέον μέσω Ισραήλ, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και με τη λήξη του.

»Η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προήλθε από την κυπριακή πλευρά και συζητήθηκε την Πέμπτη σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ελί Κοέν και Κωνσταντίνου Κόμπου, στο πλαίσιο της επίσκεψης αλληλεγγύης του δεύτερου στο Ισραήλ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν διεξοδικά την πρωτοβουλία και τις προοπτικές υλοποίησής της.

Δυσκολίες

Πάντως, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται πως και σε αυτή την περίπτωση υψώνει εμπόδια. Όπως αναφέρει η Israel Hayom, «το σχέδιο προβλέπει ότι η Κύπρος θα διαθέσει καθορισμένη περιοχή στον λιμένα της Λάρνακας, απ’ όπου θα μεταφέρονται στη Γάζα προμήθειες όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

»Αφού προηγουμένως τα φορτία ελεγχθούν από το Ισραήλ, η βοήθεια θα παραδίδεται, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πού ακριβώς θα ελλιμενίζονται τα πλοία. Μεταξύ των άλλων, έχει προταθεί: παραλαβή των φορτίων στο μικρό λιμάνι της Γάζας, εκφόρτωση στην παραλία ή μεταφορά τους στο λιμένα El-Arish της Αιγύπτου, προτού μεταφερθούν στον προορισμό τους.

»Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών και άλλων φορέων συμμετείχαν σε συζητήσεις προκειμένου να εξετάσουν τις διάφορες πτυχές της πρότασης. Όμως, η εφαρμογή της θεωρείται ιδιαιτέρως περίπλοκη.

»Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η κυπριακή πρόταση αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όμως χρειάζεται να συζητήσουμε τις διάφορες παραμέτρους της, ώστε να διασφαλίσουμε και ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πληροί τους αναγκαίους όρους ασφαλείας και ότι η βοήθεια θα φτάνει στα σωστά χέρια, στη Γάζα».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις