Πώς να κάνει τον ζόρικο ο Μητσοτάκης στις τράπεζες όταν το κόμμα του χρωστάει σε αυτές μισό δισ. ευρώ;

Τα μάθατε τα νέα; Ο Πρωθυπουργός την Κυριακή θα αναγγείλει «μέτρα» για τις χρεώσεις των τράπεζων στους άμοιρους πελάτες τους.

Αν μετά από έξι χρόνια στο μέγαρο Μαξίμου και τρία αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα κατάλαβε ότι «υπάρχουν ζητήματα» – όπως είπε – είτε ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του είναι λάθος, είτε όσοι τον εκλέγουν κάνουν λάθος. Προφανώς και τα δυο.

Ο κόσμος πάντως το ‘χει τούμπανο ότι οι τράπεζες εξασφαλίζουν «κερδοφορία» από τις υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια, τα στεγαστικά δάνεια με το σταγονόμετρο και τα πάσης φύσεως χαράτσια, που το 2024 τους επέφεραν πάνω από δυο δισ. ευρώ. Ενίοτε χωρίς να προσφέρουν καμία υπηρεσία.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να πάρει πίσω και να διανείμει στην κοινωνία ένα μέρος από τα τραπεζικά υπερκέρδη με έναν απλό τρόπο: να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση 5%.

Κατά τους υπολογισμούς, θα απέφερε κάπου 120 εκατ. ευρώ – από τα πολλαπλάσια που έχουν αφαιμάξει τα ευαγή τραπεζικά ιδρύματα… Σπουδαία τα λάχανα. Δεν το κάνει γιατί έχει δύο προβληματάκια.

Πώς να πάρει πίσω, έστω κατά ένα μέρος, όσα έχουν κερδίσει με διευκολύνσεις που η κυβέρνηση του τους έχει προσφέρει; Και πώς να κάνει τον ζόρικο όταν το κόμμα του, τους χρωστάει μισό δισ. ευρώ;

Καταφεύγει λοιπόν σε ένα παλιό κόλπο: «Παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων». Τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Κάθε φορά κάνει μια «προσωπική» παρέμβαση, το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η κερδοσκοπία με μεγαλύτερη ένταξη.

Οι «εκκλήσεις» για μειώσεις είναι παλιά του τέχνη κόσκινο. Πχ τον Οκτώβριο του 2019 κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους τραπεζίτες και τους ζήτησε «αναθεώρηση» των χρεώσεων. Την υποσχέθηκαν και την έκαναν. Αλλά… προς τα πάνω. Έκτοτε έχουν εφεύρει και καινούργιες.

Φώναξε τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τους… παρακάλεσε να αλλάξουν τις χρεώσεις τους. Τις άλλαξαν, δια των αυξήσεων. Το σκηνικό επαναλήφθηκε με άλλα ολιγοπώλια: τους παρόχους ενέργειας, τους «σουπερμαρκετάδες» και τους ακτοπλόους. Τσάι, συμπάθεια και τιμές στα ύψη.

Συμπέρασμα: Όταν ο Πρωθυπουργός «παρεμβαίνει» προσωπικά, οι τιμές αυξάνονται. Η αλλιώς: αν ένας κλάδος θέλει να κερδίσει περισσότερα, υπόσχεται σε μια σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό ότι, θα ρίξει τις τιμές του.

Αυτό θα γίνει πάλι με τις τράπεζες; Όχι – κάτι χειρότερο. Ήδη οι διορατικοί πρόσεξαν ότι ο Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την «παρέμβασή» του, τη συνδύασε με τα απούλητα ακίνητα των τραπεζών. Που κολλάει αυτό με τις χρεώσεις;

Δεν κολλάει. Απλώς πρόκειται για ρουσφέτι προς τις τράπεζες στο θέμα των λεγόμενων «ατακτοποίητων» ακινήτων. Όσων έχουν κατάσχει, αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν γιατί έχουν νομικά προβλήματα.

Με αντάλλαγμα την υποχώρηση τους σε κάποιες χρεώσεις – η κυβέρνηση θα τους «διευκολύνει» σ’ αυτό το θέμα – πουλώντας το ως «τόνωση της αγοράς εργασίας». Άλλωστε όπως είπε ο υπουργός Χατζηδάκης «όχι και να αποσταθεροποιηθούν οι τράπεζες». Και όλοι να θυμούνται ότι αυτό έγινε «με εμένα υπουργό Οικονομικών».

Ο καθένας το βιολί του: προκειμένου να βγάλει κακό όνομα ο Χατζηδάκης – ο «στόχος 5046c» για την ΕΥΠ – ας πληρώνουν τα κορόιδα.

Αν έχει προάγει κάτι η σημερινή κυβέρνηση, είναι τα κόλπα. Η μεγαλύτερη είσπραξη φορολογίας ονομάζεται «μείωση φορών». Η καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης, χρίζεται «αύξηση μισθών». Η μείωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών θεωρείται ανάπτυξη. Οι αρπαχτές των funds χρίζονται «επενδύσεις».

Αυτό δεν είναι άσκηση πολιτικής, έστω κακής. Είναι δούλεμα…

ieidiseis.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις